#ITGWO15: Het evangelie van Typhoon

Koning, keizer, motherfucking predikant

Tekst en foto's: Bas van Duren ,

Zet in één tweet dat je een optreden geeft in de kerk van Vlieland en zie wat er gebeurt: bijna heel het eiland vliegt uit naar de plek van belijdenis voor een mooi plekje om te schuilen, voor de Lobi, voor da Basi, amen.

Het aantal inwoners van Oost-Vlieland komt nog niet eens in de buurt van het aantal mensen dat voor de Nicolaaskerk in de wachtrij staat. Ze kunnen bidden wat ze willen: de kerk biedt plaats voor ongeveer 250 man, dus de teleurstelling is groot als de dames bij de entree moeten mededelen dat het hartstikke vol is. "Wij vinden het ook naar", zeggen ze en dat is oprecht van hun gezicht af te lezen.

Want iedereen komt maar wat graag voor een preek die voor de verandering niet door dominee Weeda wordt gegeven, maar door predikant Typhoon. Het bescheiden kerkje puilt uit en toepasselijk genoeg begint de rapper met 'Van De Regen Naar De Zon'. De laatste druppels zijn net gevallen en de zon laat zich door het glas-in-lood zien.

De eeuwige glimlach van Glenn de Randamie straalt ook: "Vorig jaar sloten wij al af op het hoofdpodium en het leek ons moeilijk om dat te overtreffen, maar toen zagen we dit kerkje en leek het ons fantastisch om hier te mogen spelen". 

Fantastisch is het, want de setting klopt als een bus. Typhoon, gewapend met gitarist, saxofonist en zijn stem, predikt de liefde en krijgt de kerk in zijn tussenpraatjes muisstil. We horen iedereen prevelen dat de 'Hemel Valt' en 'Bumaye' krijgt haast een gospelachtig sfeertje. Het publiek klapt met de volste overtuiging mee op de maat en het zal waarschijnlijk de eerste en laatste keer zijn dat we het woord 'motherfucking' horen in deze kerk.
 
Tegen het einde ontstaat totale hilariteit nadat Typhoon een nummer offert voor 'Hemel Valt', want: "Anders klopt het niet." Als hij dan aankondigt dat hij nog maar één nummer gaat doen, roept ene Fanny uit de banken: "Liefste!". Dat blijkt het geslachtofferde nummer te zijn en wordt alsnog uitgevoerd met Fanny zittend op de speaker. Heel de kerk lacht om de regel "Ik mis de manier waarop jij je slipje aantrekt" en het lokt een gemeende high-five uit tussen Typhoon en Fanny.
En dan is het klaar. Een half uur heeft iedereen zitten genieten en onder de klanken van 'Zandloper' gaan we tijdens het zingen de kerk uit. Buiten staat er nog steeds een enorm lange rij, maar het bidden heeft geholpen. Over een kwartier doet Typhoon alsnog een tweede set. Hallelujah!