Motörhead-frontman Lemmy Kilmister overleden

Agressieve vorm van kanker werd rock-icoon fataal

Redactie 3voor12 ,

Lemmy Kilmister van Motörhead is overleden. Dat heeft de band bekend gemaakt via Facebook. De zanger kampte al jaren met een broze gezondheid, maar het was een zeer agressieve vorm van kanker die hem uiteindelijk de das om deed. Lemmy hoorde pas drie dagen geleden dat hij kanker had. Motörhead vraagt fans zijn muziek hard te draaien en het glas te heffen op hun overleden frontman.

"Er is geen gemakkelijke manier om dit te zeggen”, aldus de band op Facebook. “Onze dierbare vriend Lemmy overleed vandaag na een kort gevecht met een extreem agressieve kanker. Hij hoorde op 26 december dat hij de ziekte had. We kunnen niet eens beginnen ons verdriet te uiten, er zijn geen woorden voor. We zullen de komende dagen meer zeggen, maar voor nu: play Motörhead loud, play Hawkwind loud, play Lemmy’s music LOUD. En drink er een paar.”

Lemmy stond bekend als een absoluut rock en heavy metal icoon. Na zijn gedwongen vertrek uit de band Hawkwind richtte hij Motörhead op en schreef hij met Ace Of Spades in 1980 een van de eerste metal-nummers ooit. Het nummer bleef tot het laatst een vaste waarde in elke Motörhead set. Ook op Lowlands en Pinkpop, waar de band in respectievelijk 2007 en 2010 speelde. Het was de laatste fase van Lemmy's carriere, waarin hij al kampte met grote gezondheidsproblemen, onder andere als gevolg van zijn immense alcohol- en drugsgebruik.

3voor12’s Ingmar Griffioen zag op Pinkpop de slijtage die Lemmy ondergaan had van dichtbij: “Het is hard, lomp, ongecompliceerd en ráák. Maar niet zo doeltreffend als het had kunnen zijn en ongetwijfeld ooit was. Het materiaal, de reputatie en de fans heeft Lemmy Kilmister wel, maar hoe lang blijven die laatsten trouw als je zo overduidelijk de bezieling en de power mist? Hoe lang is de band de slijtageslag al aan het verliezen? Maar als je dan zo'n slotstuk met hét rock-anthem Ace Of Spades eruit perst, dan nemen wij nog één keer onze hoed af, buigen zo diep als Lemmy's microfoonstandaard.”

Het was dat ene nummer, maar eigenlijk het hele oeuvre en de verschijning van Lemmy die uiteindelijk toch vooral respect afdwongen. Lemmy Kilmister stond bekend als de man die het rock 'n roll leven tot de bodem uitdiepte. Hij zong het al in 1980: 

You know I'm born to lose, 
and gambling's for fools,
But that's the way I like it baby,
I don't wanna live forever. 

Lemmy Kilmister is 70 jaar geworden. In de nacht van dinsdag op woensdag om 00:55 wordt op NPO3 de documentaire Lemmy uitgezonden.