ESNS16: Lucas Hamming rockt met de borst naar voren

Introverte singer-songwriter is nu extraverte player

Atze de Vrieze ,

Amper een jaar geleden was Lucas Hamming een singer-songwriter van het type waar Giel Beelen traantjes van krijgt. Introspectief, serieus, moeilijk doen om het moeilijk doen. Dat vond-ie zelf in elk geval, en dus transformeerde hij tot een onstuimige rock-'n-roller met de onbedwingbare drang naar catchy tunes. Lekker direct en een stuk rauwer, en daarmee pardoes op onze radar.

Hier op het podium staat een man met de heilige taak een authentiek artiest te zijn. Alleen: hij weet nog niet helemaal hoe dat moet. De lessen uit het Groot handboek der popmuziek liggen er nog net wat te dik bovenop, al komt het er bij vlagen wel degelijk uit. Lucas Hamming is een aanstekelijke performer die overduidelijk alles geeft, en naast de catchy lichtgewicht popnummers heeft hij ook wat songs met een zwaardere sound. De ene keer richting stoner, dan weer meer psychedelisch rocken. Iets echt interessants moet uit zijn probeersels nog voortkomen, maar tot die tijd kan HAM een heel eind komen met zijn entertaintalent.

Zou hij al op zijn best zijn?
Nou nee, er zou nog wel eens wat spannenders kunnen komen, maar het zou ook kunnen dat hij het pad van de simpele rocker kiest om zijn droom waar te maken het grote publiek te bereiken. Wat dat betreft zit er echt wat in het water daar in 't Gooi, want net als Jett Rebel maakt ook Lucas Hamming de indruk dat de komende jaren werkelijk alles kan gebeuren.

Praat niet steeds alleen over de toekomst, waar staat nu Lucas Hamming nu?
Oké oké, je hebt gelijk. Je moet nooit willen dat een artiest iets anders is dan-ie is. Waar Hamming onlangs tijdens de Song van het Jaar nog af en toe flink uit de bocht vloog, geeft ie nu een super solide showcase, toegankelijk rockend met de borst naar voren.

Heeft-ie de gunfactor?
Dat zeker. Leuk, sympathieke figuur.