3voor12 Checklist (week 13): o.a. Kendrick Lamar, Jamie xx en Maaike Ouboter

Elke week de beste nieuwe muziek

Cécile van Wijnsberge ,

Dat gebeurt niet vaak: twee weken achter elkaar dezelfde nummer een! Kendrick Lamar doet het met zijn nieuwe album, misschien wel omdat het er zo eentje is die je minstens een aantal keer moet luisteren voor je hem door hebt. Verder in de lijst ook heel veel nieuws, waaronder de keiharde nieuwe track van Rihanna en Maaike Ouboter's Nederlandse versie van Christine & The Queens... featuring Roosmarijn van 3voor12 Radio!

1. (1) Kendrick Lamar – To Pimp A Butterfly (album)
Het komt zelden voor, maar Kendrick flikt het ‘m met zijn sublieme nieuwe album: twee weken achtereen op nummer een in de Checklist. Een jazzy en soulvol verhalend album is het geworden. Racisme en geweld tegen de zwarte gemeenschap komen op To Pimp A Butterfly uitgebreid aan de orde, bijvoorbeeld in The Blacker The Berry. En in een oud interview met Tupac, gemonteerd alsof Lamar met hem in gesprek is. Muzikaal horen we veel meer jazz dan op zijn vorige platen (het tweede nummer is al een knotsgekke freejazz interlude), ook al tekende Flying Lotus alleen voor openingsnummer Wesley’s Theory. Geen toegankelijke plaat, wel een hele goede. To Pimp A Butterfly is aankomende week dan ook het 3voor12 Album van de Week.

2. (-) Jamie xx - Loud Places (track)
Jamie xx kondigde deze week zijn langverwachte solodebuut In Colour aan, dat op 1 juni uit zal komen. Daarbij onthulde hij de video voor Loud Places, een track waarop The xx-collega Romy de zang voor haar rekening neemt. Ook qua sound ligt het niet heel ver van The xx af. Loud Places is dromerig met diepe bassen, en de fluisterstem van Romy is heel herkenbaar. Loud Places is iets concreter en meer poppy dan je van The xx gewend bent, en vrolijker, met aanstekelijke handklapjes en een meezingrefreintje. Je zou er zelfs een (vrij rustig) dansje op kunnen wagen!

3. (-) Maaike Ouboter – Christine feat. Roosmarijn Reijmer (Christine & The Queens cover)
Op SXSW zagen we Christine & The Queens en werden we overtuigd dat zij na Stromae de nieuwe Franstalige popsensatie zou (moeten) worden. Haar glitterende synthpopnummer Christine liet Roosmarijn in 3voor12 Radio vervolgens door rapper Reazun in het Nederlands vertalen. Toen zochten we nog iemand om onze eigen versie te vertolken. Dat werd singer-songwriter Maaike Ouboter, op donderdagavond in de 3FM studio. Ze strikte Roosmarijn voor het rap-stukje in de track.

4. (-) Rihanna - Bitch Better Have My Money (track)
Rihanna doet een beetje mysterieus over haar nieuwe album. Zal ze een Beyoncé/D’Angelo/Drake/Kendrick/Bowie doen en ‘m zomaar uit het niets droppen? We weten het niet, maar die nieuwe single is in ieder geval al een goeie binnenkomer. Bitch Better Have My Money is niet alleen een goede kandidaat voor de beste songtitel van het jaar, het is ook nog eens vuige hiphoptrack die druipt van de swagger. Er is geen twijfel mogelijk over wie er de baas is, Rihanna calls the shots.

5. (-) Föllakzoid – III (album)
Het Chileense Föllakzoid zegt zelf “cosmic music” te maken. Dat begint wel ergens op te slaan als je het tweede album III aanzet. Het is hypnotiserend, psychedelisch en pulserend. Duits technopionier Atom™ voegde wat synthesizers en een af en toe opborrelende techno-vibe toe.

6. (-) Sufjan Stevens - Carrie & Lowell (album)

Nog een zittenblijver in de lijst! De afgelopen twee weken haalde Sufjan Stevens de Checklist met zijn etherische track Should Have Known Better, en ook single No Shade in the Shadow of the Cross vond een paar weken eerder al een plekje in onze selectie. Nu is dan eindelijk het hele album Carrie & Lowell uit, en net als de nummers die we al eerder te horen kregen is de rest van het album verstild, zonder opsmuk, back-to-basics. Maar daarom wel zo puur en zo mooi.

7. (-) Run The Jewels – Close Your Eyes (And Count To Fuck) (video)
Killer Mike en El-P, alias Run The Jewels, kwamen vorig jaar met een van de best ontvangen hiphopalbums uit de recente geschiedenis. Op Run The Jewels II is racisme ook een belangrijk thema. In Close Your Eyes (And Count To Fuck) uit het duo hun woede en frustratie om de schijnbaar uitzichtloze situatie, die in de video die deze week uitkwam duidelijk wordt weerspiegeld. Een zwarte jongen en een politieagent zijn in een schijnbaar eindeloos gevecht, beiden toegetakeld en afgepeigerd maar niet bereid om elkaar er vandoor te laten gaan. Blijf vooral tot het einde kijken.

8. (-) Klangstof - Hostage (track)
Wij hadden de primeur deze week: de eerste single van Klangstof, het project van Moss-bassist Koen van de Wardt hoorde je het eerst op 3voor12. Hostage is een bezwerend indiepopliedje à la Radiohead, inclusief postrockeruptie. "Het nummer gaat over je gevangen voelen en eruit weten te komen", aldus Van de Wardt, "maar dat je je nog steeds niet lekker voelt. Dat weerklinkt ook in de muziek, het nummer gaat van heel klein naar heel groot, als iemand die er alles aan doet om uit zijn hokje te ontsnappen."

9. (-) Blur – There Are Too Many Of Us / Lonesome Street (tracks)
Toen Blur hun eerste album in twaalf jaar aankondigden, hoorde je over de hele wereld het zachte geruis van Britpopliefhebbers die hun polo’s en parka’s weer uit onder het stof vandaan trokken. Na Go Out werden we deze week getrakteerd op welgeteld twee nieuwe tracks van The Magic Whip, dat op 27 april uit zal komen. There Are Too Many Of Us kreeg ook meteen een korrelige video mee, waarin we de band zien spelen in hun repetitiehok. Het is een melancholisch nummer over overbevolking en het lot van de aarde – typisch Damon Albarn dus. Ook qua sound heeft het ergens wel iets weg van zijn soloalbum Everyday Robots. Lonesome Street daarentegen is classic Blur: catchy, maar wel op een eigenwijze manier, en met herkenbaar Graham Coxon-gitaarwerk.

10. (-) Earl Sweatshirt - I Don't Like Shit, I Don’t Go Outside (album)

Earl Sweatshirt is al lang niet meer het zoveelste lid van hiphopcollectief Odd Future. Met zijn eerste twee albums Earl (2010) en Doris (2013) bewees hij zijn waarde als solo-artiest. Nu is er de derde, I Don't Like Shit, I Don't Go Outside: An Album By Earl Sweatshirt. De vorige maand op Soundcloud uitgebrachte track Quest/Power staat er niet op (helaas), single Grief die vorige week in de Checklist stond natuurlijk wel. De rest van het album is ook veel meer Grief dan Quest/Power: minimalistisch en duister.

11. (-) Underworld live in Paradiso
Het legendarische Underworld is terug, en hoe! Vanavond op STRP, deze zomer op Lowlands en afgelopen dinsdag in een uiteraard uitverkocht Paradiso. Karl Hyde en Rick Smith speelde hun invloedrijke album dubnobasswithmyheadman uit 1994 integraal live, maar ook hit Born Slippy kwam voorbij. “Zelden zag ik een met dertigers gevuld Paradiso zo massaal uit z'n panty gaan,” aldus Rene Passet.

12. (-) Scuba – Claustrophobia (album)

Paul Rose aka Scuba is een Britse producer, die zoals vele andere elektronische muzikanten inmiddels zijn weg heeft gevonden naar het technomekka Berlijn. Claustrophobia is diep en ondoorzichtig; luister ‘m op je koptelefoon en je voelt je al snel omsingeld. Deze zomer staat Scuba op Awakenings.