De Song van het Jaar stembus is geopend. Terwijl jij stemt, bekijken wij de komende weken de longlist op allerlei manieren. Vandaag zoomen we in op tien doorbraak-acts van 2016.

Bazart

We keken al met verbazing naar het succesverhaal van Oscar & The Wolf, maar dat van Bazart is nog veel absurder. De band meldde zich aan het front als een soort Nederlandstalige versie van Oscar & The Wolf (elektronische productie, poëtische teksten) en bracht een EP uit, die dankzij het nummer 'Goud' zo vreselijk succesvol werd dat de band zomaar de Ancienne Belgique uitverkocht en doorstootte richting de Belgische HMH. 

Roosevelt

Ja, daar stonden we toch wel even van te kijken, hoe goed Roosevelt live op Lowlands was. Als in: we wisten wel dat ie een hartstikke leuke plaat vol pakkende synthpopliedjes gemaakt had, maar vaak voelt dat live toch niet al te urgent. Maar nee, Roosevelt heeft er goed aan gedaan eerst twee, drie jaar te rijpen tot hij er echt klaar voor was. En het mooiste is: hij komt het ook nog laten zien op de Song van het Jaar avond in TivoliVredenburg.

VANT

Vorig jaar al diende de Engelse band VANT zich aan, maar dit jaar maakten ze hun belofte waar met sterke festivalshows en een paar overtuigende singles. Daarmee gaat VANT in tegen de heersende trend in de Engelse popmuziek, waar momenteel dance en pop de baas zijn. VANT is een haast traditioneel gitaarbandje, no nonsense, jong en wild. 

Anderson .Paak

Je hoefde maar met je ogen te knipperen, of daar was alweer een track van of met Anderson .Paak. De rapper en zanger pakt duidelijk het momentum dat hij heeft sinds die Dr. Dre plaat. Hij dook op bij Domo Genesis en Mac Miller, bracht zelf een succesvol album uit en maakte ook nog die gezamenlijke plaat met zijn vriend Knxwledge (onder de naam NxWorries) af. Qua festivals pakte hij in ons land de tripel: North Sea Jazz, Pitch en Lowlands.

Broederliefde

Niet dat Broederliefde voor dit jaar geen successen kende - de Rotterdammers waren al zeer populair op YouTube en in de discotheken - maar dit jaar zette album Hard Work Pays Off 2 alles op zijn kop. Dat uit zich in statistieken - dertien weken op nummer 1 - maar nog veel meer in invloed: de zomerse, luchtige popvibe van Broederliefde (en ook SFB en Jonna Fraser) groeide uit tot DE hiphopsound van het jaar. Fris en dansbaar voor in de clubs, maar kennelijk ook voor thuis en op de radio..

Car Seat Headrest

Ook Will Toledo was al even bezig. Hij maakte niet minder dan een dozijn albums in eigen beheer voor hij opgepikt werd door het grote Matador. Dan sta je ineens op de radar in de indiewereld, en Car Seat Headrest was onmiskenbaar een van DE nieuwe bands waar alle ogen op gericht waren. Live zijn de verfijnde songs nog wat kwetsbaar - de ene keer fantastisch, een dag later juist wankel - maar Will Toledo gaat vanaf hier ongetwijfeld verder groeien. 

Desiigner

Een betere reclame kun je als rapper niet wensen: Kanye West samplede Desiigner’s 'Panda' op zijn album The Life Of Pablo, toen de track zelf al op ontploffen stond. Terecht, want het is een van de beste hiphop bangers van het jaar. Het werd uiteindelijk een veel grotere hit dan alles op die Kanye-plaat zelf, zelfs tot op de Nederlandse radio. Dat is echt ongekend, want dat lukte met die vorm van hiphop eigenlijk nooit. 

Dua Lipa

Elk jaar staat op ons Eurosonic podium in Vera wel een toekomstige superster. We hadden Bastille, we hadden Ben Howard, en dit jaar was de onmiskenbare hit Dua Lipa, een charismatische Engelse jongedame met Albanese roots. Toen al viel direct die ene single op: 'Be The One'. De rest is geschiedenis: je hoorde het nummer het hele jaar overal. Met afstand de grootste nieuwe popsensatie van het jaar.

Amber Arcades

Met haar bijzonder smaakvolle debuutalbum Fading Lines haalde de Utrechtse Annelotte de Graaf de jaarlijst van de Rough Trade Shop in Londen, op Le Guess Who? kreeg ze een mooie spot tussen de internationale indie-elite. Dat alles zagen we wel enigszins aankomen - ze maakte de plaat met Amerikaanse muzikanten en zit op een smaakvol Engels label - maar dat ze ook nog een 3FM Megahit zou scoren, dat was een grote verrassing.

Kaytranada

Ha, daar is Anderson .Paak weer, bij zijn Canadese vriend Kaytranada, een beatmaker en dj die een bijzonder soepele mix tussen house en hiphop vond. Nee, geen hiphouse, ook geen EDM met rap, maar een heel stijlvolle variant. Hij viel eerder al op met een mooie remix van Janet Jackson, dit jaar verscheen zijn debuutalbum 99.9%.