3voor12 Checklist (week 18): O.a. Radiohead, Kaytranada en ANOHNI

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

De grote, kleine, middelgrote en semi-kleine releases vliegen ons om de oren, dus de Checklist van deze week is gevuld met een grote berg aan vers materiaal. Haast vanzelfsprekend pronkt het nieuwe album van Radiohead bovenaan, maar ook James Blake, Kaytranada, Skepta en ANOHNI verrassen ons met indrukwekkende albums.

1. (-) Radiohead - A Moon Shaped Pool (Album vd Week)
Het heeft vijf jaar geduurd, maar Radiohead kwam vorige week met een nieuw album op de proppen. Nog nooit lieten ze de fans zo lang wachten, maar geduld is een schone zaak. Gelukkig wordt dat geduld dan ook rijkelijk beloond, want A Moon Shaped Pool is een waar meesterwerk gevuld met flink wat sterke tracks die we soms al jaren geleden live hoorden en nooit een studiovorm vonden, overweldigende strijkers en prachtige arrangementen. Het album snijdt verschillende thema's aan, waarvan de scheiding van Thom Yorke toch wel het meest voorkomende onderwerp is. Het resultaat: een stijlvol album dat na een dag luisteren zich al opdringt richting de top 3 van het oeuvre past. Je leest de recensie van A Moon Shaped Pool hier terug.

2. (-) James Blake - The Color In Anything (album)
James Blake haalt het onderste uit de kan met een combinatie van diepe elektronische sounds en gevoelige teksten. Opener 'Radio Silence' zet daarbij direct de toon. Teksten en arrangementen die nog beter kloppen, en nog veel meer ruimte voor zijn eigen stem dan op zijn vorige albums. Het is dan wel niet het meest zonnige album van de week en met zeventien nummers een lange zit, maar probeer vooral ergens ruimte te vinden om je er aan over te geven. 

3. (-) Kaytranada - 99,9% (album)
Kaytranada draait al een tijdje mee en scoorde al flink wat punten met zijn dj-sets, maar een veelzijdige plaat als 99,9% leverde hij nog niet. De perfecte cross-over van hiphop, R&B en house. Daarnaast nodigde hij niet de minste namen uit voor een bijdragen. 'GLOWED UP' van Anderson .Paak was al een tijdje uit, maar nu blijkt dat ook ook Little Dragon, Phonte, BadBadNotGood en, jawel, Craig David met de Canadese producer de studio in zijn gedoken. Perfecte plaat voor dit weer. 

4. (-) Justin Timberlake - 'Can't Stop The Feeling' (track)
Wat een timing. De weersvoorspellingen geven zon, zon en nog eens zon aan én tegelijkertijd brengt Justin Timberlake een nieuw nummer uit. Funky disco-pop die perfect past bij deze weersvoorspellingen. Can't Stop The Feeling wordt gebruikt voor de animatiefilm Trolls en is zonder twijfel een kanshebber voor de zomerhit van het jaar. Timberlake werkt momenteel aan een nieuw album, maar wanneer het uitkomt is nog niet bekend. Voorlopig hebben we in elk geval een puike single, die we ongetwijfeld de komende veel, heel veel, gaan horen. 

5. (-) Skepta - Konnichiwa (album)
Je zou het haast vergeten, maar Skepta heeft ons best even laten wachten op zijn nieuwe album. Nu, precies tussen al het geweld van de grote namen dropte ook de grime-koning zijn album. Naast de minimalistische bass boosted grimeknallers, staan er ook wat uitbundigere hiphopnummers op het album. Denk bijvoorbeeld aan 'Numbers' dat in samenwerking met Pharrel Williams gemaakt is. Skepta laat zien dat hij tegenwoordig verder gaat dan alleen grime, en daar hebben wij geen enkel bezwaar tegen.

6. (-) ANOHNI - Hopelessness (album)
Een bewogen album uit de koker van een de artiest die we voorheen kende als Antony and the Johnsons. Het nieuwe album is de eerste verzameling van nieuw werk in zes jaar. Hudson Mohawke en Oneohtrix Point Never geven Ahohni een totaal nieuwe richting. Weg zijn de weelderige kamerpop-arrangementen, en welkom zijn de typische Hudmo blazers, snares, lompe drums en glasachtige synths van OPN. De zangeres gaat er met gestrekt been in, met heftige teksten over drone-bombardementen, AIDS en apocalyptische visies de klimaatveranderingen. Zware kost, maar soms is dat precies wat nodig is. 

7. (1) Drake – VIEWS (album)
Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat Drake vrijdag zijn nieuwe album dropte. De titel is last-minute nog even aangepast van Views From The 6 naar simpelweg VIEWS, om de release nog even extra te hypen. En dat is gelukt: iedereen en zijn moeder had het over de plaat. De voorlopige indruk: er staan absoluut geweldige tracks op (sommige checklistsamenstellers noemden niet de plaat maar alleen Controlla en Feel No Ways) maar met 20 songs is VIEWS wel wat taai. Lees hier hoe albumreleases tegenwoordig een soort breaking news live-events zijn geworden. VIEWS was Album van de Week hier bij 3voor12.

8. (-) Red Hot Chilli Peppers - 'Dark Necessities' (single)
Ook de Peppers proberen het publiek alvast warm voor te krijgen voor het nieuwe album dat op 19 juni uitkomt. En er moet gezegd worden dat dit aardig lukt. De nieuwe single Dark Necessities zet een mooie grondtoon voor wat komen gaat. Voor dat overstuurde basje op het begin doet het erg goed, maar het bombastische verloop van de rest van de single laat blijken dat ze de groove in ieder geval nog niet verloren zijn. Lees ook meer over producer Danger Mouse, aan wie die teruggevonden frisheid grotendeels te danken is. 

9. (-) Mitski - 'Happy' (track)
In tegenstelling tot wat de naam doet vernoemen gaat het hier niet om een vrolijk en zomers liedje. De van origine Japanse indierockartiest woont al jaren in New York en heeft een verfijnde stijl als het om liedjes schrijven gaat. De dame weet namelijk als geen ander de doelloosheid van mislukte liefde samen te vatten.

10. (4) Various Artists - Pampa Records Vol. 1 (compilatie)
Een compilatie van het label van DJ Koze, en daar staan behoorlijk wat hoogtepunten op. Van de (al eerder uitgebrachte) geweldige Matthew Herbert-remix van Lianne La Havas’ 'Lost & Found'  tot 'Come We Go' van Jamie XX en Koze zelf (onder zijn Kosi Kos-alias), een ode aan de gigantische M25-ringweg rond Londen. En niet te vergeten de bedwelmende deephouse van Ada op 'You and Me'.

11. (-) Beverly - The Blue Swell (album)
Alweer de tweede plaat van de band uit Brooklyn. Een plaat die niet makkelijk tot stand kwam, en dat is nog zacht uitgedrukt. Duo Frankie Rose en Drew Citron hadden nogal wat meningsverschillen, met als resultaat een boze Citron die de band verliet. Frankie Rose heeft het er niet makkelijk mee gehad en dat is op de meeste nummers duidelijk te horen. Desondanks weet Rose ook in haar eentje een prachtige boeiende lijst aan indietracks neer te zetten.

12. (-) Alicia Keys - 'In Common' (track)
Het lijkt wel of steeds meer grote artiesten de kracht van dancehall en afrobeat ontdekken. Zo heeft Drake twee nummers op zijn nieuwe album staan, Rihanna laat haar roots ook steeds meer horen. En laten we eerlijk zijn, wat Caribische invloeden doen het niet slecht met dit weer. Met 'In Common' sluit Alicia Keys aan bij die trend, en dat blijkt best een goed idee. 

De Checklist van deze week is samengesteld door René Passet, Atze de Vrieze, Timo Pisart, Ralph-Hermen Huiskamp, Flip Kloet, Erik Zwennes, Norbert Pek, Ingmar Griffioen, Menno Visser en Sjoerd Huismans.