ESNS16: Sef neemt je mee naar de club

Al je zintuigen totaal overdonderd

Cécile van Wijnsberge ,

Het is stampvol, bloedheet en stikdonker in de zaal bij Sef. Perfect voor de Amsterdamse rapper, voor wie de club het belangrijkste toneel is.

Sef staat alleen op het podium in de vierkante binnenzaal, die met iedere nieuwe toeschouwer weer een stukje krapper lijkt te worden. Van huis uit is Sef rapper en MC, en sinds zijn laatste album In Kleur regelt hij op het podium ook zijn eigen tracks in plaats van een dj mee op tour te nemen. Achter hem staat een flinke lichtinstallatie die naadloos op de muziek afgestemde felle kleuren de zaal in flitst. Behoorlijk knap hoe Sef met deze elementen op een Gronings festival het gevoel van een club weet neer te zetten. De club is dan ook een vaste plaats van handeling voor Sef, zowel muzikaal als tekstueel. Nieuwste plaat In Kleur staat vol felle, dynamische beats van FS Green en SirOJ. Die vallen vanavond lekker in de Oosterpoort. 'Ze Zeggen', 'Wakker' en 'Sex, Drugs & Synthesizers' zijn niet te onderschatten bangers die het publiek volledig omarmt.

Wat staat Sef eigenlijk allemaal te doen achter dat kastje?
Helemaal precies weet je het niet, maar het is duidelijk van alles. Door het zelf te doen houdt hij alle controle over de show in de hand en kan hij beter inspelen op het publiek. Dat maakt hem de dj van deze pop-up club, de heer en meester van de dansvloer.

Dat klinkt als feest! Was het feest?
Zeker! Hoewel de reactie op Popprijswinnaars New Wave je misschien anders zou doen vermoeden, zijn er wel degelijk fans van Nederlandse hiphop op Noorderslag (zie ook Sevn Alias en Fresku), en ze zijn toegewijd. Ze komen vroeg, dansen hard, en zingen alles mee.

Waarom liep het dan tegen het einde toch een beetje leeg?
Misschien werden die stuiterbeats, de felle kleuren en het zweet toch een beetje te veel. Sef heeft geen medelijden met je zintuigen.