Luister terug: Edison-winnaars Dotan, Martyn, Thomas Azier

... en lees wat Thomas Azier eigenlijk wilde zeggen in zijn speech

Sjoerd Huismans ,

Maandagavond werden de Edisons uitgereikt, en natuurlijk belde Roosmarijn in 3voor12 Radio even met de winnaars. Wie waren dat? Uiteraard Dotan, die de Edison voor beste song won. Martyn (dance) wist nog van niets, en Thomas Azier (alternative) had bovendien een nieuwtje: volgende week komt hij met een belangrijke aankondiging over werk dat hij voor anderen heeft geschreven. Luister alle fragmenten hier terug. En lees wat Thomas Azier eigenlijk had willen zeggen in zijn speech, maar waar hij door de zenuwen niet aan toe kwam.

Wat Thomas Azier eigenlijk wilde zeggen in zijn speech (niet in radiofragment):

Thomas Azier: “Ik wilde een heel lang betoog houden over emotie, hoe dat door de generaties is veranderd en hoe ik daar tegenover sta ten opzichte van mijn album, van wat ik probeer te doen. Maar dat was allemaal zo lang en ik had de eerste award, dus toen merkte ik al dat ik heel gespannen was en ik liet bijna mijn beeldje vallen. Dus toen dacht ik: dank je wel, ik ga er weer vandoor. Dat was het, haha.” 

Maar wat wilde Azier nu eigenlijk zeggen, daar op het podium? Tegen Roosmarijn verwoordde hij het als volgt: 


“Je komt toch op een leeftijd dat mensen sterven in je familie. En wat ik erg heb meegekregen van de oudere generatie, is niet zo open zijn over emoties als de jongere generaties. Onze generatie is precies het tegenovergestelde: wij strooien alles op het internet, weet je wel. Van enorme depressie tot een halfuurtje later enorme euforie met een sad smiley of een happy smiley. De reden dat ik naar Berlijn ben gegaan, is dat ik me daar niet helemaal in kon vinden en een soort reflectie zocht naar mezelf, in de plaat. Wat is dan de emotie, waar gaat het over, wat is de nuance? Ontzettend grote levensvragen die we heel moeilijk in deze ene minuut kunnen beantwoorden, maar dat zijn de dingen die mij interesseren, en dat wilde ik op het podium zeggen. Uiteindelijk heeft Nederland me daar ontzettend mee geholpen omdat ik stap voor stap dat kon uiten, op het podium hoe ik daar mee omga en hoeverre ik die emotie ga overbrengen, dus ik wil iedereen eigenlijk heel erg bedanken daarvoor.” 

Alle Edison-winnaars:

Album: Typhoon
Hiphop: Typhoon
Oeuvre: Thé Lau
Pop: The Common Linnets
Alternative: Thomas Azier - Hylas
Nieuwkomer: Kovacs - My Love (EP)
Rock: Kensington - Rivals
Dance: Martyn - The Air Between Words
Video: Marco Borsato - Stem
Volksmuziek: Django Wagner - Samen…