Lowlands: Seinabo Sey houdt mis op Lowlands

Zweedse zangeres kan nog wel wat extra halleluja gebruiken

Tekst Roosmarijn Reijmer, foto's Jelmer de Haas ,

Midden voor het podium steekt een jongen zijn vol getatoeerde armen de lucht in. Hij wiegt heen en weer op de maat en bezweert met zijn handen de twee meisjes naast zich. Welkom bij de Lowlands middagmis in de Indiatent, met als voorganger de Zweedse zangeres Seinabo Sey.

HET CONCERT:

Seinabo Sey, Lowlands India, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Seinabo Sey is een 24-jarige zangeres met zowel Zweedse als Gambiaanse roots. Haar oeuvre bestaat tot nu toe uit twee EP’s, eentje opgedragen aan haar moeder en eentje aan haar vader. Begin dit jaar overtuigde ze enorm op de showcase festivals Eurosonic en SXSW, wat haar vanmiddag een mooie middagspot in de India tent op Lowlands oplevert. Ze komt op in een vuurrode gospeljurk en serveert met haar driekoppige backingband het lome Lowlandspubliek de ene minimalistische soulvolle popsong na de andere. Nu eens in een minimal dance jasje, dan weer acapella.
 

HET NUMMER:

Aan de basis van de doorbraak van Seinabo Sey staat DJ/producer Kygo, die met zijn zomerse remix van 'Younger' internationaal succes boekte. Het nummer zit uiteraard als laatste in de set, vooraf gegaan door een volledig akoestische versie van Clean Bandits 'Rather Be'. Seinabo Sey brengt 'Younger' aanvankelijk in de originele, gedragen versie, maar na een break versnelt de band het tempo naar de Kygo versie. Twee vliegen in een klap!  

HET MOMENT:

'Hard Time' is het openingsnummer van de EP For Madeleine. Ze droeg die EP op aan haar moeder Madeleine in het jaar dat haar vader overleed. De prominente beat in het nummer doet het publiek voor het eerst massaal meeklappen, op eigen initiatief. Dat lijkt Seinabo Sey zelfs een beetje verlegen te maken. 

Aan de zijkant van het podium staan drie leden van Bastille te kijken naar de volledige set van Seinabo Sey. Zij staan later vandaag op het menu.

HET PUBLIEK:

Verdacht veel jongens staan een beetje wazig om zich heen te kijken, het is duidelijk dat ze hier heen zijn gesleept door hun vriendin. En aangezien niemand een hekel kan hebben aan de vriendelijke en innemende Seinabo Sey is het hier goed uitbrakken. Behalve de eerder genoemde jongen met de tatoeages uiteraard, die gaat nog steeds heerlijk. Hij steekt twee meisjes met een knotje onder zijn armen en hij grijnst van oor tot oor. 

HET OORDEEL:

Met nog maar twee EP’s uit en één hit ('Younger'), is het een lastige klus om de aandacht van het publiek vast te houden. Geen probleem voor Seinabo Sey, die met haar muzikale smeltkroes aan materiaal uitstekend kan afwisselen in tempo en sfeer. Wel komt ze helaas nauwelijks van haar plek midden voor op het podium af. Wat zou er gebeuren als ze haar jurk halverwege uit zou trekken en haar knot los zou gooien en eens lekker los zou gaan zoals bij een echte gospelmis vaak gebeurt? Iets meer Halleluja zou Seinabo Sey prima kunnen gebruiken om nog meer mensen te bekeren. Gezien hoe hard het met haar carrière gaat en haar sterke podiumpresentatie, is dat slechts een kwestie van nog meer touren en een goed debuutalbum uitbrengen.

DE FOTO: