ITGWO15: The Great Art Open

Kunst beleven, bekijken en maken

Tekst en foto's: Bas van Duren ,

Eten, vermaak, muziek en... kunst natuurlijk. Geen totaalbeleving voor een festival als Into The Great Wide Open zonder werken waarbij je even stilstaat, omdat je erom moet lachen of omdat je je erover verwondert. En wie zelf vol zit met creatieve uitspattingen, heeft ook een goede aan dit festival. Mits je jonger bent dan 18.

Het bos achter het Bospodium is de plek bij uitstek voor vervreemding. Was vorig jaar nog het systeemplafond met TL-buizen de grote eye-catcher, dit jaar moeten we het zonder een even indrukwekkend werk stellen, al kunnen de meesten een grijns niet onderdrukken bij het zien van tachtig LED-borden met de tekst 'OPEN' zoals je die wel vaker bij je favoriete shoarmazaak wel eens ziet.

En die grijns wordt gelach bij het zien van de 'Artificial Garden': een afgezonderde plek waar een neptuin is aangelegd. Een tam vijvertje inclusief fontein met daaromheen een keur aan nepbloemen en nepstenen. Zelfs aan neppe grondmist is gedacht: dat komt van tijd tot tijd met een duidelijk mechanisch geluid uit een van de stenen. Voor kinderen die de tuin komen bezoeken is het vooral een spelletje 'wat is wel echt?' geworden. "Deze is echt!", klinkt het als ze de bast van de bomen betasten.

Fascinerend is een laserinstallatie die in een van de donkerste plekken van het bos is opgehangen tussen de bomen. Door allemaal spiegels op te hangen, weerkaatsen de stralen alle kanten uit en ontvouwt zich een prachtig net tussen alle takken. En ook vrij uniek op Into The Great Wide Open: Hier wordt de regen juist omarmd, want volgens de tourgids levert dat nog veel mooiere plaatjes.

Maar het zijn niet alleen installaties wat de klok slaat op Into The Great Wide Open. Liefhebbers van film komen ook aan hun trekken, want de dames en heren van filmblog en filmpas Cineville staan op het plein voor de Bolder met hun caravan. 'Stap in de Wereld van Film' staat er groots boven de entree. Schattig, want dit geval biedt plaats aan maar liefst vijf man, maar wel met heuse bioscoopstoelen die erg prettig zitten.

Fijn dan ook dat wat er wordt vertoont stuk voor stuk leuke korte films zijn die eerder te zien waren op het Nederlands Film Festival. Nog leuker zelfs dat de diversiteit groot is. Van animaties van Job, Joris & Marieke tot aan een flashmob voor De Truien van Loes en een komische persiflage op natuurdocu's van Werner Herzog met in de hoofdrol een bagel. Bijkomend voordeel: het is uiteraard droog in de caravan en dat hebben meer mensen door.

En de kleine kunstenaars op ITGWO? Die kunnen zich tegoed doen aan een knutselhoek in de Hangout. Daar mag je, alleen als je onder de 18 bent, helemaal losgaan op papier, karton, stof en nog veel meer. Populair is het maken van snorren, hoeden, maar ook aan de praktische zaken des levens wordt gedacht. Zo is een meisje bezig met het maken van een sleutelhanger van lint. Daar kun je mee thuis komen.