Top Notch sticht hiphop-utopie op Schiermonnikoog

Nieuwe generatie van oa Ronnie Flex, Bokoesam, Cho en SBMG op wad voor nieuwe muziek

Timo Pisart ,

Tien dagen lang bivakkeert 'de nieuwe generatie' hiphopartiesten (waaronder o.a. Ronnie Flex, Bokoesam, Cho, SBMG en Ares) op Schiermonnikoog om te werken aan nieuwe muziek. Het doel: een mogelijk album in april. Roosmarijn belde in 3voor12 Radio met Ronnie Flex en Bokoesam. "Het doel is een album… en alle FIFA-toernooien winnen."

 "Ik denk dat het mijn dood gaan worden", lacht Erik Zwennes van Top Notch, de platenmaatschappij die initiatief nam voor de reis naar Schiermonnikoog. "Het voelt qua sfeer net alsof we tien dagen op Lowlands zitten, de jongens hier gaan tot vier uur 's ochtends door met opnemen, drinken en gamen." Top Notch nodigde dik dertig rappers, producers en hiphop-aficionado's uit om tien dagen op Schiermonnikoog te verblijven, om te werken aan nieuwe muziek. Het is de 'nieuwe generatie' rappers en producers: van Ares tot Ronnie Flex, van SBMG tot Cho, van Bokoesam tot Broederliefde en van Lijpe tot D-Double. Ze zitten tezamen in It Aude Kolonyhûs. "Het is een oude vakantiekolonie voor stadskinderen. Vermogende Nederlanders die zich maatschappelijk inzetten stuurden de straatkinderen en bleekneusjes naar Schiermonnikoog om aan te sterken. Probeer er maar geen metafoor in te zien, qua gezondheid zullen dit niet de beste tien dagen zijn."

"Als ik naar buiten kijk heb ik het gevoel dat ik in Noorwegen ben", lacht Ronnie Flex erover. "Ik ben echt superlekker aan het gaan en heb al drie nummers gemaakt in 15 uur. Het is heel fijn om even weg te zijn van de wereld." Zijn doel voor de week? "De meest gruwelijke tracks maken, en ja, alle FIFA-toernooien winnen, natuurlijk."

Het plan voor Schiermonnikoog ontstond anderhalf jaar geleden, vertelt Zwennes. Top Notch-oprichter Kees de Koning is bijzonder enthousiast over deze generatie en hoopte ze samen in één ruimte te krijgen. "Dit is net het Buiten Westen-gevoel, maar dan tien jaar later. Het is een hele groep die elkaar kent, hoewel ze door het hele land zijn verspreid, van Vlissingen tot Oosterhout, Amsterdam tot Rotterdam, Eindhoven tot Utrecht. Ze maken samen al tracks, maar ze zijn nooit met z'n allen tegelijk samen geweest. Dit is onze utopie."

Het uiteindelijke doel is - als het meezit - een album dat begin april het levenslicht moet zien. "Als er niet voldoende uitkomt is het een EP of wordt het helemaal niets, maar dat is ook niet erg. Het is geen werkgelegenheidsproject."