RSD15: 3voor12 tipt de opvallendste releases

Van Metallica tot Amon Tobin: waarvoor moet je in de rij gaan staan?

Cécile van Wijnsberge ,

Aanstaande zaterdag is het weer zover: Record Store Day, het jaarlijkse festijn ter ere en ondersteuning van de kleine platenzaak. Ook dit jaar kun je weer naar je plaatselijke platenboer om je favorieten te kiezen uit een enorme lijst exclusieve releases. Zie je tussen de bomen het bos niet meer? 3voor12 tipt de opvallendste special editions, het tofste nieuwe materiaal en de bijzonderste re-releases.

Bij de aankondiging van de complete lijst met Record Store Day releases wist organisator Stephan van Peursem ons al iets te vertellen over zijn favorieten. Lees hier wat hij te vertellen had over de speciale releases van onder andere Courtney Barnett, Run The Jewels en Rats on Rafts. Ook spraken we Broeder Dieleman over zijn bijzondere samenwerking met Bonnie “Prince” Billy voor hun gezamenlijke split 7” single. Maar er staat natuurlijk nog veel meer op die lijst. Hier tippen we nog een aantal releases die opvallen door hun vormgeving, muzikale inhoud of die typische Record Store Day-weirdness.

Metallica - No Life 'Til Leather, cassette
Ook een van de grootste bands aller tijden is klein begonnen, en dat viert Metallica deze zaterdag met een retrorelease. De metallegendes brengen op Record Store Day hun allereerste demo No Life ‘Til Leather (1982) uit op een cassettebandje, met net echt “handgeschreven” artwork. Om ‘m af te spelen moet je wel even diep in je kelder graven naar je walkman. Later dit jaar zal de demo ook uitkomen op cd en vinyl.

Four Tet, Jamie xx, Koreless & John Talabot - Continuum, 7" + dvd
Filmmaker Sofia Mattioli (bekend van o.a. de video voor Sleep Sound van Jamie xx) maakte in 2014 de korte stomme film Continuum, waarna ze vier verschillende soundtracks liet maken door een wel heel mooi kwartet van producers. Four Tet, Jamie xx, Koreless en John Talabot maakten ieder een eigen muzikale interpretatie van de trippy video. Op Record Store Day zijn deze vier tracks voor het eerst fysiek verkrijgbaar, in de vorm van een 7” en een dvd van de film.

Johnny Dowd & Mark Lotterman - 1953/Time Goes By (So Slowly), 7"
De 7” van Bonnie “Prince” Billy en Broeder Dieleman is niet de enige Amerikaans-Nederlandse samenwerking op de lijst dit jaar. Dowd, gerespecteerd country-noir songwriter, en de Rotterdamse Lotterman kennen elkaar al zo’n tien jaar: Lotterman was de gitarist in Dowds band, en Dowd maakte een acte de présence op Lottermans debuutalbum Pain & Entertainment (2007). Op deze Record Store Day 7” single staat nieuw werk, dat exclusief op zaterdag aanstaande verkrijgbaar zal zijn. Johnny Dowd zal die dag ook twee instore shows doen bij Velvet Music in Breda en Delft.
 

The Jesus and Mary Chain - Psychocandy Live, 12"
Het inmiddels legendarische debuut van The Jesus and Mary Chain viert dit jaar zijn dertigste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan brengt de band op Record Store Day een nieuwe versie van het album uit: Psychocandy Live, opgenomen tijdens een concert in Glasgow Barrowlands in 2014. Echte verzamelaars en superfans moeten naar het Verenigd Koninkrijk: daar ligt een super-limited oplage van 350 rode versies in de winkels. De rest van de wereld moet het doen met de overige 1150 zwarte plakken.

Amon Tobin – Dark Jovian, 2 x 12”
We hebben er even op moeten wachten, maar Amon Tobin zal op Record Store Day voor het eerst sinds vier jaar nieuwe muziek uitbrengen. De invloedrijke Braziliaanse producer komt met een nieuwe EP, Dark Jovian, exclusief op Record Store Day fysiek te verkrijgen. Dat is al behoorlijk indrukwekkend, maar die verpakking maakt het wel heel speciaal: Dark Jovian verschijnt op twee plakken wit vinyl verpakt in een rubberen wiel, in plaats van het traditionele kartonnetje. Kijk vooral ook de imposante productvideo.

J Dilla - Fuck The Police, 12"
J Dilla was in de jaren ’90 een belangrijke naam in de hiphop. De rapper en producer uit Detroit werkte met grote namen als A Tribe Called Quest, Busta Rhymes, Erykah Badu en Common. In 2006 overleed hij al op jonge leeftijd aan een bloedstollingsziekte. Op Record Store Day wordt zijn controversiële en keiharde track Fuck The Police opnieuw uitgebracht. Deze track (destijds verschenen onder J Dilla’s oude alias Jay Dee) is in het huidige maatschappelijke klimaat nogmaals ontzettend relevant geworden. De Record Store Day-versie van Fuck The Police maakt ultiem gebruik van de creativiteit die vinyl als medium te bieden heeft: de 12” heeft de vorm en opdruk van een politiebadge.
 

Burger 101, 4 x cassette
Cultlabel Burger Records runt zelf ook een platenzaak in Californië, dus reken maar dat ze met een mooie release komen voor Record Store Day. Het label, dat bekend staat om zijn liefde voor cassettebandjes, brengt een verzamelaar van vier cassettes uit onder de naam Burger 101. Hierop hoor je een flink stuk geschiedenis van het label: de eerste 101 bands die getekend werden door Burger komen op de tapes voorbij. Veel meer is er nog niet over deze release bekend, maar van Burger kun je meestal een flinke dosis rauwe grunge & garagerock verwachten met een hoog DIY-gehalte.

The Afterveins - Showers, 12"
Geen zin in reissues van bands die je al lang kent? Dan stellen we je graag voor aan The Afterveins. We zagen de Rotterdamse boys van The Afterveins al op de Popronde vorig jaar en op Noorderslag, waar ze indruk maakten met hun rammelige mix van psychrock en new wave. Showers is alweer hun tweede album, en is op Record Store Day exclusief op vinyl verkrijgbaar.
 

Swans - Swans EP, 12"
Sinds hun reünie in 2010 heeft Swans alweer drie sterke albums gemaakt, waaronder To Be Kind dat vorig jaar menig eindejaarslijstje wist te behalen. Echter doet ook deze band voor Record Store Day 2015 een greep in de archieven. Swans’ allereerste debuut-EP uit 1982, simpelweg Swans geheten, wordt al jaren niet meer geperst, maar op zaterdag ligt hij weer voor een dag in de winkels.
 

Foo Fighters - Songs From The Laundry Room, 10"
Internationaal Record Store Day-ambassadeur Dave Grohl kan in al dit platengeweld natuurlijk niet achterblijven. Met zijn Foo Fighters zal hij dan ook een mooie exclusieve release uitbrengen. Songs From The Laundry Room is een 10” met tot dusver onuitgebracht werk, waaronder demo’s van Alone + Easy Target en Big Me, een cover van Kim Wilde’s jaren ’80-hit Kids in America en een nieuwe track met de titel Empty Handed. Net als Metallica zijn de Foos gegaan voor retro-artwork, alsof Dave het zo van z’n zolder heeft gegrepen.
 

Bonustip: The Pizza Underground - PU Demo, 7"
Het is algemeen bekend dat je op de Record Store Day releaselijst dingen ziet die je niet zo snel op een gewone weekdag in de winkel zou zien liggen: platen met een speciale vorm of kleur, werk dat al jaren niet meer te koop is of nummers die anders de studio niet uit gekomen zouden zijn. Soms zit er echter ook een release tussen die op alle fronten gewoon bizar is. Misschien wel de allermafste plaat die je op Record Store Day 2015 kunt kopen is PU Demo, de demoplaat van The Pizza Underground. Deze band wordt gefront door Macaulay Culkin, beter bekend als het jongetje uit Home Alone. The Pizza Underground speelt covers van bijna-naamgenoot The Velvet Underground, maar verandert de teksten van Lou Reed’s klassiekers zodat ze gaan over, je raadt het al, pizza. Op PU Demo vind je nummers als Pizza Gal (Femme Fatale), I’m Waiting For Delivery Man (I’m Waiting For The Man) en natuurlijk Take A Bite Of the Wild Slice (Take A Walk On the Wild Side). Als dat niet uniek is, weten wij het ook niet meer.