3voor12 Checklist: o.a. veel Pinkpop, Sevn Alias en Harts

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Natuurlijk veel Pinkpop in de Checklist van deze week. Enkele shows die bij de checklistsamenstellers lekker vielen zijn Rammstein, Bring Me The Horizon, Vintage Trouble en Puscifer. Ook Sevn Alias brak de tent af en zijn nieuwe mixtape is hier te vinden, net als de nieuwe single van de Australische gitaarheld Harts.

1. (-) Pinkpop 2016
Van de overdonderende show van Rammstein tot niet een maar twee vleesdraaikolken van De Staat tot een breekbare maar ontroerende Paul McCartney: Pinkpop 2016 kende ruimschoots genoeg hoogtepunten. Kijk hier 40 minuten Red Hot Chili Peppers terug, of heel veel meer video plus het dossier met alle verslagen. Ook niet te missen: de tien magische momenten en het slotinterview met Jan Smeets, waarin hij aangeeft dat Pearl Jam volgend jaar komt maar Radiohead "blijkbaar te jazzy" wordt bevonden. 

2. (-) Sevn Alias – Twenty Four Seven 3 (mixtape)
Een ware overwinning op Pinkpop was de show van Sevn Alias en Broederliefde, die pal voor Macca aan het afsluitende concert begon het vierde podium totaal afbraken. 12van3voor12-rapper Sevn Alias heeft ook zijn nieuwe mixtape uit: Twenty Four Sevn 3, met o.a. de track ‘AFD’ die hij in zijn sterke eerste 101 Barz-sessie deed en gastbijdrages van  Jairzinho, Kevin en Young’Mills.

3. (-) Preoccupations – Anxiety (track)
De band-formerly-known-as-Viet-Cong bevestigde gister een nieuwe album en bracht er meteen een voorproefje van uit, waarop meteen duidelijk wordt dat ze er behalve de naam gelukkig weinig gezelliger op zijn geworden. Het intro begint namelijk met meer dan een minuut aan dissonante noise, tot een vanouds duistere post-punk het overneemt, begeleid door een stemmige zwart-wit-video met functioneel naakt.

4. (-) Huerco S. - For Those Of You Who Have Never (And Also Those Who Have) (album)
Op Lentekabinet zagen we Huerco S. nog een soepele house-set draaien, maar als producer laat hij een heel andere kant van zichzelf zien. De tip van de week van dancekenner René Passet. ‘Met zijn debuutalbum trok Huerco S. nog de kar van de 'outsider house' maar op de fantastische opvolger zul je nauwelijks een beat vinden. Ergens in het wazige wonderland tussen Actress en Boards of Canada. Een track als Hear Me Out kan ik dagen achtereen horen. Jaarlijstmateriaal.’

5. (3) Amber Arcades – Fading Lines (Album van de Week)
Begin dit jaar verkozen we Amber Arcades tot een van de 12 van 3voor12, de acts-to-watch voor 2016, en gaf De Graaf met haar band een betoverende show op Eurosonic Noorderslag. Met Fading Lines maakt ze de belofte waar: een wonderlijke plaat met hypnotiserend mooie liedjes. Lees hier de recensie: ‘vloeiende gitaatpop in soft-focus’.

6. (-) Harts – Breakthrough (Single van de Week)
Australiër Harts is niet te bescheiden om zijn nieuwe single maar gewoon ‘Breakthrough’ te noemen. Zoals we op Pinkpop al zagen is het tot nu toe zijn sterkste nummer: ‘Lekker riffje aan het begin en dan wachten op de allesverzengende solo.’ Geweldige gitarist, voor de liefhebbers van Jimi Hendrix en Prince.

7. (-) Flamingods – Majesty (album)
Raar maar lekker, dit nieuwe psychedelische conceptalbum van Flamingods, een experimentele band uit Bahrein die zich laat inspireren door vele verschillende culturen en een collectie instrumenten heeft uit onder meer Nepal, Thailand, Indonesië, Turkije, Japan en Tanzania. Het resultaat is eigenlijk verrassend poppy. 20 juli in de kleine zaal van Paradiso en ook te zien op het (gratis) Valkhof Festival tijdens de Nijmeegse Vierdaagse.

8. (-) Cho – Knock Knock 3 (album)
Na de mixtapes Knock Knock en Knock Knock 2 is het nu tijd voor het debuutalbum van Cho, en voor alle duidelijkheid heeft hij het Knock Knock 3 genoemd (gelukkig legt-ie het op het eerste nmmer allemaal uit). Met gastbijdrages van onder meer Hef, Idaly, Winne, Willie Wartaal en La Rouge maakte hij zijn meest volwassen werk tot nu toe, met introspectieve, persoonlijke teksten zoals in de 17:06 (!) minuten durende afsluiter Aan De Kant. Gelukkig is er ook ruimte voor zijn geestige woordspelingen, zoals in klapper Popalik.

9. (9) Car Seat Headrest – Teens of Denial (album)
Een blijvertje. Will Toledo, het 23-jarige brein achter Car Seat Headrest, is nu een jaar of zes bezig en zette in die tijd twaalf (!) albums gratis en voor niets op BandCamp. Begin dit jaar volgde veel buzz op SXSW en nu is de nieuwe plaat Teens of Denial uit, de eerste plaat met nieuw werk op label Matador (dat vorig jaar een compilatie uitbracht). De lo-fi ruilde Toledo in voor een stevig indierockgeluid. Teens of Denial. Je kunt er honderden invloeden in horen (van Television tot Pavement tot Guided By Voices tot Belle & Sebastian) maar de waarheid is dat Toledo nergens op vast te pinnen is. Hier meer over deze razend interessante artiest

10. (-) Psychic Ills - Inner Journey Out (album)
Tip voor komend weekend op Best Kept Secret: het psychedelische duo Psychic Ills uit New York. Hun licht experimentele, monotoon gezongen liedjes doen sterk aan The Velvet Underground denken. Op de gloednieuwe plaat Inner Journey Out slaan ze meer zijpaadjes in zoals naar country (‘I Don’t Mind’), maar de sound is in de basis nog heerlijk blurry als altijd.

11. (-) The Low Anthem – Eyeland (album)
Een beetje in dezelfde hoek, maar dan wat meer rootsy: The Low Anthem. De nieuwe plaat Eyeland van de Amerikaanse band is een tip van Leo Blokhuis (elke zondagavond bij de VPRO op Radio 2). Die staat vol prachtige psychfolk, van ingetogen tot uitbundig en soms met een verrassend rauwe rand.

12 (2) Beck – Wow (single)
Nog even in de herhaling omdat Beck komend weekend op Best Kept Secret staat. Het artwork van de nieuwe Beck-single, waarmee hij eerder zijn volgers plaagde, verried al dat zijn nieuwe werk zeker niet de kant op zou gaan van het mooie, maar erg degelijke (en dus Grammy-winnende) album Morning Phase. Integendeel: met ratelende hi-hats, zware bassen en algehele gekte gaat hij terug naar zijn eclectische hiphop-georiënteerde platen, maar dan wel helemaal 2016. Giddy up!

De Checklist van deze week is samengesteld door Sander Hoogendoorn, Menno Visser, Rene Passet, Leo Blokhuis, Ingmar Griffioen, Timo Pisart, Erik Zwennes, Sjoerd Huismans, en Ralph-Hermen Huiskamp.