Checklist (week 27): o.a. Kanye West, Savages en Beyoncé

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Nu de laatste week van de drukke festivalmaand juni is aangebroken, staat de checklist natuurlijk vol met optredens op festivals. Afgelopen weekend zag het overgrote deel van de samenstellers een van de 10001 acts op Down The Rabbit Hole. Dat de band Savages dus op één komt te staan is bijna vanzelfsprekend te noemen.

1. Savages, Live @ DTRH
Het hele weekend werd er vrij veel gepraat tijdens concerten op DTRH. Soms vervelend, maar ach. ZO gaat dat op een festival, dat is ook een beetje de charme. Maar bij een show was het opeens muisstil. Zodra Savages het podium op stapte, en frontvrouw het publiek in keek, durfde bijna niemand meer zijn mond open te trekken. Nou ja, tenzij hij openviel van inktzwarte geweld wat van het podium af spatte. Lees hier waarom de show op een staat in de top 25. 

2. PJ Harvey, Live @ DTRH
Nu is het sowieso al speciaal dat deze artiest weer eens op een Nederlands podium staat. Als ze dan ook nog eens een geweldig optreden geeft en een prachtig statement maakt over de Brexit is het plaatje helemaal compleet. PJ Harvey is de meest intellectuele rockvrouw van het moment en met haar intense songteksten en retestrakke show hield ze het publiek van de eerste tot en met de laatste minuut in bedwang. De recensie van haar show staat nu online en bekijk een stukje van haar show terug in de uitzending op NPO3.

3. Adele, Live @ Glastonbury
Er zullen maar weinig mensen zijn die het droog houden bij het horen van Adele, of je het nu wil of niet. Nu gaf ze natuurlijk een paar weken terug al een geweldige show, maar als je zo'n veld staat en 100.00 man zingt 'Someone Like You' mee, dan kan je niet anders dan aardig stuk gaan. Zelfs als je een paar dagen later met je laptopje op schoot kijkt. 

4. Kanye West - 'Famous' (video)
‘Can somebody sue me already sue me already? #I’llwait’ tweette Kanye West een dag nadat hij zijn nieuwste video in een stampvolle megabioscoop in premiere had laten gaan. Geen gekke tweet, want voor ‘Famous’ heeft hij de meest heftige video uit zijn carrier gemaakt. Hij deelt het bed met Donald Trump, George W Bush, Taylor Swift, RIhanna, en nog een stuk of wat meer beroemdheden. Het is een reactie op roem, legde Kanye uit.  Totaal onprettig, ongemakkelijk en nog wat meer woorden met 'on' ervoor. Maar ook weer een bevestiging van de risico's die Kanye durft te nemen. Al weten we nog niet of het hier raak schiet, of de plank finaal misslaat. 

5. Beyonce & Kendrick Lamar - 'Freedom', Live @ BET Awards
Hoppa, een echte verrassing op een awardshow. Die zie je niet heel vaak meer. Beyoncé opende dit weekend de BET Awards, met hulp van Kendrick Lamar. Kijk het optreden hier terug. 

6. Weval  - Weval (album)
Als je graag nog tot laat op de festivalweides rond struint ben je Weval ongetwijfeld al eens tegen gekomen. Op Pitch, Motel Mozaique, Best Kept Secret en nog vele andere festivals zagen we de twee Amsterdamse producers al publieken betoveren in het donker met hun zwoele technosets. Nu is er het debuutalbum, zonder titel, met die kenmerkende 'warme-bad-techno'-sound en een dozijn uitstekende liedjes. Lees hier de bespreking, en luister de live-set tijdens 3voor12 Radio waar de producers co-host waren!

7. Vant - 'Karma Seeker' (single)
Onaardig maar waar, Vant leek altijd een bandje met gewoon goede poppy goede rockliedjes, en niet meteen de band die enorm met de wereld bezig is. Bleek op Best Kept Secret even helemal anders te liggen, toen ze behoorlijk wat statementents maken. Zou er in deze single ook wat verstopt zitten?

8. ScHoolboy Q - 'By Any Means' (single)
Toen Future zijn headline-show op het Tilburgse hiphop-festival Woo-Hah! afzei, wist de organisatie een andere prachtnaam te boeken: ScHoolboy Q, de rapper uit Los Angeles die in juli zijn vierde studioalbum Blank Face uitbrengt. Eerder bracht hij al THat Part met Kanye West uit, nu is er By Any Means, een prachtig lome track met een hook van Kendrick Lamar die Malcolm X parafraseert. Hij gaat over het straatleven waarin ScHoolboy Q opgroeide, waar alles geoorloofd is ('by any means') om te krijgen wat je wil hebben.

9. Blood Orange - Freetown Sound (album)
Een paar dagen eerder dan verwacht is er dan opeens het nieuwe album van Blood Orange. Nog steeds vol verwijzingen naar jaren tachtig funk en r&b, en met gastbijdrages van onder andere Debby Harry, BEA1991, Nelly Fortado en Empress Off. Een lange plaat, en volgens Dev Hynes zijn meest persoonlijke tot nu toe. We zijn nog amper over de helft van het jaar, maar deze gaat ongetwijfeld hoog eindigen in de jaarlijstjes. 

10. Breaking Levees - Doctor's Dream (EP)
Nieuws uit eigen land. Amsterdam om precies te zijn. Ze vissen in de rootsvijver, waarvan je inmiddels wel zou denken dat ie leeg gevist is. Maar op een of andere manier krijgen ze het toch voor elkaar nog jong en fris te klinken. 

11. Michael Kiwanuka – 'Love & Hate' (single)
Michael Kiwanuka neemt graag de tijd. Dat bleek afgelopen weekend al tijdens zijn show op Down The Rabbit Hole, waar hij voor zijn eerste nummer een kwartier (!) de tijd trok. Ook deze single Love & Hate heeft geen haast: welgeteld zeven minuten en zeven seconden lang duurt ie. Maar vervelend is dat niet, want het is een behoorlijk mooie track. Een lome groove, meeslepende violen en Kiwanuka's heldere soulvolle stem zorgen ervoor dat die zeven minuten zo voorbij zijn. Een moderne motowntrack inclusief pa-pa-pada-koortje. Bekijk nu onze registratie van zijn show op Down The Rabbit Hole 2016. Fijn als je bus vertraging heeft.

12. Mumford & Sons – Johannesburg (EP)
De mannen van Mumford & Sons doen het al een tijdje zonder die herkenbare banjo en met coole leren jekkies. Voor de nieuwe EP was het weer tijd voor iets nieuws. Het concept van Johannesburg speelt leentjebuur bij Paul Simon: de band werkte samen met allerhande acts uit het Afrikaanse continent. De Zuid-Afrikaanse band Beatenberg, Senegalese zanger Babaa Maal en Malawisch-Brits duo The Very Best omlijsten de grootste meezingrefreinen van Mumford met folkloristische percussie en zang in de moerstaal. Je weet na die omschrijving waarschijnlijk al of je het mooi gaat vinden of niet. Voor fans van zowel Mumford & Sons als Graceland (of Blof's Umoja) een aanrader. 

 

De Checklist van deze week is samengesteld door Norbert Pek, Christiaan Walraven, Ralph-Hermen Huiskamp, Freek Verhulst, Atze de Vrieze, René Passet, Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Sander Kerkhof, Tomas Delsing, Sjoerd Huismans, Menno Visser en Erik Zwennes.