Lowlands: King Kendrick Lamar niet te temmen

Rapper uit Compton legt de lat hoog

Tekst Atze de Vrieze, foto's Jelmer de Haas ,

Als je nummers gescandeerd worden tijdens protesten tegen het politiegeweld in Amerika, heb je de vinger aan de pols. 'We’re gonna be alright' is de slogan, ergens tussen hoopvol en cynisch in. Na lang touwtrekken haalde Lowlands de belangrijkste rapper van het moment binnen. Halverwege de avond betreedt hij de grote Alpha-tent.

HET CONCERT:

Kendrick Lamar, Lowlands Alpha, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

In de lange traditie van hiphop over het straatleven in Compton, Los Angeles is Kendrick Lamar een aparte. De nieuwe kroonprins van Dr Dre is intelligent en zoekt altijd de inhoud. Bloedserieus is-ie, maar in de details wel degelijk speels en vindingrijk. Hij kiest graag het perspectief van de kritische buitenstaander, maar is ook niet bang zelf in de hitte te staan. Kortom: de compleetset rapper van het moment, en zijn nieuwe album To Pimp A Butterfly viel bij zowel publiek als pers enorm goed.
 

HET NUMMER:

Lamar is een kleine, maar buitengewoon charismatische rapper, die vanaf de eerste seconde de aandacht van zijn publiek grijpt. Een groot deel van hen kent hem vooral van 'King Kunta', een explosieve song met een rebellerende slaaf uit ver vervlogen tijden als heldhaftige hoofdpersoon. Nog liever liet hij zijn voet afhakken, dan dat hij zijn eer liet afnemen. Voor hij hem inzet, vraagt hij een moment stilte. Een tamelijk onmogelijke vraag aan een Alpha vol verwachting, maar het lukt hem bijna. Dan begint hij de track vanuit het niets: 'I got a bone to pick. I don't want you monkey-mouth motherfuckers sittin' in my throne again.'
 

HET MOMENT:

Lamars set drijft vooral op zijn laatste twee albums, met al vroeg 'Swimming Pools' en mooi halverwege 'Bitch Don’t Kill My Vibe'. Die laatste is uiteindelijk toch uitgegroeid tot de echte klassieker van het vorige album. De respons op dit nummer is heel groot. Dit is het moment dat de show echt openbreekt. Ook wel opvallend hoe groot Lamars vertrouwen in zijn nieuwe plaat is: de laatste drie nummers zijn nieuw.
 

OOK OPMERKELIJK:

Opvallend hoe goed Kendrick Lamar zijn zaken voor elkaar heeft. Vergelijk dat eens met A$AP Rocky, een generatiegenoot die ook graag een stap wil maken, zo zagen we op Best Kept Secret. Maar waar A$AP steek na steek liet vallen, klopt bij Kendrick alles. Zijn band is strak en voegt echt iets toe, met behoud van de karakteristieke samples (we beginnen meteen met Beach House). Het tempo van de set ligt hoog, maar nergens voelt het alsof liedjes worden afgeraffeld.
 

HET PUBLIEK:

Een paar minuten voor aanvang staat een groep vrienden in het voorste vak alvast de tekst van 'King Kunta' te repeteren. Ze kennen hem helemaal, complete verses vol subtiele knipogen en virtuoze klankspelletjes. Ondertussen probeert zo’n beetje iedere rapper die op het terrein is, het voorste vak binnen te glippen. Van Ali B tot Fresku tot Sticks, en natuurlijk de hele New Wave posse, met gouden platen boven hun hoofd. Wel even opletten jongens, wat hier gebeurt is echt next level.
 

HET OORDEEL:

Dit was een heel overtuigende set van Kendrick Lamar. Dat is mooi als oogst van de dag, maar het is ook mooi om je nu al te bedenken dat dit een artiest is waar we nog jaren van gaan genieten. Deze man heeft echt wat te vertellen, en het wordt alleen maar interessanter.
 

DE FOTO: