Lowlands: Rondé heeft Krezip-potentie

Radiohits in wording bij rommelige maar vrolijke show

Tekst Norbert Pek, foto's Jelmer de Haas ,

Een jaar geleden had niemand nog van ze gehoord, maar nu loopt het bij aanvang al flink vol in de India-tent bij Rondé. De likeable zanges Rikki Borgelt steekt haar dankbaarheid niet onder stoelen of banken: ‘Dankjewel dat jullie er zijn. Supervet!’ De Nederlandse band heeft jong enthousiasme en zichtbare zin.

HET CONCERT:

Rondé, Lowlands India, zaterdag 22 augustus 2015 

DE ACT:

Geen award met het woord ‘talent’ erin of Rondé heeft ‘m al gewonnen. De band, afkomstig van de Herman Brood Academie, is links en rechts getipt als de belofte van 2015. Waarbij het natuurlijk scheelt dat de band in 2014 al een 3FM Megahit scoorde met ‘Run'. Rondé grossiert in hitgevoelige popsongs. De band rond zangeres Borgelt rockt binnen de lijntjes. 

HET NUMMER:

De band laat vooraf aan ‘Run’ weten dat ze so far eigenlijk alles aan dit nummer te danken heeft. De veertig festivalshows deze zomer, waaronder natuurlijk Lowlands. Dat de 3FM Megahit is gehoord, blijkt uit het grote aantal meezingers, dat uiteraard groeit als Borgelt gelukzalig de microfoon naar voren houdt. Misschien zijn het de zenuwen, maar het is wel een rommelige versie van de hit, vooral rond de publieksparticipatie. Het enthousiasme compenseert.

HET MOMENT:

De wall of death is ondertussen bekend bij concerten en op festivals: het publiek wordt in twee helften uit elkaar getrokken waarna het keihard op elkaar af moet rennen. Rondé doet het anders. De band haalt als ‘speciale verrassing’ 3FM-dj Frank van der Lende op het podium die meteen vertelt dat hij Rondé ‘fucking fantastisch’ vindt. Samen met de zangeres begeleidt hij de wall of love: het publiek moet nu op elkaar afrennen en ‘knuffelen'. Hetgeen geschiedt en tot een grote bak feestelijke vrolijkheid leidt.

HET PUBLIEK:

De goedgevulde India was ook voor de liefdesmuur al in een goede bui. Zonder signaal vanaf het podium wordt bij de opener al meegeklapt. De band mag een optreden lang veel liefde van de toehoorders ongvangen.

HET OORDEEL:

We zijn nog lang niet van Rondé af. Gedurende de set komen voldoende potentiële radiohits langs: de band weet hoe ze catchy moet zijn. Toch hebben genoeg nummers nog schaafwerk nodig. Zoals de zanglijntjes van ‘Afterglow.’ Ook het rustiger ‘Go’ is echt veelbelovend, maar qua invulling lijkt de band zoekende. Getuige ‘Run’ weten we dat ze een nummer in de studio tot een goed einde kunnen brengen. De show kent wel wat ups en downs. Borgelts zang heeft niet altijd de helderheid die de nummers behoeven en de band kan nog wat routine gebruiken. Het is ook niet niks, ineens zo’n Lowlands-gig. Toch zijn die belofte-prijzen begrijpelijk. Rondé opereert in het gat dat Krezip heeft achtergelaten. De radiovriendelijke rock wordt met enige stoerheid gebracht, maar je buurvrouw zou nooit de handen op de oren doen. De band heeft ook een extraverte presentatie. Naast de instant geliefde zangeres zijn vier mannen met halflang haar zichtbaar hard aan het werk, met een ererol voor de springende keyboardspeler. Hopelijk gaan ze met net zoveel energie aan de slag met het eigen werk, dat soms nog wat originaliteit behoeft. Rondé heeft het in zich om een gevestigde naam te worden, inclusief awards waar geen ‘belofte’ of ‘talent’ meer in voorkomt.

DE FOTO: