3voor12 Checklist (week 22): o.a. Jamie xx, Flume en Unknown Mortal Orchestra

Elke week de beste muziek

Redactie 3voor12 ,

Al een paar weken houdt Jamie xx, het grootste muzikale brein van The xx, ons bezig met zijn solodebuut. Hij stond al eens bovenaan de checklist, nu doet hij dat met zijn hele liedjesverzameling. Ook de Australische beatmaker Flume verraste ons aangenaam. Unknown Mortal Orchestra is intussen niet uit de lijst weg te slaan.

1. (2) Jamie XX - In Colour (album)
Het belangrijkste muzikale brein van The xx houdt ons al weken in zijn greep met zijn aanstaande debuutalbum, maar nu is het er dan echt: In Colour, een ode aan de dansvloer. Eerder al hoorden we in Loud Places een melancholische tranentrekker met groot dansvloerpotentieel, vorige week stond daar het aanstekelijke I Know There's Gonna Be (Good Times) tegenover, maar In Colour heeft nog veel meer kleuren op zijn palet. Lees vooral ook wat Jamie er zelf over te vertellen heeft.

2. (-) Flume - Some Minds (track)
De Australische beatmaker Flume keert ruim voor zijn verschijning op Pitch ineens terug met een nieuwe single. Dat is niet zo'n banger als we van hem gewend zijn, maar tegen het einde heeft hij toch een bijzondere verrassing voor ons in petto. De zanger die je hoort is Andrew Wyatt van de Zweedse popgroep Miike Snow. 
 
De man achter een van de beste en meest prikkelende albums van het jaar was afgelopen maandag in Bitterzoet. Normaal klonken hun live-shows rauwer en moeilijker dan op de plaat, nu hoor je de soul en r&b-invloeden uit de studio nadrukkelijker terug op het podium. Ze staan dit jaar ook op het Valkhof Festival in Nijmegen en komen terug in het najaar.

4. (-) Ronnie Flex & Lil Kleine - Drank & Drugs
'Alle tieners zeggen ja tegen MDMA', aldus Lil Kleine op deze lekkere brutale clubtrack, een van de prijsnummers van het New Wave project. Je weet wel, dat met die twintig rappers in een huis in Schiermonnikoog. Er zit ook een lollig clipje bij, waarin mensen tegen van alles en nog wat aan droogneuken. Klikvoer!  
 
5. (-) Disclosure ft Gregory Porter - Holding On
De 3FM Megahit is komende week voor de twee Engelse broertjes van Disclosure. Met hun debuutalbum schopten ze het verder dan zelfs de grootste fan durfde voorspellen, en dit is de eerste serieuze poging hun kroon vast te houden. Hoofdrol is er voor Gregory Porter, een Amerikaanse jazz-zanger met ongelofelijke uitstraling en dito stem.

6. (-) A$AP Rocky - AT.LONG.LAST.A$AP (album)
Je hoort aan alles dat een heel team zich bemoeid heeft met het tweede album van rapper A$AP Rocky. Godbetert zelfs Rod Stewart doet er aan mee, dan weet je het wel. En toch is het zeker geen gladde, commerciele productie geworden. Eerder het tegenovergestelde: druggy, duister, met soulsamples die je omlaag trekken in plaats van eenvoudige hit-hooks. Zeer boeiend.
 
7. (-) Klangstof live in de studio
We zien 1 Moss, 2 Moss, 3 Moss, en drummer Wubbo Siegers. Maar Moss is het niet, want zanger Marien Dorleijn is nergens te bekennen. Klangstof is het vehikel van bassist Koen van de Wardt, en die blijkt over uitstekende ideeën te beschikken. Hollandse Nieuwe van de Maand, te gast in de studio.

8. (-) Ja Dat Was Høken - 40 Jaar Normaal (documentaire)
Twee jaar lang trok de VPRO op met de legendarische (ja, in dit geval een terechte term) Achterhoekse band Normaal. De wildste, de ruigste, de ware vertegenwoordigers van het platteland. Die twee jaar zijn waarschijnlijk ook de laatste twee, want Normaal gaat er mee ophouden. Frank Wiering maakte een intrigerend portret over een band die niet van ophouden weet.
 
9. (-) Boddika & Joy Orbison - TMTT (track)
De belangrijkste dansvloerrelease van deze week is oud nieuws voor trouwe volgers van Boddika en Joy Orbison. De twee draaien deze ijzersterke deephouseplaat al zeker een jaar in hun eigen set, maar nu verschijnt ie dan eindelijk echt. Op een 1-zijdige 10 inch. Joy Orbison draait dit weekend op Lentekabinet in Amsterdam.
 
10. (6) Thee Oh Sees live op Le Guess Who Mayday
Twee jaar geleden speelde Thee Oh Sees een legendarische set tijdens Le Guess Who Mayday, nu deden ze dat nog even dunnetjes over. Om half twee ontplofte Tivoli Pandora bij de eerste tonen van de meest energieke garageband van het moment. Een uur later droop iedereen met gebutste enkels, zweetkoppen en krassen op de rug af naar huis. Wat een band.
 
Jim O'Rourke werkte eind jaren negentig met talloze spannende acts in de voorhoede van de indierock, van Sonic Youth tot Wilco. Inmiddels woont hij alweer tien jaar in Tokio, waar hij met Japanse muzikanten werkte aan een echt liedjesalbum. Simpel zijn die liedjes trouwens absoluut niet, eerder slimme werkjes vol zwarte humor.

12. (-) Hudson Mohawke - Scud Books (track)
Hudson Mohawke laat zich niet inhalen door zijn eigen verleden. Lantern, zijn nieuwe album, staat bomvol nieuwe stijlen en frisse sounds. En toch is deze old school Hudmo soundbomb wel lekker hoor. Zeker ook vlak na die Droomvlucht-track die er voor zit.
 

Deze Checklist werd samengesteld met inbreng van:

Erik Zwennes, Ralph-Hermen Huiskamp, Roosmarijn Reijmer, Norbert Pek, Tomas Delsing, Rene Passet, Sander Kerkhof, Willem van Zeeland, Sjoerd Huismans, Matthijs Kuiper, Christiaan Walraven, Menno Visser en Cécile van Wijnsberge.