Videoprimeur John Coffey: een menselijk geluid in de vluchtelingencrisis

Punkrocksensatie brengt 11 maart de EP A House For Thee uit

Timo Pisart ,

Op 11 maart brengt John Coffey de EP A House For Thee uit, waarmee de punkrocksensatie een menselijk geluid wil laten horen in de vluchtelingencrisis. Bekijk hieronder de videoclip voor bijna-titeltrack No House For Thee, geschoten in een vluchtelingenkamp nabij Duinkerke, Frankrijk. “Mensen laten verdrinken, dat kan gewoon niet."

Het nummer is bijna ironisch gezongen vanuit het “oogpunt van een badgast die helemaal de man is, een feestje aan het vieren is en even gaat zeiken in de Middellandse Zee, en opeens ziet hoe er een drenkeling op hem afkomt die zijn feestje komt verpesten”, vertelde gitarist Alfred van Luttikhuizen eergisteren in 3voor12 Radio al over het nummer. “Toen het anderhalf jaar geleden zo verschrikkelijk werd met honderden mensen die in de Middellandse Zee verzopen, dachten we: we moeten er wat mee. We willen hiermee zeggen: er zijn mensen die hierheen komen en een huis nodig hebben. Mensen laten verdrinken, dat kan gewoon niet. Je moet je menselijke kaart spelen: helpen die handel.”

De videoclip is grotendeels door een Utrechts initiatief gefilmd in een vluchtelingenkamp nabij Duinkerke in Frankrijk. Alfred: “Als je een Syrisch stel daar de tekst ziet ophouden met ‘there’s no house for thee’, dan krijg je wel een klein traantje. Dat komt echt binnen. Dat kamp ziet er echt uit als de camping van de Zwarte Cross na een zware dondersbui, en daar zit je dan máánden. Het is de derde wereld, maar dan op een plek waar je normaal op vakantie gaat.” De EP komt 11 maart uit, John Coffey presenteert A House For Thee op 5 maart in TivoliVredenburg met een mini-festival.