LL16: Goudhaantje Sevn Alias ongemakkelijk omhangen met eremetaal

Rapper is niet klaar om op zijn lauweren te rusten

Door Atze de Vrieze, foto's Remco van Beurden ,

In tegenstelling tot zijn voorganger Hef is Sevn Alias inmiddels wel gewend aan grote pop/rock-festivals. Hij stond op Pinkpop en Best Kept Secret, en hij weet gewoon dat hij hier op Lowlands moet uitpakken. Dat doet hij met de volledige Rotterdam Airlines crew én met een drumband met bivakmutsen.

Het concert: Sevn Alias, Lowlands India, zaterdag 20 augustus 2016

Een wat? Ja echt, een drumband met bivakmutsen begeleidt Sevn het podium op, hijzelf ook gemaskerd alsof hij snode plannen heeft. Het zet meteen de toon: hier gaat iets gebeuren. Nog een paar CO2-kanonnen erbij en hits 'Ma3lish' en 'Kifesh', en Sevn Alias heeft Hef in een paar nummers al weggeblazen. Uitgebreid biedt hij de ruimte aan zijn vrienden van Rotterdam Airlines, het label dat vorige maand definitief op de kaart gezet werd met compilatie Gate 16. Vooral Jairzinho en Kevin vallen in positieve zin op. De laatste vooral met het enige introspectieve momentje van de set: 'Wazig'. De meeste andere tracks hebben pompende elektronische producties, geschoeid op Amerikaanse leest. Helemaal de sound van nu en een perfecte match met de jonge, scherpe uitstraling van de rapper.

En toch zakt de set na de felle start ver terug. Zo bekend is Sevn Alias nu ook weer niet bij het Lowlands-publiek, en de nummers die men graag wil horen, laten lang op zich wachten. Bovendien heeft hij zijn kruit qua special effects aan het begin al verschoten. Gelukkig heeft hij nog een paar knallers aan het eind, en middenvoor staat nog een flinke kluwen fanatieke fans die bij de les gebleven zijn. 'Mandela' en nieuwe hit 'Gass' zijn bewaard om het af te maken. 

Conclusie: een uur was gewoon te lang?
Absoluut. Kijk naar Broederliefde, dat echt nog wel een stukje voorloopt op de hitmeter. Voor hen was 45 minuten in hoog tempo perfect.

Maar met Sevn gaat het toch ook hard?
Het is zelfs voor fanatieke volgers nauwelijks te volgen. Neem alleen dit jaar: twee mixtapes, een debuutalbum in aantocht en die compilatie met Rotterdam Airlines. En dan vergeten we nog die hit met boy band B-Brave. Sevn’s show wordt er zelfs voor stilgelegd, terwijl hij hem niet eens speelt. Een platina plaat. Sevn Alias zucht, begint te vertellen dat zijn label heus wel weet dat hij hier een hekel aan heeft. Dat blijkt verderop in de set weinig van, want het optreden wordt nog twee keer onderbroken voor eremetaal. En dat haalt - Sevn heeft gelijk - de vaart nogal uit de set.

Succes moet je toch vieren?
Ja natuurlijk, maar liever achter de schermen. De Nederlandse hiphopscene wordt momenteel overladen door lauweren, maar het is nog absoluut geen tijd om erop te rusten. Gelukkig weet Sevn Alias dat als geen ander. Hij oogt gretig en hij legt de lat voor zichzelf hoog.