ESNS16: The Great Communicators is er nu écht klaar voor

Blakende indieband opent Bovenzaal

Sjoerd Huismans ,

Het komt niet zo vaak voor dat een band 'nee' zegt tegen Noorderslag, maar indieband The Great Communicators deed het vorig jaar. Nu, een jaar later en met een plaat op komst, hadden ze het gevoel er echt klaar voor te zijn. En dat zijn ze, we zien een opzwepend indie-ensemble in topvorm.

De ‘normale route’ Popronde –> Noorderslag werd dus onderbroken met een jaar in alle rust werken aan de nummers. Op Noorderslag 2016 is het dan tijd voor de Haags-Amsterdamse band om het resultaat te laten horen. De spanning is van de gezichten van frontduo Arend Dijkstra en Gaia Slotboom af te lezen, maar die spelen ze binnen een paar nummers weg. Stevige single 'Zoetrope' kenden we al, net als het Broken Social Scene-achtige 'We Run, We Stay'. De andere nieuwe liedjes doen daar eigenlijk niet voor onder – hooguit zou je kunnen stellen dat de band iets aan muzikale eigenzinnigheid heeft ingeleverd voor een groots, stevig, toegankelijk geluid. Met name de drie gitaren zorgen voor een muur aan geluid, terwijl het podium te klein is voor Dijkstra en Slotboom die wild heen en weer springen.

Ik ken die gast ergens van.
Als je uit Den Haag komt, ken je enkele bandleden waaronder Dijkstra wellicht van Klopjepopje. Maar daar willen ze naar verluidt niets meer over horen.

Maar dynamisch duo geworden?
Yes, op het podium zijn het een stel sexy beesten met zijn tweeën. De samenzang is ook een stuk beter geworden.

Komt wel goed met die plaat dus. Welke nieuwe liedjes maakten het meest indruk? 
Een catchy nummer genaamd 'Motion' gaat waarschijnlijk wel een single worden, verder valt 'Big Ideas' op door gitaar en toetsen die tof in elkaar grijpen. Het is wachten op de plaat.