Tien festivalanthems van 2015

Welke tracks gaan zeker niet ontbreken in de sets van o.a. Ganz, Elias Mazian en Joost van Bellen?

Menno de Meester ,

De Nederlandse festivalzomer is in volle gang. Eigenlijk is er geen enkele reden om op vakantie te gaan met zoveel moois bij jou om de hoek. Elk festival kent wel een moment waarbij alles klopt: die ene magische track waarbij het hele publiek de handen in de lucht houdt en aan de dj laat zien dat dít hun favoriete nummer is. Wat is de festivalanthem van 2015? We zetten de tien onmisbare tracks van deze zomer op een rij, geselecteerd door tien Nederlandse festivalvreters.

De keuze van Beesmunt Soundsystem: Ajukaja – Benga benga
Op Buiten Westen was een van de fijnste plekken de Cartel, waar David van der Leeuw en Luigi Vittorio Jansen hun disco-, house- en technoparels lieten schitteren. Komend weekend zie je het Amsterdamse duo Beesmunt Soundsystem op Welcome To The Future, daarna nog bij Gaasper Pleasure, Outsiders en Duikboot Festival. Hun festivalanthem hoor je niet zomaar bij elke dj voorbij komen: “Het is een limited vinyl oplage met een hele roestige edit van Sampa Mapangala - Yembele erop, gemaakt door gasten uit Estland, perfect voor de zomer.”

De keuze van Detroit Swindle: Fatima Yamaha – What's A Girl To Do
Detroit Swindle gaat ontzettend lekker in het buitenland. Ze komen net terug van een Noord-Amerikaanse tour en mogen hun vliegtickets naar Engeland, Duitsland en Spanje alvast klaar gaan leggen. Met Welcome To The Future in het vooruitzicht, kunnen ze niet wachten om What's A Girl To Do weer te horen: “Er is zoveel goeie nieuwe muziek om uit te kiezen op dit moment, maar grappig genoeg denken we dat deze track uit 2004 dit jaar overal te horen gaat zijn. Dekmantel geeft Fatima Yamaha's track What's A Girl To Do namelijk een re-issue, en precies goed getimed voor de zomer. Ook al is deze track super langzaam, veel te melancholisch voor de technoknallers en veel te poppy voor de echte underground dj's, het is juist dat contrast waardoor het zo goed werkt. Tracks met echte 'good vibes' doen het sowieso weer goed op feestjes, dus deze mag van ons lekker vaak opgezet worden.”

De keuze van Dollkraut: Forever Pavot – Miguel el Salam
Een van de meest eigenwijze elektronische albums vorig jaar was ongetwijfeld Schimanski's Black Butterflies. De Amsterdamse Tukker Dollkraut maakte hiermee een ode aan de valse noot. Als we hem vragen een festivalhit te voorspellen zet hij al gauw zijn vraagtekens: “Een festivalhit...? Voorspellen is voor weermannen; En hits is voor de massa. Ik zet m'n geld op Forever Pavot met 'Miguel el Salam'. Oja binnenkort in ons kikkerlandje ook te zien.” Dollkraut kun je zien bij Dekmantel, Lowlands en 8Bahn, Forever Pavot treedt in oktober in Tilburg op.

De keuze van Elias Mazian: Kornél Kovács - Pantalón
Een van de jonge talenten van Voyage Direct is Amersfoorter Elias Mazian. Hij bracht vele uren achter de decks in Trouw door, ging met zijn labelgenoten op tour door Europa en is deze zomer te zien bij Welcome To The Future, Into The Woods en ZeeZout Festival. Met Job Jobse en Luc Mast vormt hij The Love Triangle, een van de grote beloftes op de Lowlands line-up. Mazians festivalanthem is een verrassende keuze, Pantalón van Kornél Kovács: “In mijn vriendengroep is dit al een tijdje onze zomerhit. De Spaanse zang, de italo bassline, maar vooral de licht aanwezige joligheid zorgen al weken voor flink wat luchtigheid in mijn sets. Het hoeft allemaal niet zo serieus te zijn. Zeker niet in de zomer.”

De keuze van Ganz: Ganz ft. Gia Koka – Cold fire
Als een van de 12van3voor12 van 2015 volgen we Ganz met grote interesse. Zo was hij deze week op bezoek bij de 3voor12 Radio waar hij vertelde dat hij zijn eigen label gaat beginnen. Deze zomer was hij al te zien bij Woo Hah, We Are Electric en Down The Rabbit Hole, maar vliegt hij ook naar de VS, Canada en de Fiji eilanden. Om zijn Noord-Amerikaanse tour in te luiden brengt hij op 31 juli op het nieuwe label Hard Headed de single Cold Fire uit, tevens zijn festivalanthem: “Cold Fire is mijn Slasherr (track van Rustie, red.). Hierop werk ik voor het eerst met een zangeres, de Nederlandse Gia Koka.” Bekijk de video van de radioprimeur van de nieuwe Ganz. 

De keuze van Joost van Bellen: KC Lights – Lose it all
“Ik draai deze zomer weer van alles door elkaar en twijfelde heel even of ik een van de nieuwe fidgethouse tracks moest kiezen als anthem. Fidgethouse is weer helemaal terug, en dat betekent vies feesten.” Rauw-opperhoofd en disco-dinosaurus Joost van Bellen sluit de Bravo af op de Lowlandszondag en gaat alle tenten van Valtifest op z’n kop zetten onder vijf verschillende namen. Zo gaat hij samen met Riptide ontdekken of mash-ups in 2015 nog steeds werken, als gelegenheidsduo Joe The Ripper. Als opwarmer voor Kraftwerk mocht Van Bellen de start van de Tour de France in Utrecht muzikaal omlijsten. Maar welke track is echt onmisbaar in zijn dj-sets deze zomer? “Een anthem behoort een lied te zijn. KC Lights’ ‘Lose It All’ zit zowat in iedere set die draai: het zorgt voor gezelligheid en een saamhorigheidsgevoel op die dansvloer, en de vaart zit er lekker in.”

De keuzes van Nuno dos Santos: Fort Romeau – Saku, Bjarki – I wanna go bang
Soms is één anthem niet genoeg. SoHaSo labelbaas Nuno dos Santos kon niet kiezen, dus bij hoge uitzondering plaatsten we er twee. Allereerst Fort Romeau met Saku: “Heerlijk positieve plaat die het ultieme zomergevoel perfect heeft weten te vangen. Kan deze niet vaak genoeg horen!” De tweede is Bjarki met I Wanna Go Bang: “Deze is meer voor de technomomenten later op de dag. Die stem is zo aanstekelijk!” Je ziet Nuno onder meer bij Studio Stekker, Loveland en Paradigm.

De keuze van St. Paul: Towkio ft. Chance The Rapper, Lido & Eryn Allen Kane - Heaven Only Knows
Bij Best Kept Secret belandde hij nog met zijn auto in de greppel, maar daar kwam Tivoli’s Pop-O-Matic-dj gelukkig zonder kleerscheuren vanaf. De avontuurlijke dj stond op Pinkpop en Oerol met zijn zeer uitgebreide mix van tijden en stijlen. Keuze genoeg voor een goede festivalanthem voor St. Paul: “Nog steeds kickende op het album van Vince Staples, volmaakt gelukkig door Gunga Din van The Libertines en me suf verheugende op de te verschijnen EP's van Kane West en Dollkraut ga ik hier toch voor Heaven Only Knows. Noors producer Lido heeft al een festivalklapper te pakken met zijn remix voor Ain't No Sunshine. Ook deze productie voor Towkio groeit met de week. Al een paar maanden een 'hé, wat is dit?' moment op de dansvloer. En de piek van dit euforische nummer is voorlopig nog lang niet in zicht. That's why I love it. I LOVE IT!” Je ziet St. Paul deze zomer nog bij Studio Stekker en Lowlands. 

De keuze van Tom Trago: Simon Weiss – Tele-vision
In zijn drukke agenda heeft Tom nog nét de tijd gevonden ons een titel te sturen. Hij staat bij Seth Troxler’s Acid Future in Londen, maar trekt ook naar Griekenland, Zwitserland, Spanje en ga zo maar door. Gelukkig is de Amsterdamse house-dj van Voyage Direct ook nog te zien in zijn thuisstad bij Dekmantel, en dit weekend bij Studio Stekker in samenwerking met The Mole. Zijn festivalanthem is Tele-vision van labelgenoot Simon Weiss.

De keuze van Vic Crezée: Carnage feat. A$AP Ferg, Lil Uzi Vert & Rich the Kid - WDYW
Je kent 'm van de mixtapes met Faberyayo en de talloze feestjes in onze hoofdstad. Niet meer weg te denken bij Appelsap, maar ook Mysteryland en Lowlands gaan crazy voor de sounds van Vic. De laatste festivalanthem in deze lijst is geselecteerd door Vic Crezée: "Een track die dit jaar hoog op mijn festival lijstje staat is er een van een DJ die bijzonder laag op mijn festival lijstje staat: WDYW van Carnage. Lil Uzi Vert doet me denken aan Sam The Ugliest Dog."

De bonustrack van Mike Mago: Mike Mago – Deeper Love of toch André Hazes?
Van de Zwarte Cross naar Solar, van Mysteryland naar Valtifest: ook voor Mike Mago is deze zomer een grote festivalpolonaise. Zijn UK-house is ook in Engeland aangeslagen, zeker met het succes van de single Outlines. Deze zomer verschijnt zijn nieuwe single Deeper Love, maar zijn ultieme festivalanthem is toch echt 'Uit m'n bol' van André Hazes. Waarom? “Altijd handjes in de lucht.” Als je deze straks op Creamfields draait, staan wij vooraan, Mike!