Trackprimeur: Janne Schra kanaliseert de eenzaamheid van Unknown Mortal Orchestra

EP Ponzo Light verschijnt in april

Matthijs Kuiper ,

Na het succes van Ponzo, het tweede album van Janne Schra, komt er nu een lightversie. Behalve het nieuwe nummer Memory Steel, kan je ook uitgeklede versies van Carry On, Filthy Rich, Good Now, Everything I Do Ooh Ooh en het nummer From The Sun van Unknown Mortal Orchestra verwachten.

"Ik heb afgelopen jaar met de band best wel wat intieme sessies gespeeld,"vertelt Janne vanuit Amerika in 3voor12 Radio. "We hebben nagedacht over hoe we een nummer dat normaal gesproken harder in het gehoor klinkt om konden bouwen tot een versie die je ook op een veranda kan spelen. Die liedjes vonden we te leuk om te laten liggen." 

Een van de meest bijzondere liedjes op Ponzo Light is de eigen versie van From The Sun van Unknown Mortal Orchestra. "Ik ben al vrij lang fan van die band. Ik vind de liedjes die Unknown Mortal Orchestra maakt zowel tekstueel als muzikaal altijd goed in elkaar zitten. Heel uniek en grappig. En From The Sun is misschien wel een van de mooiste." Unknown Mortal Orchestra heeft het nummer zelf ook gehoord. "Ik heb hem een berichtje gestuurd via Twitter, en toen hij niet reageerde nog een keer zo'n vraagtekenje gestuurd. 'Uh, hallo?' Na een tijdje stuurde hij terug dat hij supermooi vond. Gelukkig."

Het was eerst niet de bedoeling om de cover op Ponzo Light uit te brengen, maar toen Janne in haar huisstudio deze versie aan het opnemen was, vond ze hem te mooi om voor zichzelf te houden. "De tekst is best wel zielig. Het gaat over iemand die, volgens mij, een hele school gaat uitmoorden. Ik weet niet precies waar die gedachte vandaan komt, maar ik vind het juist heel mooi als een tekst een beetje tragisch en donker is om er vervolgens juist weer iets gezelligs van te maken."

"In deze veranderende wereld geloof ik sterk dat alles steeds meer 'gedeeld' gaat worden, daarom is het album an sich een beetje in verval gekomen. Om hier een klein beetje tegen in te druisen wilde ik iets heel speciaals maken. Van een zeefdruk bestaan vaak maar een gelimiteerd aantal drukken. Dat is er zo leuk aan, de oplage is eindig en wordt niet meer bijgedrukt. Dit wilde ik ook met een plaat doen. Misschien wel altijd!"

Janne en haar band gaan Ponzo Light ook live ten gehore brengen, daarom komt er een kleine tour in intieme zalen in april in mei. Maar nu is Janne te vinden in Amerika, niet met haar eigen band, want dat was te duur: "Ik heb hier mensen ontmoet waarmee ik ga repeteren en spelen op SXSW, maar we hebben wel even tijd nodig om alles goed neer te zetten. Vandaar dat ik nu al in Amerika ben."