Foo Fighters vervangen: wie moet het doen?

Paul McCartney? Pharrell? Foo Fighters ft Josh Homme?

Atze de Vrieze ,

Vanmiddag om 15:00 uur verwacht Pinkpop meer nieuws te hebben over het al dan niet doorgaan van de Foo Fighters show morgen. Wij bij 3voor12 kunnen niet wachten en zetten het vast op een speculeren. Wie zou de Foo’s kunnen vervangen?

Pearl Jam, AC/DC
Natuurlijk, er valt altijd wel eens een bandje uit, maar het wegvallen van een headliner is een absolute ramp. Vooral voor een festival als Pinkpop, dat meer dan elk ander Nederlands evenement leunt op de grote knallers. Daar kopen mensen hun kaartje voor, de rest is leuk voor erbij. Maar waar haal je zo snel een andere AAA-act vandaan? En wie willen we dan? Pearl Jam? AC/DC? De ervaring leert dat de kans nihil is dat Pinkpop op deze termijn uit het niets een act van dat kaliber weet te strikken. 
 
Bands in de buurt: Marilyn Manson, Blur, Paul McCartney
Logischer is het te kijken naar grote acts de al in de buurt zijn en een gat in hun schema hebben. In Engeland bijvoorbeeld is dit weekend het grote Download festival, met acts als Kiss en Slipknot op de poster. Marilyn Manson is daar ook. De shockrocker staat bovendien maandag in Paradiso, en zondag heeft ie een gat. Hij zou misschien kunnen. Ook in Engeland is het Isle Of Wight festival, dat o.a. Blur als afsluiter heeft. Ook zij hebben een gat in hun schema. The Prodigy speelde op Rock Am Ring en is dit weekend vrij, zou kunnen. En dan is er natuurlijk Paul McCartney. Hij stond vorige week twee keer in Amsterdam en is nog altijd in de buurt. Maar ja, McCartney is 74, je kan moeilijk verwachten dat hij er nog even een extra show uit perst.
 
Schuiven: Pharrell als afsluiter
Het gebeurde Pinkpop eerder dat een headliner afzegde. In 2009 liet Depeche Mode het afweten. Krezip werd toen de vervanger. Nou ja, Krezip werd er halverwege de middag in geschoven, en Placebo werd gepromoveerd tot afsluiter. Hetzelfde Placebo is nu ook weer in Landgraaf als vervanger van Sam Smith. Het zou een stunt zijn als zij opnieuw de kans krijgen. Logischer is het als Pharrell Williams met zijn enorme reservoir hits naar boven verplaatst wordt. Wie komt er dan bij? Nou, Jett Rebel bijvoorbeeld, Douwe Bob, of voor de rockliefhebbers: Triggerfinger. Die moeten dan wel een show in Groningen afzeggen. 

Josh Homme als frontman van Foo Fighters
Even wild dromen? Josh Homme is vandaag ineens in Landgraaf met Eagles Of Death Metal. Als hij nou eens een dagje blijft en voor een keer frontman van Foo Fighters wordt? Eventueel met Dave op een rolstoel ernaast. Ze zouden nummers van QOTSA kunnen spelen, en natuurlijk van Them Crooked Vultures. Een Led Zeppelin jam erbij, waarom niet? Kleine barrière voor dit droomscenario: Eagles Of Death Metal speelt morgen op Download Festival. Maar aangezien wij pas vanmorgen wisten dat Josh Homme mee kwam, zullen ze hem daar ook niet missen.