3voor12 Checklist (week 17): O.a. Drake, King Gizzard en Beyoncé

Elke week de beste nieuwe muziek

Redactie 3voor12 ,

Natuurlijk staat de Checklist deze week in het teken van Drake. Het lange wachten op zijn plaat Views From The 6 (uiteindelijk omgedoopt in simpelweg VIEWS) is na afgelopen vrijdag eindelijk over. Hij stoot Beyoncé van de troon, maar ook haar Lemonade behoudt een solide derde plek. En dan zijn er nog de waanzinnige Australische psychrockers King Gizzard & The Lizard Wizard.

1. (-) Drake – VIEWS (album)
Het kan je bijna niet ontgaan zijn dat Drake vrijdag zijn nieuwe album dropte. De titel is last-minute nog even aangepast van Views From The 6 naar simpelweg VIEWS, om de release nog even extra te hypen. En dat is gelukt: iedereen en zijn moeder had het over de plaat. De voorlopige indruk: er staan absoluut geweldige tracks op (sommige checklistsamenstellers noemden niet de plaat maar alleen Controlla en Feel No Ways) maar met 20 songs is VIEWS wel wat taai. Lees hier hoe albumreleases tegenwoordig een soort breaking news live-events zijn geworden. VIEWS is Album van de Week hier bij 3voor12.

2. (8) King Gizzard & The Lizard Wizard - Nonagon Infinity (album)
Twee drummers in één band, dat kan toch nooit goed gaan? Nou, dat kan zeker wel. De psychedelische rockers van King Gizzard & The Lizard Wizard uit Australië zijn het levende bewijs. Het beste van de hedendaagse garagerock en psychedelica komende samen op al weer het derde studio-album binnen één jaar (!) Vanaf aanstaande vrijdag is het nieuwe werk ook in Nederland verkrijgbaar.

3. (2) Beyoncé - Lemonade (video)
Na maandenlange teases op social media kwam Lemonade zondag uit. De eerste indruk: Beyoncé's muzikale hoogtepunt mag het niet genoemd worden, maar het overgrote deel van de plaat bevat geweldige producties. Denk bijvoorbeeld aan de samenwerkingen met Kendrick Lamar (Freedom) en The Weeknd (6 Inch). Naast geweldige muziek werd het hele album verfilmd tot één grote clip die het geheel nog een stuk indrukwekkender maakt. Lees hier de recensie

4. (-) Various Artists - Pampa Records Vol. 1 (compilatie)
Een compilatie van het label van DJ Koze, en daar staan behoorlijk wat hoogtepunten op. Van de (al eerder uitgebrachte) geweldige Matthew Herbert-remix van Lianne La Havas’ Lost & Found (helaas niet op Spotify terug te vinden) tot Come We Go van Jamie XX en Koze zelf (onder zijn Kosi Kos-alias), een ode aan de gigantische M25-ringweg rond Londen. En niet te vergeten de bedwelmende deephouse van Ada op You and Me.

5. (-) Klangstof - Island/Amansworld (tracks)
Op die mysterieuze nieuwe Radiohead-plaat moeten we nog even wachten. Gelukkig hebben we onze eigen 12van3voor12-helden van Klangstof: één van de weinige acts die veel invloeden van post-Kid A-Radiohead verwerkt in hun muziek én er mee wegkomt. Island/Amansworld: in één klap twee nieuwe tracks, weer uitgebracht op het Amerikaanse Mind of A Genius-label. De a-kant is gebaseerd op een kalme soundscape, de b-kant een meer upbeat electropopliedje. En dat ze dan internationaal worden opgepikt als Noorse band, moeten we dan maar voor lief nemen.

6. Boys Noize feat. Poliça – Starchild (3voor12 Single van de Week)
Opmerkelijke collab van de week: de Berlijnse producer Boys Noize werkt samen met de Amerikaanse synthpopband Poliça op zijn nieuwe single Starchild. Wat softer dan we van hem gewend zijn, met akoestische gitaren en dromerige zang. Halverwege gooit hij er alsnog een stevig stuk techno in. Het nieuwe album Mayday van Boys Noize komt toepasselijk genoeg 20 mei uit.

7. (-) Stormzy – Scary (track)
Grime-koning Stormzy dropt een van zijn hardste tracks tot nu toe waarin hij duidelijk maakt waar hij voor staat, of dat nu gaat over zijn Courvoisier drinken zonder cola of waar zijn geld naartoe gaat. ‘I ain't got a brand new chain or a Roley / Then I said "Mum, buy a business in Ghana / I'll cop that straight’. Ga Stormzy deze zomer onder meer nog zien op Pitch.

8. (-) Midland – Blush EP en BBC Radio 1 Essential Mix
De Britse dj Midland staat om twee verschillende redenen in de Checklist deze week. Hij bracht de EP Blush uit waarop hij een behoorlijke ‘big room’-kant van zichzelf laat horen: emotioneel, catchy, melodieus maar ook met stevig beukende four-to-the-floor beats. Hij mocht ook een Essential Mix samenstellen voor de BBC en daarin toont hij zijn eclectische kant: alles van Nick Drake tot Talk Talk gaat kundig door de mixer. 

9. (10) Lukas Nystrand von Unge - Studio Barnhus EP No.2 (EP)
Zelf de mensen die niet van house houden, zullen de nummers van deze producer kunnen waarderen. Nee, het gaat hier niet om je average-house productie, maar om heerlijke Zweedse rommelhouse. Je weet wel, met zo'n mooie ruis erover heen alsof het vinyl zonder af te stoffen op de speler is gelegd. Zeker de opener In My Heart mag geschaard worden onder het kopje nieuwe classics. Je vindt het album op de luisterpaal.

10. (-) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2 (album)
De Rotterdamse rapgroep Broederliefde heeft een nieuwe plaat: hard work pays off! Dat deed het vorige week ook, want toen kwamen ze het album vieren in 3voor12 Radio. En niet alleen dat: single Nu Sta Je Hier met Ronnie Flex en SFB kreeg bovendien platina. Op HWPO2 weer veel zonnige hiphop-met-Caribische-beats zoals het catchy Jungle, maar ook opzwepende dancehall zoals op Mi No Lob. Dé hit tot nu toe is Ik Was Al Binnen met Frenna.

11. (-) Todd Terje & The Olsens - Baby Do You Wanna Bump (Daniel Maloso Remix)
De Noorse discomeester Todd Terje heeft Boney M gecoverd, en dat zegt eigenlijk al genoeg. Onderdeel van het cover-project The Big Cover Up EP, waarvoor hij nog zeven discoklassiekers zal herinterpreteren samen met zijn band The Olsens. 17 juni is het zover. 

12. (-) D’Angelo & Princess – Sometimes It Snows In April (Prince-cover)
In een toch al prachtige Jimmy Fallon-uitzending, die geheel in het teken van Prince stond, was er ook deze schitterende cover van Sometimes It Snows In April van D’Angelo, met hulp van Maya Rudolph en Gretchen Lieberum’s coverband Princess. Droog hield hij het daarbij niet, en dat geldt ongetwijfeld ook voor alle 1,7 miljoen mensen die het filmpje aanklikten.

De Checklist van deze week is samengesteld door René Passet, Atze de Vrieze, Timo Pisart, Ralph-Hermen Huiskamp, Flip Kloet, Erik Zwennes, Norbert Pek, Ingmar Griffioen, Menno Visser en Sjoerd Huismans.