Pinkpop: George Ezra heeft altijd nog zijn geweldige stem

Brit niet fit

Tekst Sjoerd Huismans, foto's Bart Notermans ,

George Ezra voelde zich de afgelopen dagen niet zo goed, weten zijn Twittervolgers. De Engelse troubadour moest een paar dagen geleden een Frans televisieoptreden afzeggen vanwege een voedselvergiftiging. Gelukkig post hij net voor zijn optreden op Pinkpop een foto, om te laten zien dat hij 'weer een beetje mens wordt' in de zon. Maar helemaal bijgekomen is Ezra nog niet.

HET CONCERT:

George Ezra, Pinkpop Mainstage, vrijdag 12 juni 2015

--

DE ACT:

De Britse singer-songwriter George Ezra behoorde tot de BBC's Sound of 2014, brak vorig jaar definitief door met de song 'Budapest' en maakte daarvoor al veel indruk met zijn optreden op Eurosonic 2014. Later bleek dat hij nog nooit in Boedapest was geweest. Tijdens het interrailen door Europa miste hij zijn trein naar het oosten, door een flinke kater. Ezra deed evenwel veel inspiratie op tijdens het reizen, aangemoedigd door zijn platenmaatschappij. Het leverde liedjes op met titels als 'Barcelona' en 'Blind Man in Amsterdam'.

HET NUMMER:

Toch nog altijd 'Budapest'. Het nummer zit vol goede hooks, zoals zijn stem die aan het einde van elk couplet omhoog gaat, of het gitaarriedeltje in het refrein. Het liedje heeft na een jaar nog weinig van zijn glans verloren en lijkt een blijver te zijn.

HET MOMENT:

George Ezra heeft nog niet genoeg goede nummers om een heel optreden te blijven boeien. Maar hij heeft een goede cadans gevonden: elk goed liedje van zijn plaat Wanted On Voyage laat hij volgen door een middelmatige albumtrack. Zo blijft het publiek er in elk geval half bij. Maar als hij op eenderde van zijn optreden zijn band al wegstuurt (dat hoort bij de vaste setlist) en solo verder gaat, wordt het toch wel even heel gezapig. Fraaie ballade hoor, dat 'Over The Creek' maar een groot deel van de bezoekers haakt af. Wat op Eurosonic in Forum Images nog indrukwekkend en puur was, komt op het grote hoofdpodium van Pinkpop niet echt over.

HET PUBLIEK:

George Ezra is een beetje zenuwachtig, kondigt Giel Beelen al voor het concert aan. Er is weinig van te merken, al zegt hij wel: 'Met zo veel mensen zijn er altijd wel een aantal die mijn muziek helemaal niks vinden. Gelukkig wordt mijn gitaar in de video door een auto overreden.' Het is tekenend voor zijn bescheiden, Brits-ironische optreden. George Ezra is met zijn dromerige glimlach vooral populair bij de dames, waar weet dat vanmiddag niet echt uit te buiten. De sfeer is vooral gezapig, heel af en toe klapt het publiek op aandringen van de drummer of bassist mee maar daar blijft het ook bij. En iedereen blert 'Budapest' natuurlijk mee.

HET OORDEEL:

Ezra liet het iets te veel kabbelen in het solo-middenstuk, maar later in het optreden laat hij zien dat hij het wel degelijk kan in zijn eentje. Afsluiter 'Did You Hear The Rain' (heerlijk ironisch aangekondigd) begint hij net als op het album a capella, en met zijn machtige lage stem pakt hij het hele veld in. Verderop wordt het een vrij stevige bluesrocker, veruit het hardste liedje dat George Ezra vanavond speelt. Een toffe afsluiter van een concert dat als geheel net iets te gezapig was. De troubadour was duidelijk nog niet helemaal fit, maar heeft altijd nog die geweldige stem. 

DE FOTO: