CATCH15: Vrijdag nieuwe single Tiga en Nederlands debuut als zanger

Vanavond in 3voor12 Radio: de DJ-shortlist van Canadese technolegende

Menno de Meester ,

Stel: je bent 41 jaar, een internationaal gerespecteerde dj, vliegt elke week van wereldstad naar wereldstad met de betere technoplaten in de koffer. Ook je eigen tracks worden goed gewaardeerd, je video’s aanbeden. En toch ontbreekt er nog iets. “I have performed for thousands, but have I ever truly held anyone’s gaze as I sang straight into their eyes?” vraagt Tiga zich af bij de trailer voor zijn nieuwe liveshow. En dat is precies wat de Canadese dj/producer besloot te doen: zijn eigen songs nu als zanger vertolken. Vrijdag durft hij het aan bij Catch in TivoliVredenburg.

Tiga James Sontag kan opgelucht adem halen na zijn eerste optredens als zanger. “Het is veel leuker dan ik had verwacht. Ik was er altijd bang voor, maar nu ben ik blij dat ik eraan ben begonnen.” Tussen zijn dj-boekingen door, deed hij inmiddels zeven liveshows in Europa. Hij ontwikkelde de set samen met Stuart Price, de Britse producer die successen behaalde met The Killers, Madonna en Kylie Minogue. Natuurlijk kunnen we bij die shows nieuw werk verwachten, maar ook zijn electroklassiekers You Gonna Want Me en Sunglasses At Night. Die laatste betekende veertien jaar geleden Tiga's doorbraak samen met Zyntherius, die tegenwoordig als Jori Hulkkonen door het leven gaat en vrijdag het podium deelt met Tiga.

Diezelfde dag verschijnt zijn nieuwe single Don’t Break My Heart. “Ik heb ‘m in de winter gemaakt. Het is niet echt een clubtrack, het is meer half club, half pop. Het heeft een nogal opzwepend refrein, in tegenstelling tot mijn andere werk. Enigszins repetitief, licht emotioneel.” Met zo’n titel valt te verwachten dat hij het aan iemand heeft opgedragen. “Ja, wel een beetje, maar eigenlijk meer aan het leven in zijn geheel. Aan de momenten waarop je wil dat alles beter gaat. Ik kijk uit over het leven.”

Dat leven staat al 22 jaar in het teken van techno. Tiga weet nog goed hoe het begon. “Destijds was het lastig om muziek te vinden in Canada. Ik hoorde dat er zoiets bestond als techno, ik wist er niet zoveel over. Toen kocht ik een compilatie-cd, Techno Tracks volume 2 of zoiets. Een van de tracks daarop was gemaakt door de Britse raveband Altern8. Het heette Infiltrate 202. Ik was op slag verliefd. Voor mij was dat echt het moment dat ik onderdeel uit wilde maken van de technocultuur, dat ik dj wilde worden. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik het hoor. You Gonna Want Me is er op gebaseerd.”

“Die platen uit 1992 en 1993 zijn best bijzonder. Destijds was de cultuur nog zo nieuw.  Niemand wist nog echt wat er gebeurde. Er waren nog geen regels, geen industrie. Zo ontstonden echt spannende platen. De producties klinken misschien nu niet meer zo goed, maar ze zijn ontzettend creatief. Je krijgt het gevoel dat alles mogelijk is. Het was eigenlijk best punk, van die jonge gasten in Engeland, Duitsland en Nederland die rare platen maakten. Echt een mooie tijd.”

Even later stond hij als 19-jarig broekie al achter de kassa bij zijn eigen platenzaak. De Canadese afdeling van THUMP schreef er een uitgebreid artikel over. “Elke plaat was een plaat die ik inkocht, elke plaat was een plaat die ik zocht, elke plaat die ik had was fantastisch. Maar nu, als je beroemd bent als dj, sturen mensen je zoveel troep. Je luistert naar platen die je anders nooit was tegengekomen. Mijn nieuwe demo-beleid is nu: ik ben gestopt met luisteren. Je kunt het beste gewoon gaan shoppen.”

Het is inmiddels ruim zes jaar geleden dat zijn tweede album Ciao! Tiga in de platenbakken verscheen. Bij Ciao! werkte hij samen met Jori Hulkkonen, Soulwax, James Murphy en Chilly Gonzales. Natuurlijk was hij ook toen al als zanger te horen, maar nog niet op het podium. In de tussentijd bracht hij enkele clubtracks uit via zijn eigen label Turbo Recordings, maar vorig jaar wist hij zich weer in de kijker te spelen met de flashy video Bugatti. Het is een typische Tiga track, waarin hij zuinig is met zijn woorden, maar elk woord raak is. “Ik draai hem nog heel vaak, bijna elke set.”

Er gingen al gauw geruchten rond over een nieuw album, en dat komt nu steeds dichterbij. “Ik heb het met een vriend van me gemaakt, Clarian North uit Montreal. Er staan nog meer samenwerkingen op, bijvoorbeeld met Matthew Dear en Hudson Mohawke. Het heeft veel te lang geduurd, maar zo is het leven soms.” De plaat moet begin volgend jaar verschijnen op het jubilerende label Ninja Tune. “Ik had zelf nooit aan Ninja Tune gedacht, maar ik heb grote bewondering voor hun succes als onafhankelijk bedrijf. Zoveel grote indie labels hebben een momentum en verdwijnen daarna weer. Dit label spreekt me echt aan. Old school. Brits, onafhankelijk. Een ongelofelijk aanbod. Een tikkeltje excentriek.”

Waarom niet gewoon op Turbo? “Mijn 12-inches doe ik op mijn eigen label, net als mijn ZZT-project met Zombie Nation. Voor mijn eigen album is het juist wel fijn als iemand anders het uitbrengt. Anders probeer je als labelbaas je eigen plaat altijd de prioriteit te maken. Het is ook aardig als andere mensen hun geld investeren, dat is wat eerlijker. Als je al je eigen dingen zelf uitbrengt, is het net alsof je moeder zegt: oh je bent zo knap! Dat is het niet altijd het meest betrouwbare oordeel.”

Te zien: Tiga (live) bij Catch Festival, TivoliVredenburg, 30 oktober.
Vanavond hoor je het interview en Tiga’s DJ-shortlist in 3voor12 Radio, tussen 9 en 12 op 3FM.