3voor12 Checklist (week 20): o.a. Car Seat Headrest, UMO en Lente Kabinet

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Deze week een mengelmoes van hiphop, dance en rock in de Checklist. Van live optredens van Ata Kak en Jessy Lanza, tot een een erg fijne editie van Lente Kabinet (en een mix met de beste tracks van het moment!). Toch staat bovenaan een album dat we tot nu toe wel mogen uitroepen tot de beste gitaarplaat van 2016.

1. (2) Car Seat Headrest – Teens of Denial (album)
Will Toledo, het 23-jarige brein achter Car Seat Headrest, is nu een jaar of zes bezig en zette in die tijd twaalf (!) albums gratis en voor niets op BandCamp. Hij nam ze zelf op met goedkope apparatuur en basale software, en voor de vocalen verhuisde hij naar zijn auto voor een beetje privacy (vandaar ook de bandnaam). Hij kreeg al snel veel online volgelingen. Uiteindelijk tekende Toledo bij Matador en bracht via dat label vorig jaar het compilatiealbum Teens of Style uit. Begin dit jaar volgde veel buzz op SXSW en nu is de opvolger er: Teens of Denial. De lo-fi ruilde Toledo in voor een stevig indierockgeluid. Teens of Denial. Je kunt er honderden invloeden in horen (van Television tot Pavement tot Guided By Voices tot Belle & Sebastian) maar de waarheid is dat Toledo nergens op vast te pinnen is. Gitaarplaat van het jaar.

2. (-) Unknown Mortal Orchestra - First World Problem (single)
Groove, groove en nog meer groove op de nieuwe single van de formatie rondom Ruban Nielson. Een combinatie van dansbare ritmes en een ruis van synthesizers die nét niet te vuil is. Nadat hij stopte met The Mint Chicks startte hij met zijn nieuwe project Unknown Mortal Orchestra (UMO) en inmiddels liggen er alweer drie succesvolle albums, waarvan Multi-Love toch wel het indrukwekkendst is. 'First World Problem' is misschien wel z'n toegankelijkste single tot nu toe. Over een week of drie al weer staat UMO op Best Kept Secret. 

3. (-) Death in Vegas - Transmission (album)
Richard Fearless a.k.a. Death In Vegas is terug met zijn zesde plaat. In twintig jaar heeft hij al vele verschillende stijlen verkend, van combinaties tussen punk en dance tot kraut tot cosmic disco. In L.A. ontmoette hij ex-porno-actrice Sasha Grey en haar hese vocalen blijken een perfecte toevoeging aan de duistere techno die hij voorschotelt. 'Duistere dansmuziek in de geest van Throbbing Gristle en Chris & Cosey. Wie zijn elektronische beats graag donker, geil en spannend heeft, gaat met Transmission mooie uren tegemoet', zegt dance-specialist Rene Passet. 

4. (-) Glowinthedark & SFB - Lituatie (album)
Als een situatie lit is, bedoelt een rapper eigenlijk gewoon te zeggen dat het verschrikkelijk lekker gaat. Als je dat kan toepassen op een speciale situatie of voorval, dan noem je het een Lituatie. Laat dit nu precies de juiste titel en samenvatting zijn van het nieuwe album van de Haagse de dj's van Glowinthedark en rapgroep SFB. De twee dj's van Glowinthedark werden bekend door hun dance-productie voor o.a. Chucky en David Guetta. Dit in combinatie met de frisse teksten van SFB levert een ongekende goede plaat op voor in clubs en op festivals.

5. (-) Whitney - 'No Matter Where We Go (single)
Met de nieuwe track 'No Matter Where We Go' zijn we weer een stapje dichterbij de releasedatum van Light Upon The Lake. Met deze single laten Julian Ehrlich en Max Kakacek, bekend van Smith Westerns, weer een ander gezicht zijn van hun nieuwe band. In tegenstelling tot de vorige tracks 'Golden Days' en 'No Woman' klinkt deze track wat minder folky en dromerig. Dit keer zijn de versterkers voorzien van wat meer overdrive en stevigere drums. De herkenbare en zachte stem is gelukkig wel hetzelfde gebleven. Het debuutalbum komt deze vrijdag uit bij Secretly Canadian.

6. (-) RipTide - Lente Kabinet-mix
Afgelopen weekend was het weer tijd voor Lente Kabinet 2016 in 't Twiske in Amsterdam. Een zeer geslaagde editie, waarvan je hier het hele verslag kunt lezen. In aanloop naar het festival lieten we dj RipTide een mix maken met nummers die ongetwijfeld voorbij zouden gaan komen. De mix is terug vinden op de luisterpaal en bereid jezelf alvast voor, want stil blijven staan is in ieder geval geen optie.

7. (-) Gucci Mane - First Day Out Tha Feds (single)
We moesten het natuurlijk al een tijdje zonder rapicoon Gucci Mane doen. De rapper verdween in februari 2013 achter de tralies, maar zoals je misschien wel kan verwachten van een gangsterrapper: de beste lines ontstaan natuurlijk in de gevangenis. Dus ja, helemaal zonder hem zaten we ook weer niet, want Gucci Mane is ongetwijfeld recordhouder in het uitbrengen van muziek vanuit de gevangenis. Aan populariteit heeft hij in ieder geval niet verloren, want binnen twee dagen na zijn vrijlating verzamelt hij zo'n 1.6 miljoen streams.

8. (-) Jessy Lanza @ De School
Een album dat wij met veel plezier een plekje gaven op de Luisterpaal. De Canadese elektronische songwriter weet als geen ander hoe je catchy popdeuntjes uit de 80's te combineert met een een dosis R&B en elektro. Dat bewees ze dan ook zeker tijdens haar optreden in De School afgelopen week. Met de hulp van Junior Boys en Caribou werkte de Canadese aan het tweede album dat je plotseling in een wereld vol funky drumsamples en zagende synthesizers zet. Klanken die even goed overkomen door je speakers thuis als afgelopen donderdag in De School. 

9. (-) Weval - 'You're Mine' (single)
Weer zo'n super spannende track van het technoduo Weval. En de heren lijken met deze single hun oude stijl niet helemaal vergeten te zijn. De vorige track 'I Don’t Need It' bestond uit vervormde vocale en overstuurd brommende synths, maar op 'You're Mine' brengen de twee ons weer terug in het oude bad van glooiende synthesizers en dat klinkt zeker niet verkeerd. Wederom een fijn voorproefje van het (titelloze) debuutalbum dat op 10 juni uitkomt bij Kompakt.

10. (-) Ata Kak @ Rush Hour Store
Bij Jessy Lanza in De School was het afgelopen donderdag zoals gezegd happening, maar een nog veel bijzonderder optreden vond plaats in de winkel van Rush Hour aan de Spuistraat. Pas het tweede optreden ooit van de Ghanese cultrapper Ata Kak, die in de jaren 90 een geweldige lo-fi-hip-house-achtige tape maakte die later herontdekt werd door blogger/dj Awesome Tapes From Africa (die er zelf ook was om cassetjebandjes te draaien na afloop). Gratis nog wel, één groot feest dus en Rush Hour-dj's als Interstellar Funken Hunee waren er allemaal bij. Ata Kak staat ook op het nieuwe festival Strange Sounds From Beyond, dus grijp je kans. 

11. (6) Glass Animals – ‘Life Itself’ (Single van de Week)
Ook voor de Britse indiepopband Glass Animals is het twee jaar geleden: toen kwam de debuutplaat Zaba uit vol avontuurlijke liedjes met tropische ritmes, een beetje in de voetsporen van Alt-J. Nu is de nieuwe single ‘Life Itself’ er, met al weer zo’n geweldig ritme, catchy refrein, opgewekte sfeer en licht-psychedelische sounds. Hitgevoelig genoeg om de nieuwe plaat, How To Be A Human Being (ze zijn blijkbaar op de filosofische tour geslagen) in spanning af te wachten.

12. (12) Midland - 'Final Credits' (track)
Klaar voor een throwback naar de jaren '80! De man die zich nooit, maar dan ook nooit vastklampt aan hokjes komt met heerlijke discotrack. Natuurlijk staat Midland bekend om zijn geweldige dj-sets, maar ook zijn producties. Midland zoekt graag de grenzen op van zo'n beetje alle elektronische genres. Op zijn vorige ep Blush zocht hij het in de technohoek, 'Final Credits' is stevig geworteld in de disco. Een ongekend pakkend deuntje, gesampled van Lee Alfred met Rockin-Poppin Full Tilting, dat de rest van de dag niet meer uit je hoofd gaat. Leon Vynehall stopte de track in zijn set op Lente Kabinet.

De Checklist van deze week is samengesteld door Timo Pisart, Atze de Vrieze, Ralph-Hermen Huiskamp, Sjoerd Huismans, Sander Kerkhof, Sander Hoogendoorn, Flip Kloet, Niels Aalberts, Ingmar Griffioen, Menno Visser, Leo Blokhuis, René Passet, Christiaan Walraven, Erik Zwennes en Norbert Pek.