50 Jaar 3FM: De Wilde Wereld

Luister hier naar een hele aflevering en naar de 40 beste sessies

Willem van Zeeland ,

De Song Van Het Jaar is al 30 jaar een mooie traditie bij de VPRO op 3FM. Een traditie die begon bij De Wilde Wereld, het wekelijkse magazine vol alternatieve popmuziek op de woensdagmiddag, gepresenteerd door Fons Dellen en Bram van Splunteren. Artiesten als Nick Cave, The Red Hot Chili Peppers en The Pixies kwamen optreden in de studio. De hoogtepunten zijn terug te luisteren op 3voor12.

In De Wilde Wereld hoorde je niet alleen voor het eerst alternatieve bands als R.E.M. en The Red Hot Chili Peppers. Het programma was ook een pionier op het gebied van hiphop. Ze lieten Nederland kennismaken met Run DMC, The Beastie Boys, LL Cool J en Public Enemy.

Presentator Fons Dellen nam in 2013 afscheid van de VPRO. Bij die gelegenheid blikte hij in onderstaand interview terug op zijn radiowerk. Bij dat interview vind je ook een hele aflevering van De Wilde Wereld, waardoor je nog eens kunt horen hoe alternatieve popradio klonk in 1986. Fons maakte toen ook een selectie van de 40 mooiste radiosessies uit De Wilde Wereld en uit Nozems A Go Go. Dat programma was de opvolger, gepresenteerd door Fons Dellen en Lotje IJzermans. Die radiosessies, daar zitten aardig wat pareltjes tussen. Je kunt ze hier terugluisteren: