3voor12 Checklist (week 26): o.a. Best Kept Secret, Four Tet en LA Priest 3voor12 Checklist (week 26): o.a. Best Kept Secret, Four Tet en LA Priest

Elke week de beste nieuwe muziek

, Cécile van Wijnsberge

3voor12 Checklist (week 26): o.a. Best Kept Secret, Four Tet en LA Priest

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

Wat schalde er deze week uit de speakers en oordopjes van 3voor12? Opvallend veel zomerse muziek, wellicht om het wisselvallige weer wat te compenseren. Zo zie je in de lijst het funky debuutalbum van LA Priest, de euforische nieuwe single van Skylar Spence en een laidback track van Kuenta i Tambu waarvan je meteen zin krijgt in een tropische cocktail. Ook de elektronische muziek is goed vertegenwoordigd, met de Boiler Room dj-set van DJ Harvey, de eerste plaat van Hunee en het nieuwe Four Tet album. Al met al genoeg fijns om de regen dit weekend te verdrijven.

1. Best Kept Secret (festival + sessies)
Een goed teken: vrijwel iedereen die aanwezig was op Best Kept Secret afgelopen weekend had één of meerdere shows van het festival in zijn weeklijstje staan. Minder praktisch: door de grote verscheidenheid van het aanbod was ieders lijstje compleet verschillend. Zo vond de ene The Libertines het ultieme jongensachtige hoogtepunt, waar de ander zweert bij de macht van het Chileense Föllakzoid of de vlammende beter-dan-ooit-tevoren-show van Death Cab For Cutie. Ook is er veel liefde voor de sessies die we opnamen in het jungalowpark van de Beekse Bergen. Vooral de verstilde, romantische sessie van Daniel Romano raakte een gevoelige snaar. Gelukkig kunnen we nog lang nagenieten met het 3voor12 BKS15 video-overzicht, met daarin alle sessies en de hoogtepunten van de live shows.

2. (-) Four Tet – Morning/Evening (album)
De invloedrijke componist/producer/dj Kieran Hebdan, alias Four Tet, is terug met een nieuw album. Morning/Evening heeft maar twee tracks van ieder zo'n twintig minuten, de eerste perfect om je ochtend mee te starten en de tweede om de avond mee af te sluiten. Beide tracks zijn sprookjesachtig en kalm, meditatief bijna. Dan serene gevoel wordt nog eens versterkt door een prachtige sample van een Bollywoodsong gezongen door de beroemde Indiase zangeres Lata Mangeshkar. Morning/Evening is de perfecte soundtrack om je dag mee te omlijsten.

3. (-) LA Priest – Inji (album)
We waren al fan van LA Priest's single Oino: iedere keer als Roosmarijn 'm draait in 3voor12 Radio is het moeilijk om niet even je balpen en koffiekopje te gebruiken als improvisatiekoebel. Nu staat het hele album van Sam Dust, de voormalig frontman van Late Of The Pier, op de Luisterpaal. Wij benoemden Inji tot album van de week vanwege z'n laidback funky vibes, stuiterende bassen en onvervalste jaren '80 synths. Inji is nu te beluisteren op de Luisterpaal.

4. (-) Everything Everything – Get To Heaven (album)
Minimalisme is meestal niet Everything Everything's ding. Het Britse artrockkwartet maakte er een kunst van om op de eerste twee albums met bijna wiskundige precisie zoveel mogelijk naar je hoofd te slingeren. Die razendsnelle lyrics, retro elektronicageluidjes en heftige dynamiek vinden we ook op Get To Heaven, maar we ontdekken op deze derde plaat ineens ook een tot dusver afwezig stukje subtiliteit. Get To Heaven staat weer vol kunstige knappe popliedjes met ondanks alle slimmigheden toch ook gewoon lekker veel catchy refreintjes.

5. (-) Hunee – Hunch Music (album)
Eindelijk: het debuutalbum van Hunee is hier. De in Duitsland geboren en inmiddels in Amsterdam woonachtige producer en DJ Hun Choi zijn we al geregeld op festivals en in club Trouw tegengekomen, maar nu kun je ook thuis van zijn eerste langspeler genieten. De internationale muziekpers is in elk geval al fan, en ook wij hebben na het horen van het gedurfde, veelzijdige album alleen maar meer zin in zijn set op Down The Rabbit Hole dit weekend.

6. (-) Miguel – Wildheart (album)
Officieel is 'ie nog niet uit, maar een flink aantal tracks van het nieuwe album van R&B-crooner Miguel staan al op zijn YouTube-kanaal. Wat we al kunnen horen klinkt goed: zijn stem is zoals altijd boterzacht, maar muzikaal zijn er ook wat spannende onverwachte randjes. Luister maar eens naar die Lenny Kravitz-gitaarsolo op 'face the sun', of die tachtiger jaren neonlampen-langs-de-snelweg-sound van 'Coffee'.

7. (7) The Acid – Ra (Weval remix) (track)
Alles wat Nederlands producersduo Weval aanraakt, dompelt het onder in een lekker warm technobadje. Zo ook deze track van The Acid, een van de vele muzikale projecten van de Australische singer-songwriter Ry X. Op de Weval remix van 'Ra' kun je best een voorzichtig dansje doen, maar stiekem word je er ook een beetje angstig van. Hij is een aardig stukje duisterder dan hit 'Gimme Some', mede door Ry X's verwrongen en rondgalmende zang.

8. (-) Leon Bridges – Coming Home (album)
Leon Bridges haalt de echte old school soul naar 2015. Op het debuutalbum van de pas 25 jaar oude zanger staan fraaie, zoete liedjes à la Marvin Gaye en The Temptations. Ook de invloed van klassieke gospelmuziek is duidelijk hoorbaar. Je hoort vintage orgeltjes, fluwelen blazersarrangementen en melancholieke achtergrondkoortjes. Een flinke blast from the past dus, maar wel gebracht met welgemeende oprechtheid en liefde voor de oude soultraditie.

9. (-) Baby In Vain – Muscles (track)
Het trio Baby In Vain is de komende twee maanden op tour met The Kills, en aan deze nieuwe track kun je wel horen waarom. 'Muscles' heeft datzelfde rammelige en logge van het beste werk van The Kills, maar is misschien nog wel iets zwaarder en onafgewerkter – hartstikke lekker dus. De drie Deense dames eindigen de track met een halve minuut schaamteloze riffs waar de Queens Of The Stone Age u tegen zou zeggen.

10. (-) Skylar Spence – Can't You See (track)
Ryan DeRobertis maakte eerst muziek als Saint Pepsi, maar onze alwetende corporate overlords konden dat natuurlijk niet al te lang laten gebeuren. Daarom noemen we hem nu Skylar Spence, en onder die naam brengt hij in september zijn album Prom King uit. De eerste single van dat album heet 'Can't You See', en als je nog een cassettedeck had was dit het enige bandje dat je nodig zou hebben deze zomer. Het is een euforische funky neo-disco track met een Nile Rodgers-esk gitaartje en een refrein dat erom vraagt om meegezongen te worden: 'I'm in love with my own reflection!' Dansbaar én goed voor je zelfvertrouwen.

11. (-) DJ Harvey @ Boiler Room (dj-set)
11 juni was een dag van premières: het was underground elektronisch muziekplatform Boiler Room's eerste evenement in Italië, en op dat evenement deed DJ Harvey zijn allereerste Boiler Room set. Dat is niet omdat hij nou zo'n jong opkomend talent is, sterker nog, op de Boiler Room website wordt hij aangekondigd als 'halfgod'. Hij zit dan ook al een tijdje in de muziekbusiness: in de jaren '80 was hij drummer in een punkband en startte hij een onafhankelijk label. Sinds de nineties is hij een pionier op het snijvlak tussen disco, garage en house en inmiddels is hij een cultfiguur. Zijn Boiler Room set is precies even funky als weird, en onwijs fijn.

12. (-) Kuenta i Tambu – Where To Go (track)
Het Amsterdamse collectief Kuenta i Tambu of kortweg KiT laat overal waar ze gaan een tropisch feestje achter, zo ook bij onze sessie op Best Kept Secret. Ze mengen Caribische tambú-muziek met feestelijke elektronica à la Major Lazer en Buraka Som Sistema. De nieuwe track 'Where To Go' is een stuk rustiger dan we van ze gewend zijn, maar alsnog is 'ie hartstikke groovy en gaat de temperatuur als vanzelf een paar graadjes omhoog zodra je hem op zet.

Deze Checklist is samengesteld met inbreng van:
Timo Pisart, Erik Zwennes, Tomas Delsing, Christiaan Walraven, Ingmar Griffioen, Roosmarijn Reijmer, Menno Visser, Norbert Pek, Ralph-Hermen Huiskamp, Rene Passet, Sjoerd Huismans, Atze de Vrieze, Willem van Zeeland en Cécile van Wijnsberge


advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12