Dekmantel begint compilatieserie en nieuw festival in Kroatië: Selectors

Ook eerste avontuur buiten Europa aangekondigd: Dekmantel Melbourne

Sjoerd Huismans ,

Dekmantel slaat zijn vleugels uit en komt komend jaar met een nieuw festival in Kroatië van 1 t/m 5 september. Selectors is gebaseerd op het gelijknamige podium van het Dekmantel Festival in Amsterdam, waar met name disco en vroege house gedraaid wordt door dj’s met een uitstekende neus voor obscuriteit. Onder meer Hunee, Daniele Baldelli, Helena Hauff, The Black Madonna en Motor City Drum Ensemble komen naar Selectors. Die laatste is ook verantwoordelijk voor de eerste Selectors-compilatie.

Dekmantel-oprichter Thomas Martojo noemt Selectors zijn “favoriete podium”, en bij de laatste editie van Dekmantel. “Hier kunnen we die bijzondere dj’s op een voetstuk plaatsen en dat is heel erg goed ontvangen. In tegenstelling tot een jaar of vijf geleden staan mensen heel erg open voor dj’s die je meenemen langs allerlei verschillende genres. Ik vind dat bijzonder om te zien, ook omdat die dj’s daar heel veel succes mee oogsten. Wij vinden dat heel tof, want in principe is dat de basis van wat wij als Dekmantel doen”, zegt Martojo tegen DJ Broadcast.

Dekmantel wil dat idee verder uitdiepen met het festival in Kroatië. Dat zal gaan gebeuren aan de Adriatische kust in het Garden Resort in Tisno, waar plaats is voor 1500 mensen. Er worden daar al jaren dancefestivals gegeven zoals Suncebeat en The Garden Festival, dat in 2015 na tien jaar zijn laatste editie kende. Bij de eerste bekendmakingen zitten onder meer Baris K, Helena Hauff, Hunee, Joy Orbison, The Black Mafonna en The Love Triangle. Vergelijkbaar met het Dekmantel Festival in Amsterdam zal het overdag plaatsvinden, terwijl het feest ’s nachts naar binnen wordt verplaatst, naar de club Barbarellas. 

Het is de bedoeling dat Selectors een breder concept wordt. In maart 2016 begint Dekmantel ook met een serie Selectors-compilaties. Motor City Drum Ensemble, Young Marco en Joy Orbison zijn verantwoordelijk voor de eerste drie delen. Elke compilatie bevat een aantal uitgekozen (ongemixte) tracks, persoonlijk geselecteerd door de dj in kwestie. Motor City Drum Ensemble staat garant voor de eerste aflevering, we kennen de Duitser van zijn fijne neus voor vergeten house- en discoparels maar volgens Dekmantel is hij niet bang zijn “geheime wapens” te delen: “Ik wilde echt spul dat heel, heel, heel moeilijk te krijgen is erop zetten, zodat dat beschikbaar wordt voor jongere mensen.”  

De volledige line-up van Selectors: Andy Votel, Antal, Awesome Tapes From Africa, Baris K, Beppe Loda, Carlos Souffront, Christian S, Cinnaman, Daniele Baldelli, Dekmantel Soundsystem, Gilb’R, Helena Hauff, Hunee, Intergalactic Gary, Interstellar Funk, Invisible City Sound System, I-F, Jon K, Joy Orbison, Lena Willikens, Loud-E, Mike Servito, Motor City Drum Ensemble, Orpheu The Wizard, Pender Street Steppers, Rahaan, Robert Bergman, San Proper, Sassy J, Solar, Tako, The Black Madonna, The Love Triangle, Tom Trago, Traxx, Young Marco.

In 2016 zal Dekmantel ook voor het eerst buiten Europa een festival organiseren, namelijk in Australië op 20 februari. Op het kleinschalige Dekmantel Melbourne staan dan Tale of Us, Omar S, Mike Servito, San Proper, Anthony Naples, Vakula en Dekmantel Soundsystem zelf geprogrammeerd, verspreid over twee areas. “We merken dat het leeft daar en ontvangen jaarlijks veel Australiërs op ons festival. Daarnaast is het afhankelijk van de lokale promotors. We krijgen best veel van dit soort verzoeken, dan is het een kwestie van de juiste dingen eruit pikken, plus dit is een hele toffe locatie”, aldus Martojo tegen DJ Broadcast.