013 eist plek in de voorhoede opnieuw op

Tilburgse popzaal officieel heropend

Freek Verhulst ,

"A league of its own", dat moest 013 (weer) worden na een verbouwing die een half jaar duurde. In Tilburg werd met argusogen gekeken naar de ontwikkelingen in Utrecht, waar TivoliVredenburg uit de grond werd gestampt: een zaal met dezelfde maximale capaciteit, maar centraler gelegen en dus beter bereikbaar. 013 moest verbouwen om niet achterop te raken, om weer een eigen segment in het scala aan Nederlandse popzalen te bekleden, zo klonk het. Dus ging de grote zaal in capaciteit van 2.000 naar 3.000 en verdubbelde de kleine zaal naar 700. Afgelopen vrijdag 13 november, precies 17 jaar na de opening van 013, werd "het nieuwe 013" voor het eerst in zijn totaliteit aan het publiek gepresenteerd.

De afgelopen maand was 013 eigenlijk al in gebruik. Op 11 oktober verzorgde Rowwen Hèze het eerste concert in de Main - de nieuwe grote zaal - en 4 november wijdde Annihilator de nieuwe kleine zaal, de Jupiler Zaal, in. Maar na een paar testcases is 013 er nu echt klaar voor. De grote zaal is met 2.300 man behoorlijk gevuld voor Caro Emerald en al die mensen mogen gratis blijven hangen voor het 013 RE:OPENS-feestje in alle zalen, met optredens van onder meer My Baby, Dollkraut, Lucas Hamming en 2Many DJ's. Een mooi meetmoment voor de logistiek binnen het pand, die zonder noemenswaardige problemen wordt doorstaan.

Main

In de nieuwe grote zaal wil 013 zich met een qua programmering richten op de "alternatieve mainstream": acts die muzikale inhoud brengen, maar wel publiek trekken. Met een maximale capaciteit van 3.000 - tweemaal Paradiso, of een halve HMH - een logische keuze, die zich vertaalde in bijvoorbeeld het boeken van een exclusieve Belle And Sebastian-show. Al werd die wegens ziekte afgelast. De grote zaal is overigens volgens 013 eigenlijk 'drie zalen in één'. De Main kan namelijk met mobiele wanden worden verkleind. Zo is er dus een variant van 1.400 plaatsen en een van 2.300. Vanavond wordt voor de middelste variant gekozen, dus blijft het balkon dicht.
Karakteristiek voor 013 (en ook voor voorloper Noorderligt), is de naar achteren oplopende vloer, zodat iedereen zicht op het podium heeft. 013 heeft er goed aan gedaan daar tijdens de verbouwing niet aan te tornen. En al is de trap met het vergroten van de vloer in de richting van het podium verder naar achter komen te liggen, achterin de zaal is het zicht nog steeds prima. En voor de rokers is het helemaal feest. Met dank aan de nieuwe rookruimte achterin de zaal, kunnen zij al paffend het concert volgen.
 

Jupiler Zaal

De kleine zaal is juist naar achteren uitgebreid, waar eerst beneden een foyer en boven een kleiner zaaltje (Stage01) te vinden waren. Daarmee is de Jupiler Zaal nu te vergelijken met de Pandora van TivoliVredenburg, of de Oude Zaal van de Melkweg. Of, dichterbij vanuit Tilburg: de grote zaal van Mezz in Breda. Al is die laatste zaal een stuk breder en minder diep.

Op het balkon van de Jupiler Zaal zijn nu ook een bar en toiletten te vinden (geërfd van Stage01), wat tijdens concerten betekent dat je je stek in principe niet meer hoeft te verlaten. Ware het niet dat het zicht vanaf het balkon minimaal is als je niet vooraan staat. Dan kijk je namelijk eerder tegen de lampen aan het plafond aan, dan dat je My Baby kunt zien spelen. Dat is beneden gelukkig geen issue. Omdat de zaal naar achteren toe breder wordt, is het podium overal goed te zien.

Kelder

Voor de gelegenheid is ook in de kelderbar een podium opgezet, maar in de praktijk zal 013 de kleinere concerten uitbesteden aan andere zalen en cafés in de Tilburgse binnenstad, zoals tijdens de verbouwing ook al gebeurde. Vanavond werkt het zweterige, donkere zaaltje met het lage plafond en gelijkvloerse podium echter prima. Vooral wanneer het lokale Fake Billy & the False Prophets diep in de nacht besluit dat 013 best nog een verbouwinkje kan gebruiken en het plafond eruit probeert te crowdsurfen.

Voor een dubbeltje op de eerste rang

In Tilburg was rondom de verbouwing wat scepsis te proeven. De repetitieruimtes en de kleinste zaal verdwenen uit 013, allemaal om de concurrentie met grotere zalen aan te kunnen blijven gaan. Verloor de plaatselijke poptempel zo niet zijn waarde voor de lokale scene?

Dat zal op termijn moeten blijken, maar door de kleinere shows in andere zalen in de stad te boeken en promoten, lijkt dat voor een belangrijk deel te zijn ondervangen. Daarnaast speelt de uitbreiding van 013 een cruciale rol in de ambitieuze groeiplannen van Incubate, zelfs al moeten die wat worden ingeperkt.

Zeker is dat Tilburg weer op de kaart staat in popminnend Nederland. Waar bij 013 eerst argwanend naar TivoliVredenburg werd gekeken, moet nu worden geconcludeerd dat Tilburg in vergelijking met de Utrechtse concurrent voor een dubbeltje op de eerste rang zit. Met een verbouwing van ruim 10 miljoen euro, die een half jaartje kostte, beschikt de textielstad namelijk weer over de grootste poptempel buiten de randstad. De enige zaal in Nederland bovendien, waar acts terecht kunnen die nu tussen Paradiso en de HMH in vallen. 013 is weer een "league of its own" dus, zoals de bedoeling was.