Ga je mee naar een concert… over een jaar?

The Cure, Kensington en Wilco nu al bevestigd voor eind 2016

Atze de Vrieze ,

Liefhebbers van theater en klassieke muziek zijn het wel gewend, maar voor popliefhebbers is het toch even wennen: bands als Kensington, The Cure en Wilco kondigen nu al shows aan voor november 2016. Waarom, in hemelsnaam?

Op 21 november 2014 speelde de Belgische grootmeester Stromae in Ziggo Dome. Het was de grande finale van zijn superjaar. Een jaar waarin hij van Melkweg naar HMH, via Pinkpop en Lowlands doorstootte naar de top: twee shows in de grote concertzaal in Amsterdam Zuid-Oost. Over carrièreplanning gesproken. Die avond verschenen er echter ook mensen aan de poort die verwachtten dat Simply Red op het podium zou staan. Simply Red, de band van Mick Hucknal, groot in de jaren negentig, en nog altijd heel populair. Wat was het geval: de show van Simply Red vond ook plaats op 21 november, maar dan in 2015.
 
"We gaan het gewoon doen"
Dat klinkt als idioterie, toch? Een concert dat over twaalf maanden plaats vindt. Je legt er vijftig, zestig euro voor neer, blokt de datum in je agenda en hoopt dan maar dat je het niet vergeet. Het gebeurt de laatste tijd steeds vaker, lijkt het. Ook de Nederlandse rockers van Kensington kondigden hun Ziggo Dome shows van november al in januari aan. En in de week van de shows maakten ze meteen drie shows voor eind 2016 bekend. Begin dit jaar was het idee als volgt, zegt Cedric Muyres, de manager van Kensington. “Wij dachten: we gaan het gewoon doen, het moet lukken. En als we hem nou heel vroeg aankondigen, hebben we het hele jaar de tijd om de tickets uit te verkopen.” Het liep anders: binnen een dag waren alle tickets uitverkocht en beraadde de band zich op een tweede show. Vaak staat zo’n extra optreden allang in optie, maar bij Kensington was dat niet zo, vertelt Muyres. “Daarom duurde het ook een dag voor we die konden aankondigen.”
 
Die drie nieuwe shows voor eind volgend jaar zijn natuurlijk een heel ander verhaal. Dit zou je zomaar het begin van een traditie kunnen noemen, al durft Muyres dat nog niet hardop te zeggen. "We hebben ervoor gekozen ze nu al bekend te maken omdat er rond deze shows een enorme piek in aandacht voor Kensington was. We hadden het hele jaar ook veel vraag gehad van fans. Met het oog op die shows hadden we er ook voor gekozen geen clubshows te doen. Er was in Nederland geen ticket voor Kensington te koop geweest. Ze speelden alleen op festivals en in Ziggo Dome."
 
Niet verder dan een jaar
Er komt nog iets bij kijken: grote shows worden veel vroeger geboekt dan kleine. Toen Kensington data voor 2016 probeerde te vinden, stond 13 november al geblokt voor The Cure. En Jan Smeets weet elk jaar al welke mega-acts gaan touren. Dan gaat het om groepen in het segment Rammstein, Pearl Jam en Coldplay. Smeets vertelde op Pinkpop 2014 al dat U2 mogelijk festivals ging doen in 2016. Een jaar later bleek dat de Ieren van dat plan afzien, maar over dat soort termijnen hebben we het wel.
 
Volgens Marjanne Manders van Mojo Concerts - promotor van de show van The Cure - is het geen trend van nu, maar wel een ontwikkeling van de afgelopen jaren. “Toen ik lang geleden bij Mojo begon varieerden concertaankondigingen tussen drie maanden een een jaar van tevoren. Nu is dat voor grote shows tussen een half jaar en een jaar. Op Prince na, want die zegt liever: ik kom over twee weken spelen, het moet nu in de verkoop. Wij adviseren artiesten altijd niet verder dan een jaar van tevoren aan te kondigen, omdat mensen dan in de war raken met de datum. Bij Simply Red was dat het geval, maar ook de show van Zucchero - volgend jaar oktober - werd al een jaar van tevoren aangekondigd. Dat had in zijn geval te maken met het feit dat hij te gast was bij Symfonica In Rosso. Op zo’n moment is er aandacht voor hem, en hij is beschikbaar voor de pers. Maar in de bijna alle gevallen zijn het de artiest en de agent die bepaalt wanneer een show naar buiten gebracht wordt. Normaal gesproken zijn we in Nederland onderdeel van een complete Europese tour-aankondiging.”
 
"Zullen we naar de show in Brussel gaan?"
En toch: waarom zou je zo'n show dan niet nog even stil houden? Waarom al een jaar vooruit tickets verkopen? Dat brengt het risico met zich mee dat relatief veel mensen toch hun kaartje weer van de hand willen doen omdat er iets tussen komt, zodat meer tickets op online marktplaatsen belanden. Festival Le Guess Who? Zat ook met zo'n dilemma: moeten we nu de vastgelegde headliner voor 2016 al bekend maken of niet?
 
Festival-directeur Johan Gijsen: “De bands boeken gewoon veel vroeger hun tour. Waarom die dynamiek zo veranderd is weet ik niet, maar we krijgen nu al allerlei aanbiedingen voor Le Guess Who? 2016. Wilco had zijn Europese tour voor 2016 bijvoorbeeld al aangekondigd, ik kreeg van vrienden sms’jes: zullen we naar de show in Brussel gaan? Ik wilde niet dat Nederlanders nu al kaarten voor Brussel gaan kopen, terwijl er ook gewoon een show in Utrecht komt. Toen hadden we bedacht er ook alvast mee naar buiten te gaan. En natuurlijk zijn we er ook trots op: het past bij ons tienjarig bestaan volgend jaar, Wilco is een band waarin het hele Le Guess Who?-spectrum samenkomt.” En eerlijk is eerlijk: met je lippen op elkaar op zo’n mooie naam zitten, is natuurlijk haast onmogelijk.