Grammys 2016: Kendrick Lamar steelt de show Grammys 2016: Kendrick Lamar steelt de show

Belangrijkste Grammys voor Taylor Swift, Ed Sheeran en Mark Ronson

, Ralph-Hermen Huiskamp

Grammys 2016: Kendrick Lamar steelt de show

Belangrijkste Grammys voor Taylor Swift, Ed Sheeran en Mark Ronson

Ralph-Hermen Huiskamp ,

Gisteren vond in Los Angeles de uitreiking van de Grammys plaats. Zoals altijd met Amerika’s belangrijkste awardshow waren er weer verrassende winnaars, speeches met statements en subtiele sneren en spraakmakende optredens. Maar uiteindelijk zal over de indrukwekkende show van Kendrick Lamar nog het langst worden nagepraat.

De man van de avond
Dit jaar gonsde het voor de uitreiking vooral rond Kendrick Lamar en zijn elf nominaties. Indrukwekkend, zeker als je bedenkt dat hiphop en de gevestigde orde die de Grammys vertegenwoordigt nog lang geen vanzelfsprekende combinatie zijn. Het pakte uiteindelijk toch wat teleurstellend uit. Lamar won nog steeds vijf Grammys, maar allemaal in de categorie rap. De meerderheid van de stemmende Grammy-leden durven blijkbaar nog steeds niet over hokjes heen te kijken. En toch is Kendrick Lamar de man die iedereen zich zal herinneren van deze 58e Grammy-uitreiking.  Nadat Beyoncé vorige week in haar Superbowl-optreden en nieuwe single al aandacht vroeg voor de rassenproblematiek in Amerika en Kanye West gisteravond nog witte media opriep niet meer over zwarte muziek te schrijven, gebruikte Lamar het podium van de Grammys om op zijn manier een statement te maken. Tijdens de heftige uitvoering van Alright, de track die door de Black Lives Matter-beweging in demonstraties gezongen wordt, en heftigste albumtrack The Blacker the Berry, koppelde hij het bizarre Amerikaanse gevangenissysteem aan de Afrikaanse wortels van hemzelf en een groot deel van de Amerikaanse samenleving. De producer van de Grammys vertelde voor de show al:

"Kendrick kwam naar ons toe en zei dat we in een tijd leven waarin we elke dag met dergelijke kwesties worden geconfronteerd, en dat het belangrijk is om die issues een publiek podium te geven. Hij wilde zijn x aantal minuten gebruiken om een geweldige performance neer te zetten dat in het verlengde van zijn jaar past. Het is openlijk politiek en openlijk provocerend, en het zal de mensen op z'n allerminst iets geven om over na te denken en te praten."

Hoewel de Grammys door de hele wereld op de voet gevolgd worden, is niet elke Grammy even belangrijk. Er lijken haast ontelbaar veel categorieën te zijn, waarvan het grootste deel zelfs alleen voor een beperkt deel van de industrie interessant is. Denk aan prijzen voor de beste albumverpakking, de beste tekst in de hoes, beste limited edition en dan zijn praktisch alle genres ook nog eens vertegenwoordigd. Opera, New Age, Bluegrass, kindermuziek, etc. Het is wat dat betreft veelzeggend dat er jarenlang een Grammy voor polka was, die 18 van de 24 keer door dezelfde artiest gewonnen is. Alle minder belangrijke prijzen worden eerder op de avond uitgereikt in een iets kleinschaliger show. Mét showorkest en een aardig gevulde zaal, maar met net iets minder media-aandacht. 

Belangrijkste prijzen
De Grammys waar iedereen het uiteindelijk over heeft, zijn die in de populaire categorieën als pop, dance, rap en R&B. De allerbelangrijkst zijn de algemene prijzen voor “Record of the Year”, “Album of the Year” en “Song of the Year.”  Best Song werd gewonnen door Ed Sheeran met Thinking Out Loud, Record of the Year ging naar Mark Ronsons Uptown Funk en de award voor het beste album ging naar Taylor Swift. Uniek, ze is daarmee de eerste vrouwelijke artiest die de prijs twee keer gewonnen heeft. In haar speech deelde Swift nog een kleine tik uit naar Kanye West, die deze week in een van zijn nieuwe tracks beweerde dat zij haar beroemdheid aan zijn bestorming van het podium bij de MTW-awards te danken heeft. “Ik wil tegen alle jonge vrouwen zeggen, dat er mensen zullen zijn die je succes zullen willen ondermijnen of je prestaties en roem zullen willen opeisen," sprak ze toen ze haar Grammy in ontvangst nam. 

Ook noemenswaardig is de Grammy die het Metropole Orkest won. Het Nederlandse orkest won de prijs voor het album dat gemaakt werd met de Amerikaanse jazzfusion groep Snarky Puppy. Het is niet de eerste keer dat het Metropole de beroemde prijs won. In 2011 werd de prijs al eens gewonnen voor een samenwerking met gitarist John Scofield. 

Uiteindelijk zal deze ietwat tamme uitreiking van de Grammys alsnog herinnerd worden. Niet door de hommage van Lady Gaga aan David Bowie, het door technische problemen tegenvallende optreden van Adele, de terechte sneer van Taylor richting Kanye of de Grammy voor beste albumhoes. Hij kan dan wel naast de belangrijkste prijzen gegrepen hebben, maar Kendrick Lamar blijkt hier toch echt de man van het moment te zijn. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12