Motel Mozaïque: Spinvis en Mauro Pawlowski als levensgrote video-projecties

“Het wordt heel feestelijk”

Sjoerd Huismans ,

“U danst zo mooi soms, dat zie ik ook. Dat is het voordeel van video”, zong Spinvis 11 jaar geleden al. Op Motel Mozaïque voegt hij volgende week de daad bij het woord, samen met Mauro Pawlowski (dEUS/Evil Superstars). Live reageren de twee op eerder opgenomen versies van zichzelf, die levensgroot worden geprojecteerd op een scherm. “In een ideale wereld hadden we misschien 5 miljard te besteden aan 3D-hologrammen, maar dit wordt nog beter.”

Motel Mozaïque koppelde vorig jaar de Nederlandse rapper Typhoon en de Belgische pianist Jef Neve al aan elkaar voor met een programma in LantarenVenster. Zij treden nog steeds met elkaar op, en staan bijvoorbeeld 15 april in de Ancienne Belgique in Brussel. Deze editie gaat het Rotterdamse festival daarmee door onder de noemer GrensGeluid (in samenwerking met BesteBuren en De Brakke Grond). Zo worden de Nederlandse cellist Maarten Vos en de Belgische Dez Mona-zanger Gregory Frateur aan elkaar gekoppeld, net als Spinvis en de eigenzinnige Vlaamse gitarist/zanger/dichter Mauro Pawlowski (o.a. Evil Superstars, dEUS).

Festivaldirecteur Harry Hamelink: “Het idee is dat de muzikanten niet in één dag iets improviseren, maar de tijd nemen echt iets nieuws te maken. Gregory en Maarten zijn nu al weken bezig in Kytopia, Erik (Spinvis) en Mauro doen weer iets totaal anders met ander resultaat.”

“Alles is echo”
Spinvis en Mauro Pawlowski presenteren een bijzonder project, waarbij ze live reageren op projecties van henzelf die eerder opgenomen muziek spelen. Erik de Jong alias Spinvis legt uit hoe het idee ontstond: “Het gaat over hoe je de tijd en de werkelijkheid beleeft. Daar hadden we het jaren geleden al over in Rotterdam, toch?” Pawlowski: “Ik zal een voorbeeld geven: een van de teksten gaat over een hond die ik persoonlijk heb gekend. Hij heette Pepe. Toen hij stierf, heb ik hem vervangen. Dat is een simpele oplossing: je koopt gewoon een nieuwe en alles herhaalt zich weer.” Spinvis: “Pepe was de eerste versie van de hond, net als de projecties dat zijn van ons. Als je dit door zou trekken, dan zie je straks allemaal generaties Spinvissen en Mauro’s, net zo lang tot alles echo is.”

Gelijktijdigheid
Spinvis licht alvast een tipje van de sluier op: “We hebben onszelf opgenomen op video. Op 9 april zie je die projecties van Mauro en mijzelf op levensgrote schaal op het scherm. In een ideale wereld hadden we misschien 5 miljard te besteden aan 3D-hologrammen, maar dit wordt nog beter. Het is opgenomen in de ruimte zelf, zodanig dat de gereflecteerde Mauro en Erik even groot zijn als de echte. Als je tussen je oogharen doorkijkt, zal je het verschil niet merken. We gaan live het gesprek met onszelf aan in de tijd, er gaat gelijktijdigheid ontstaan. Natuurlijk weten we nog niet wat er 9 april allemaal gaat gebeuren. Wij hebben het al eens meegemaakt, en gaan die drie kwartier nu nog eens beleven in een andere bubbel. Het plan is bedacht, we weten hoe we het in elkaar gaan zetten wat techniek betreft en nu moeten we het perfectioneren. Daarbij hopen we op prachtig toeval.”
Pawlowski: “We kunnen dus nog niet veel over het eindresultaat zeggen, je moet erbij zijn om het in definitieve vorm te zien. Nu zijn alleen onze geprojecteerde lichamen er nog.”

Feestelijk
Pawlowski wil niet spreken van jams. “Dat doen we in onze vrije tijd. We zijn echt samen gaan musiceren, maar zijn straks wel afhankelijk van onze doppelgängers op het scherm. We hebben het gisteren opgenomen. Het is geen improvisatie, maar we hebben wel genoeg ruimte overgelaten zodat er straks nog iets kan ontstaan. We moeten de doppelgängers vertrouwen.” Spinvis denkt even na, en besluit: “Het wordt heel feestelijk.”

En nou ja, toch dan nog maar even die ene vraag: alles prima met die leuke projecten, maar hoe zit het met dat nieuwe album? "Ik ben al ver, maar ik vind dat je lang moet twijfelen. Het komt dit jaar nog uit."

3voor12 en 3voor12 Rotterdam doen 8 en 9 april live verslag van Motel Mozaïque.