Afterparty Afterpartees is het ultieme slot van ITGWO15

Rock ’n roll revue met eigen nummers en covers

Atze de Vrieze ,

Vorig jaar werd een traditie geboren op ITGWO: Jungle By Night had al een succesvolle show aan de Fortweg achter de rug, toen ze op zondagavond nog eens al hun vrienden op het podium uitnodigden voor de officiële afterparty van het festival. Wie anders dan Afterpartees krijgt dit jaar die eer. Ze stonden al op het hoofdpodium, leerden de kinderen crowdsurfen in de hang-out, namen plaats achter de dj-decks, en nu mogen ze de ultieme rock ’n roll revue uitrollen.

HET CONCERT:

AFTERPARTEES, Into The Great Wide Open, De Bolder, zondag 6 september 2015

DE ACT:

Dat is wat Afterpartees is: altijd klaar staan om te rocken, nooit te beroerd om een paar meters meer te maken. Dat is waar de band uit Horst, Limburg het van moet hebben. Hun liedjes zijn niet vernieuwend, wel razend pakkend, en met de grappige frontman Niek Nellen aan boord valt er altijd wat te lachen. Die show op het Sportveld vrijdag was belangrijk, maar deze is natuurlijk veel leuker.
 

HET NUMMER:

Op een gigantisch wit vel heeft Afterpartees voor vandaag ‘de grootste setlist ooit’ geschreven. Genoeg powerliedjes om anderhalf uur mee te vullen. Zoveel liedjes hebben ze zelf nog lang niet, dus er moet gecoverd worden. En dat blijken de Afterpartees als de beste te kunnen. We horen Blondie en Creedence Clearwater Revival en Velvet Underground, maar ook hedendaagse garagerockers als Together Pangea en Black Lips, en zelfs Taylor Swift. En er zijn gasten. Eindhovense reus Denvis neemt Niek Nellen op de schouders, maar de prijs van de allerbeste cover gaat naar Mozes & The Firstborn. Zij schuiven aan bij Undertones’ Teenage Kicks, maar ze stelen helemaal de show met Jonathan Richman’s Road Runner, de ultieme punky popsong. 
 

HET MOMENT:

Even krijgt de Bolder zijn ouderwetse bonte-avond-gevoel weer terug, als festivalprogammeur Johan Gijsen aanschuift voor een Rowwen Heze cover. Johan Gijsen, kan die zingen dan? Nou nee, maar hij is wel een Limburger.
 

OOK OPMERKELIJK:

De band heeft nog een verrassing in petto: Adriaan Pels, van Excelsior Recordings, krijgt een aanbod dat hij niet kan weigeren: zijn eerste crowdsurf ooit. Het is er de dag voor, en Niek Nellen weet zijn vertrouwen nog wat te vergroten met dreigende woorden richting publiek: “Als jullie hem laten vallen komt er volgend jaar geen Into The Great Wide Open.” Van voor tot achter weten ze wat ze te doen staat, en Pels komt bijna tot aan de bar. Het is misschien een beetje incrowd, maar dit soort persoonlijke geintjes maken zo’n show in de Bolder wel lekker intiem. 
 

HET PUBLIEK:

Heerlijk om te zien hoe drie eilanders op de eerste rij met hun armen over elkaar gade slaan wat er allemaal gebeurt op het podium. Het is nogal een contrast met wat er verder op de eerste rijen gebeurt. De laatste munten gaan op, de laatste energie moet eruit. Precies wat je wilt voor zo’n Afterpartees show natuurlijk. Een van de drie eilanders stoot de andere twee aan als ze bijna omver gekegeld is door twee doldrieste blonde meisjes. Ze maakt een handgebaar en schudt haar hoofd: dronken. Jeps, daar lijkt het sterk op. Geeft niks. Hoort er bij. Rock ’n roll.
 

HET OORDEEL:

Dat Afterpartees in de juiste omstandigheden de leukste band van Nederland is, wisten we al. Dat ze heel goed zijn in het coveren van classics eigenlijk ook wel. En ook dat sommige van hun eigen nummers steengoed zijn en gewoon met de tijdloze culthits mee kunnen. Dit was het ultieme slot van deze Great Wide Open. Ja, het was koud en nat en winderig, maar ja, het was ook weer een heel bijzonder festival, waar artiesten boven zichzelf uitstegen. Als je in je leven een keer Afterpartees had willen zien, dan had het vandaag moeten zijn.
 

DE FOTO: