Lowlands: Vermakelijk viben met Joey Bada$$

Meisjes maken alles leuker

Tekst Cécile van Wijnsberge, foto's Jelmer de Haas ,

Joey Bada$$ is nog een jonge hond in de hiphopscene, met slechts zijn recente debuutalbum B4.DA.$$ (zegge 'before da money') en een aantal gehypete mixtapes op zak. Zijn collectief Pro Era vergaart flink wat aandacht met hun old school jaren '90 hiphop, en zelfs Malia Obama (dochter van) is fan. Veel hype, maar feitelijk nog geen hits. Een interessante boeking dus, op een Lowlandseditie waar de hiphopliefhebber toch al goed aan zijn trekken komt. Is Joey Bada$$ ook jouw nieuwe favoriete rapper?

HET CONCERT:

Joey Bada$$, Lowlands Bravo, zondag 23 augustus 2015 

DE ACT:

Joey Bada$$ is met zijn twintig jaar nog maar een jonkie, maar wie zijn debuutalbum B4.DA.$$ luistert, hoort direct dat zijn grootste inspiratiebronnen aan het werk waren toen hij zelf nog amper in een luier liep. De muziek van legendes als 2pac, Wu-Tang Clan en A Tribe Called Quest uit de jaren '90, de zogeheten Golden Age of Hiphop, die probeert Bada$$ nieuw leven in te blazen. Hij is tevens de frontman en de bekendste naam van het Pro Era underground hiphopcollectief, waar volgens de geruchten ook de dochter van Obama fan van is – er gaat een selfie rond op het internet waarop ze een shirt met het Pro Era-logo draagt.

HET NUMMER:

Die klassieke sound valt vandaag prima in een goed gevulde Bravo. 'Paper Trail$' is een van Bada$$' bekendere tracks, een nieuwe interpretatie van de Wu-Tang klassieker 'C.R.E.A.M.'. De lyrics zijn niet zo subtiel – 'Cash ruined everything around me' is wel een beetje een platte verwerking van de originele tekst, en ook 'They say money is the root of all evil / I say money is the root of all people' is waarschijnlijk diepzinniger bedoeld dan het is. Toch doet die herkenbaarheidsgolf al een hele hoop voor de sfeer in de zaal, en ondanks dat Bada$$ gisteravond zijn stem is kwijtgeraakt, is zijn flow superscherp.

HET MOMENT:

Er is nog nooit iets slechter geworden door er meer vrouwen aan toe te voegen. Dat principe geldt ook voor de set van Bada$$. Voor 'Teach Me', een track met gastvocalen van zangeres Kiesza, nodigen Joey en zijn Pro Era-compagnon Kirk Knight zo veel mogelijk 'beautiful ladies' uit op het podium. Binnen de kortste keren staat het hele podium vol met meisjes die de zaal het goede voorbeeld geven door vrolijk te springen en te dansen. 'Teach Me' is een zorgeloze, luchtige track, iets meer mainstream dan de rest van Bada$$' werk en met een piepklein beetje soul.

OOK OPMERKELIJK:

Waar veruit de meeste acts op Lowlands überhaupt geen toegift doen, wordt die van Joey Bada$$ gewoon door hemzelf afgedwongen. Zes minuten voor het uur speeltijd om is, lopen Joey, Kirk Knight en dj Statik Selectah het podium af. Prima, denkt men, want we hebben zojuist met z'n allen 'FUCK POLICE' gescandeerd en op verzoek twee moshpits geopend, dus het is al met al best mooi geweest. Maar dan komt Statik terug het podium op. 'Do y'all want another song?' Ja hoor, prima, denkt het publiek. 'DO Y'ALL WANT ANOTHER SONG?!' Tuurlijk. 'Louder!' Oké, oké, we schreeuwen gehoorzaam. 'Ah, fuck it,' zegt Statik. Dus komen ook Kirk en Joey terug voor 'My Young Niggaz', een track met een dikke trap-stuiterbeat. Het publiek gaat er hartstikke hard op, maar het is wel typisch dat we een toegift voorgeschoteld krijgen waar in feite niemand om heeft gevraagd.

HET PUBLIEK:

In het publiek heerst precies de stemming die past bij Bada$$' nineties hiphop: lekker laid-back. Er gaan al snel vele handjes in de lucht, en zeker de hele voorste helft van de Bravo deint als één man op en neer. Later in de show komen er meer tracks langs waarvan het de bedoeling is dat je er helemaal gek op gaat, maar dat laat het grootste deel van het publiek niet gebeuren. Toch zijn Joey's pogingen om het publiek aan de gang te krijgen bijna allemaal raak: als er gevraagd wordt om handjes zijn er handjes, als er gevraagd wordt om aanstekers worden die aangestoken, en ook de twee moshpits waar tegen het einde om wordt verzocht, verschijnen als bij toverslag. Lowlands mag Joey Bada$$ wel, zoveel is duidelijk.

HET OORDEEL:

Van alle hiphopacts op Lowlands is Joey Bada$$ vandaag de meest onbekende naam met de minste hits. Hij heeft geen 'Drank & Drugs', 'Hoedenplank', 'Sterrenstof' of 'King Kunta', maar de goede vibes zijn overduidelijk wel aanwezig. Zelfs met een stem die zo kapot is dat hij eerder klinkt als DMX dan zichzelf blijft hij overeind. Zijn nummers zijn niet allemaal even sterk, maar hij pepert zijn set ook met Pro Era-tracks, en uiteindelijk zet hij een gebalanceerde en vermakelijke show neer.

DE FOTO:

Even de ladies on stage... #joeybada$$

Een foto die is geplaatst door Jaron Reddy (@jaronreddy) op