Kanye West The Life of Pablo Track By Track Kanye West The Life of Pablo Track By Track

, Ralph-Hermen Huiskamp

Kanye West The Life of Pablo Track By Track

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Als er iemand weet hoe je dingen groot moet aanpakken, dan is het Kanye West. Voor zijn megalomane album My Beautiful Dark Twisted Fantasy maakte hij een korte film met zichzelf in de hoofdrol. Voor zijn laatste album Yeezus, een protest album, liet hij op guerilla-achtige wijze een videoclip projecteren op gebouwen in steden over de hele wereld. Hoe moet je dat overtreffen? Juist, door een multimediaal evenement op Madison Square Garden, met naar het schijnt 1200 modellen, een modeshow en diverse kunstenaars. En vervolgens dat ook nog eens streamen naar bioscopen over de hele wereld. 3voor12 bespreekt het album live, track voor track.

1.    Ultra Light Beam feat Chance The Rapper
Het zou een gospelalbum worden en hoe opent Kanye dan? Met een enorm gospelkoor en harde drums, en waartussen Kanye zelf smeekt om geloof en vertrouwen. Er waren al een hoop geruchten dat Chance the Rapper zou meedoen en dat blijkt halverwege deze opener inderdaad te kloppen. Het was al langer bekend dat de twee fan van elkaar zijn. Nog opmerkelijker is Mary J. Blige, die straalt op het eerste couplet en haar hele vocale register opentrekt. 

2. Father Stretch My Hands pt. 1 / pt. 2
De sample waar dit nummer omheen gebouwd is, komt uit het gelijknamige gospelnummer van Pastor T.L. Barrett, een dominee en activist die nogal invoedrjk was in de zwarte gemeenschap van Chicago. Het is natuurlijk niet de eerste keer dat Kanye uit gospel sampelt, pak zijn eerste albums er maar bij en zelfs op Yeezus zit een vleugje gospel, met deze sample in ...

Het nummer gaat over zijn vader, Kanye moest huilen tijdens het schrijven van de tekst. Kanye heeft het zelden over zijn vader, omdat zijn ouders scheidden toen hij 3 was en opgroeide in Chicago bij zijn moeder. Zijn vader, Ray West, was een Black Panter en een van de eerste zwarte fotografen bij de lokale krant in Atlanta. Op Champion, van zijn derde album Graduation ging wel al kort zijn vader. Sinds het overlijden van zijn moeder in 2007, kort na het uitkomen van Graduation, schijnt Kanye weer meer contact te hebben met zijn vader. Kanye herkent karaktereigenschappen van zijn vader bij zichzelf: te druk, en daardoor vergeten zijn vrouw terug te bellen. Die eigenschap komt later bij Real Friends ook nog terug. Hij rapt hoe zijn vader al zijn geld kwijt raakte in een market crash, wellicht de  crisis in jaren tachtig?

3. Freestyle 4

4. Famous
"I feel like I feel like me and Taylor might still have sex. Why? I made that bitch famous." Opmerkelijke uitspraken van Kanye over Taylor Swift, die hij in 2009 zo berucht onderbrak op de VMA's. Opmerkelijk is de sample van Sister Nancy's Bam Bam, de allereerste vrouwelijke dancehall-dj. 

6. Feedback

7. Fade feat. Post Malone & Ty Dolla $ign
Kanye sampelt wel vaker uit dance, zijn grootste hit Stronger is immers rond een Daft Punk-track gebouwd. Maar toch, vaak keek hij meer naar Europa als hij op zoek ging naar dance-invloeden. Op deze housy track houdt hij het dichter bij huis, letterlijk. De baslijn komt uit Mystery Of Love, een track uit 1989 van de Chicago deephouse-pionier Mr Fingers. Die naam kan je best bekend voorkomen. ZIjn Can You Feel It is nog steeds een gegarandeerd hoogtepunt in DJ-sets. De andere sample, "Deep, deep inside", komt uit een andere Amerikaanse houseclassic: Beautiful People van Barbera Tucker. 

8. FML feat. Travi$ Scott en The Weeknd
FML? De populaire internet-afkorting voor Fuck My Life Up? Jazeker, en zo hoog hoorden we The Weeknd slechts zelden croonen. Het is een soort emotionele trap-ballad, met een bijzonder weirde, dissonante triphop-bridge.

9. Real Friends. Feat. Ty Dolla $ign

10. Wolves feat  Sia & Vic Mensa
Als afsluiter het nummer dat we al het langst kenden van het album, Wolves. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12