Lowlands: Shamir, de opgelaten popster

Hypezanger knuffelt Lowlands, Lowlands knuffelt terug

Door Cécile van Wijnsberge, foto's Tim van Veen ,

We tipten hem eerder dit jaar al als een van de hoogtepunten van ontdekfestival SXSW, en vandaag staat de piepjonge Shamir al in de India op Lowlands. Die tent is best flink om te moeten vullen met pas één album op zak, maar als Ratchet iets belooft is, het in elk geval een feestje, en daar lust Lowlands wel pap van. De androgyne zanger uit Las Vegas strooit vandaag rijkelijk met (toekomstige) hits én knuffels, ook al is-ie eigenlijk hartstikke awkward.

HET CONCERT:

Shamir, Lowlands India, vrijdag 21 augustus 2015 

DE ACT:

Shamir maakte een van de leukste platen van het jaar, en een van de meest frisse debuutalbums sinds lange tijd. Ratchet bestormde moeiteloos de muziekblogs, en ook bij 3voor12 werd het Album van de Week. Het is electropop, disco en dancepunk in een supercool glitterjasje. Afgelopen voorjaar vertelde de zanger en songwriter in een interview over zijn jeugd in Las Vegas en hoe hij er al vroeg achterkwam dat hij zich niet per se met het vrouwelijke of het mannelijke identificeert. Zelf noemt hij het 'genderloos', en zijn androgyne looks, stem en muziek passen allemaal perfect onder die noemer.

HET NUMMER:

Zelf kondigt hij het aan als 'een ouder nummer'. Wat ons betreft is 'On The Regular' nog helemaal niet zo oud, maar sinds deze breakout single is Shamirs leven behoorlijk op z'n kop gezet, waardoor alles ervoor ongetwijfeld een eeuw geleden lijkt. Het is vandaag het derde nummer in de set, en de eigenwijze lyrics worden door sommigen al woord voor woord meegezongen: 'Don't try me, I'm not a free sample / Step to me and you will be handled'. Eerlijk is eerlijk, Shamir piept zich niet geheel zuiver door het nummer (of überhaupt door de rest van de set) heen, maar die beat is zo aanstekelijk dat ook de meest ongewillige zich laat overhalen door die vrolijke koebel.

HET MOMENT:

Shamir is een dotje, dat zie je meteen als hij het podium op komt lopen. Een beetje verlegen, vrolijk en vriendelijk. Je zou hem eigenlijk even willen knuffelen. De trouwe fan weet dat als je lang genoeg blijft staan bij zijn shows, de kans er dik in zit dat je dat ook daadwerkelijk voor elkaar krijgt. Na tweede single en hit 'Call It Off' eindigt Shamir de set vandaag met 'Head In The Clouds', nog een knaller met een opzwepend refrein en nog meer koebel. Tegen het einde van het nummer verdwijnt hij ineens van het podium. En ja hoor, ook vandaag springt hij het publiek in om de meest toegewijde toeschouwers te bedanken met een knuffel. Ach gossie.

OOK OPMERKELIJK:

Je zou denken dat de schrijver van teksten als 'Yes yes I'm the best, fuck what you've heard' en 'This is my movie, stay tuned for the sequel' ook op het podium zou barsten van het zelfvertrouwen. Dat van Shamir is echter behoorlijk ver weggestopt. Hij komt zelfs behoorlijk awkward over. Innemend is het wel, maar hij is bepaald geen natural performer. Gelukkig heeft hij bijstand van drie bandleden, waaronder een charismatische zangeres met meer swagger in haar linkerpink dan Shamir in zijn hele lijf. Hij leunt flink op haar, kijkt soms liever haar kant op dan in het publiek, en dan lachen ze naar elkaar en dansen ze samen. Gelukkig is dit samenspel ontzettend leuk om naar te kijken en balanceren de twee elkaar uit, in plaats van dat de een de overhand neemt.

HET PUBLIEK:

Als je alle publiek in de India samen zou knijpen zou die nog niet eens halfvol zijn, of je zou een mooi gevulde X-Ray bij elkaar hebben. Daar was Shamir wellicht beter tot zijn recht gekomen; in de loods zijn mensen toch al snel in voor een feestje, en hij had goed tussen de programmering gepast. Toch werkt het ondanks de relatieve leegte in de India eigenlijk prima: het publiek is netjes verspreid over de tent en heeft het van voor tot achter uitstekend naar z'n zin. Vooraan, tussen het springende volk, delen twee jonge meisjes glitter uit voor wie nog wat extra fabulousness kan gebruiken.

HET OORDEEL:

Shamir is geen geniaal zanger, en eigenlijk ook geen topperformer. Eigenlijk zet hij helemaal geen wervelende show neer zoals je die zou verwachten als je Ratchet hebt geluisterd. Toch laten we ons meevoeren door zijn charmante, verfrissend oprechte persoonlijkheid en onweerstaanbaar aanstekelijke liedjes. Shamir geeft op zijn manier veel liefde aan het publiek, en krijgt er vandaag minstens zo veel van terug.

DE FOTO: