ESNS16: Kenny B, de feelgood-koning van de Nederlandse pop

No spang

Sjoerd Huismans ,

'Vorig jaar stonden we in de container, ook een respectabele plek.' Kenny B heeft dit jaar een flinke upgrade gehad naar de kleine zaal, die bomvol staat voor de Surinaams/Tilburgse zanger. En natuurlijk is niemand immuun voor meezinger 'Parijs'.

Oorspronkelijk was het idee van Top Notch om de Surinaamse liedjes van Kenny B te vertalen naar het Nederlands. We weten allemaal hoe het gelopen is: de 54-jarige zanger (je zou het hem niet geven) schreef gewoon een stel nieuwe waaronder enorme hit 'Parijs', waarin het ‘Praat Nederlands met me’ zelfs de hook is. De ultieme opvolger van Typhoon, zou je zeggen, en dan heeft hij zelfs nog een carrière als vredesonderhandelaar in Suriname achter de rug. Zelf refereert Kenny B ook een keer aan de rapper uit Zwolle: 'Vrienden van Typhoon, laat die handen zien!' Maar waar Typhoon je laat nadenken, prikkelt en op het verkeerde been zet, zijn de liedjes van Kenny B daarbij vergeleken wat pretentielozer. Prima feelgood reggaetunes zonder al te diepe boodschap, waarvan het Surinaamse 'So I Ben Taigi Mi' toch het leukst is.

Zoiets vraagt om een titanenband.
Ja, en Kenny B komt een heel eind met onder meer danseressen en percussie. Een en ander wordt verpest door de gitarist, die zich geregeld laat gaan in een soort progrock(!?)-solo’s.

Progrocksolo’s!?
Ja, echt. Komt de no spang-vibe niet ten goede, zogezegd. De dub-effecten die hij op andere momenten uit zijn pedalen tovert, zijn overigens een stuk toffer. 

Was die vibe er verder wel?
Zeker! Bij afsluiter Paramaribo is de kleine zaal van de Oosterpoort in het koude Groningen veranderd in een zomers reggaefeest.