ESNS15: Jungle by Night kanaliseert Nederlandse exotica op Noorderslag ESNS15: Jungle by Night kanaliseert Nederlandse exotica op Noorderslag

Kolderkoorts met o.a. Benjamin Herman, Jan Akkerman en Armand

, Timo Pisart

ESNS15: Jungle by Night kanaliseert Nederlandse exotica op Noorderslag

Kolderkoorts met o.a. Benjamin Herman, Jan Akkerman en Armand

Timo Pisart ,

Wat Guus Meeuwis kan, dat kan Jungle By Night ook. Waar de zanger met 'n zachte G op Noorderslag werk van de Hollandse Meesters vertolkt, zal Amsterdams afrobeatsensatie Jungle by Night in de Oosterpoort de speciale show Tropenkolder in de Polder presenteren. Daarbij interpreteren ze Nederpop-klassiekers en onbekende nederbeat-parels met een keur aan Nederlandse muzikanten. In 3voor12 Radio maakte toetsenist Pyke Pasman vanavond de gastartiesten bekend, waaronder Neerlands topsaxofonist Benjamin Herman, stergitarist Jan Akkerman en protestzanger Armand.

Toen Jungle By Night door Noorderslag werd benaderd om een bijzonder programma neer te zetten, hoefde de band niet lang na te denken, aldus Pyke Pasman. Ze besloten een eerbetoon te brengen aan de Nederlandse 'helden' door wie ze al jaren worden geïnspireerd. Want vanzelfsprekend: Jungle by Night haalt de mosterd bij acts als Fela Kuti, Mulatu Astatke en Selda Bagcan vandaan, maar er zijn ook genoeg Hollandse helden die exotische muziek maken. Op Noorderslag treedt de band dus op met de vooraanstaand saxofonist Benjamin Herman (o.a. New Cool Collective), wereldwijd geroemd gitarist Jan Akkerman (o.a. Brainbox en Focus), protestzanger Armand, rapper Def P (Osdorp Posse) en Pink Oculus (waarmee ze een oud Engelstalig Bonnie St. Claire-nummer vertolken). "We willen de pareltjes laten horen waardoor we ooit zijn geïnspireerd, van beatmuziek uit de jaren 60 tot snoeiharde funk en hiphop."

Met Def P speelt de band Origineel Amsterdams. Op het eerste gehoor een vrij rechttoe-rechtaan nederhop-nummer van Osdorp Posse, maar wie goed luistert hoort in het refrein een exotisch aandoende accordeon-melodie. "Goed hè? We hebben het hem gevraagd: het blijkt een sample van de volkszanger Bolle Jan. Het klinkt heel Oosters, er zitten soms hele gekke melodieën in Nederlandse muziek, en dat willen we laten zien met de Tropenkolder."

Ook Armand staat op de bühne met Jungle By Night. De protestzanger scoorde in de zomer van '67 een flinke hit met Ben Ik Te Min, maar nam in de jaren '70 ook een bewerking op van de Turkse zanger Baris Manço. "Armand heeft er zoveel mooie verhalen over. Toen hij het nummer aanvankelijk wilde coveren, mocht hij het singeltje niet meenemen in de Turkse platenzaak. Toen heeft hij de hele dag met zijn gitaar in de winkel gestaan en keer op keer het nummer opnieuw aangezet, om uit te vogelen hoe je het speelt." In het nummer bezingt Armand bovendien hoe Baris Manço van de Turkse overheid bij hoge uitzondering wiet mocht roken - waar daar normaal een celstraf op stond - 'zodat hij zo mooi kan zingen'. "Wij dachten dat het een grap was, maar Armand vertelde dat Baris Manço écht wiet kreeg van de overheid kreeg, omdat hij een soort muzikale volksheld was."

Vooralsnog blijft het bij een eenmalige show, en tourt Jungle By Night niet met de Tropenkolder door de polder. "We hebben het druk met nieuw materiaal en tours - net als de gastartiesten - en gaan er vooral voor deze show zo goed mogelijk neer te zetten."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12