Hollande Nieuwe van de Maand: Cho, #misschienwelhe?

Rapper is vanavond te gast in 3voor12 Radio

Sjoerd Huismans ,

Ook in 2015 kiezen we elke maand weer een Nederlandse artiest waar we meer van willen horen. Cho mag in januari het spits afbijten. De pas 21-jarige rapper uit de Bijlmer zit sinds september bij TopNotch, heeft net een bescheiden meme veroorzaakt met zijn nieuwe single, is vanavond te gast in 3voor12 Radio én staat volgende week op Noorderslag. Of dat tof wordt? Misschien wel hè? “Het is eigenlijk per ongeluk zo gegaan, ik vond het een humoristische titel.”

“De reacties zijn heel goed, tot nu toe, net als de views. Het gaat nu richting de vierhonderdduizend. Ik mag niet klagen.” De best scorende reactie onder het filmpje: ‘Cho neemt de game over zijn ep gaat sws hardste van 2015 worden’. Misschien wel hè?, reageren achttien mensen. De titel is zodoende best “een dingetje” geworden, zoals Giovanni "Cho" Rustenberg het uitdrukt. #misschienwelhe gaat behoorlijk hard op Twitter en Instagram. Het was niet zijn doel een soort meme te creëren met de track, zegt Cho. “Het is eigenlijk per ongeluk zo gegaan, ik vond het een humoristische titel. Natuurlijk dacht ik al snel: dit kan wel eens heel goed gaan uitpakken.” 

Zeker vergeleken met het duistere ’93 – de eerste track die hij bij TopNotch dropte – is Misschien Wel Hè? inderdaad een luchtig nummer. “Mensen plaatsen je in Nederland al snel in een hokje”, zegt Cho. “Maar ik maak wat ik wil: als ik morgen weer zin heb in een serieus nummer, doe ik dat.” Pas sinds afgelopen september zit Cho bij TopNotch, zijn vorige mixtapes bracht hij uit bij Street Knowledge, het label van Adje. “De extra kracht van TopNotch is belangrijk geweest, ze kunnen je beter wegzetten”, zegt Cho. “Dat was wel even nodig om de stap naar een groter publiek te zetten.”

Hij mag dan weg zijn bij het label, Cho blijft wel behoren tot de SlodderVosGang, samen met Adje, Jowy Rosé en Blake. “Ik ben sinds dag één al deel van die movement, het zou dus raar zijn om die ineens te verlaten.” Middelpunt Adje zit momenteel in de gevangenis vanwege een cocaïnezaak, maar dat betekent niet dat alles stil ligt. “Iedereen doet gewoon zijn ding. Adje is net nog een weekend op verlof geweest. En ik heb sowieso elke dag contact met hem. Voor de buitenwereld was hij ineens weg, maar wij wisten natuurlijk allang dat het eraan zat te komen. Dat gebeurt niet in één dag.” 

De pas 21-jarige Cho is al jarenlang bezig. Vóór de Misschien Wel Hè? EP en ’93 bracht hij bijvoorbeeld al twee mixtapes uit, Knock Knock en Knock Knock 2, met daarop onder meer de hit Workshop met Boekoesam. Hoe is hij de muziek in gerold? “Vroeger in de Bijlmer voetbalde ik vaak. Iedereen wil daar een beroemde voetballer worden. Maar mijn broer luisterde veel naar muziek en daardoor besloot ik om mijn eigen ding te gaan maken. In plaats van een voetbal kocht ik zo’n goedkope mic van 5 euro, en begon ik te freestylen op bestaande beats. De dj van het programma Eigen Bodem op het Bijlmer-radiostation Getmixed FM had me een keer zien rappen in de kerk – ik ben gelovig – en nodigde me uit voor een interview en een freestyle. Ik rapte op Broodje Bapao van The Opposites. Dat werd weer opgepakt door Adje en Reverse, en zo is het balletje gaan rollen. Ik was toen zestien.”

Via de twee daaropvolgende mixtapes kwam hij uit bij TopNotch, en nu staat zijn eerste grote festival op stapel: Noorderslag in Groningen. Hij staat er in de Binnenzaal met SBMG, Bokoesam en Broederliefde. Bij die laatste act werd vorig jaar weer eens pijnlijk duidelijk dat Noorderslag geen hiphopfestival is. Cho kan zich er niet te druk om maken. “Het komt wel goed, we moeten het publiek dwingen om het te begrijpen. Meer dan je best kan je toch niet doen.” 

Eerst is Cho vanavond te gast in 3voor12 Radio, daarna vliegen hij en vaste producer Spanker meteen door naar Londen. “Onze manager woont daar, we willen er een weekje naartoe om inspiratie op te doen en nieuwe muziek te maken. Ook moeten we gaan nadenken over een volgende video, het zou niet goed zijn te lang te teren op Misschien Wel Hè?. Ik wil in 2015 een album uitbrengen, het is de bedoeling dat die er na de zomer komt. Ik zie Misschien Wel Hè? toch niet als een echte EP, er staan maar vijf liedjes op waaronder één instrumental. Ik mik dus nu op iets officieels, geen klein projectje maar echt een statement.”