Song van het Jaar: 2015 moet hun jaar worden

Met o.a. Curtis Harding, QT, Kwabs en Benjamin Clementine

Atze de Vrieze ,

Jullie weten het inmiddels: Dotan won de Song van het Jaar, met Hozier en Chef’Special als runners up. De bovenste 100 zijn in het zonnetje gezet in een enorm lange uitzending op 3FM. Maar wie onderaan eindigde hoeft nog niet kansloos te zijn. Deze tien acts deden nog niet mee om de prijzen, maar 2015 zou zomaar eens hun piekjaar kunnen worden. De ultieme bubbling unders.

Curtis Harding - Keep On Shining
Kennelijk heeft Curtis Harding zich de afgelopen jaren flink laten gelden in zijn thuisstad Atlanta. Hij werkte als achtergrondzanger bij soul-hiphop-icoon Cee-Lo Green en werd even later ook ontdekt door de garagerockers van The Black Lips. Zie daar een opvallende combinatie, die uitstekend uitpakt: debuutalbum Soul Power is een fijne rauwe soulplaat. Er zat even wat zand in de machine, maar met een 3FM Megahit in de nazomer en een bombardement aan live-shows in november moet de naam Curtis Harding gevestigd worden in Nederland. Paradiso staat voor het voor jaar, Where The Wild Things Are heeft zijn komst al bevestigd.
Benjamin Clementine - Cornerstone
Toen Benjamin Clementine in januari tijdens Eurosonic zijn Cornerstone door de Schouwburg galmde, was al volstrekt duidelijk: deze man is een ster in wording. Zijn diep-zwarte stem, die imposante vleugel, en natuurlijk dat romantische verhaal over hoe hij in Parijs in een doos onder een brug sliep, ja hoor. Afgelopen december deed hij al een indrukwekkende soloshow in Paradiso, maar zijn label Universal parkeerde hem nog even, en in het voorjaar moet zijn album pas uitkomen.

 

Afterpartees - First/Last
Op basis van eigenlijk niet meer dan een singeltje speelde de Limburgse band Afterpartees eigenlijk al heel Nederland plat, met de geboren frontman Niek Nellen als belangrijkste troef. Afterpartees is pop, punk en fun, zonder te vervallen tot melige poppunk. En dan te bedenken dat volgend jaar hun album moet uitkomen en nog veel meer mensen ze niet gezien hebben dan wel. Proemgaas 2015 in!
Kwabs - Walk
Beetje een rare naam, Kwabs, maar daar kan de Brit weinig aan doen. Hij heet voluit Kwabena Adjepong, heeft Ghanese roots en woont in Londen. Hij verdiende zijn sporen al in samenwerking met SOHN, en maakte naam met zijn eigen single Walk, die je vermoedelijk heel bekend voorkomt als je voetbalspelletjes speelt op de spelcomputer. Kwabs maakt zeer veelbelovende elektronische soul. Met hitpotentie, maar ook met een scherpe rand.
Ronde - Run
De Herman Brood Academie in Utrecht laat zich de laatste jaren flink gelden. Naast de vele rappers bracht de popschool ook indiefolkband Mister & Mississippi voort, en nu in hetzelfde genre Ronde. Ook hier zien we een dame met een hoed achter de microfoon, de vier mannen om haar heen zorgen voor een smetteloze begeleiding. Een beetje braafjes misschien, maar wel heel geschikt voor de radio, bleek wel toen debuutsingle Run gebombardeerd werd tot 3FM Megahit en Serious Talent. 

 

Oliver - Light Years Away
Oliver is een Canadees duo waarvan de een de groepsnaam als voornaam heeft, de ander als achternaam. Ze maken elektronische muziek in de traditie van Daft Punk en Justice, een fusie tussen disco en rock, maar dan met een vleugje van wat ze in Amerika EDM zouden noemen. Hun eerste single Light Years Away werd een bescheiden radiohit.
QT - Hey QT
PC music, heet het nieuwste subsubsubgenre in de elektronische muziek, en Sophie is de belangrijkste vaandeldrager. Achter de meisjesnaam gaat een roodharige Britse jongen schuil, die ook betrokken is bij het duo QT, dat een van de grootste culthits van het jaar scoorde: een hypernerveus popliedje met gepitchte stemmetjes en een edgy productie. Heel catchy en raar tegelijk.
Vic Mensa - Down On My Luck
Vic Mensa is geen hiphoppurist. Zo zat de rapper uit Chicago eerder al eens in een indie-rap-crossover act wiens album geproduceerd werd door Jeff Tweedy van Wilco. Ja, laat dat maar even indalen. Afgelopen jaar scoorde hij een radiohit met Down On My Luck, een voortvloeisel uit zijn tour met de hyperpopulaire housebroers Disclosure. Benieuwd waar hij volgend jaar mee gaat komen.
Reverse ft Idaly & Willem - Portemonnee
Reverse kennen we natuurlijk al. Die maakte beats voor o.a. The Partysquad en De Jeugd van Tegenwoordig. En Willem, dat is die kleine uit The Opposites. Het nieuwe talent waar we hier op doelen is Idaly, een jongen uit Amsterdam Oost van nog geen twintig, die al een paar jaar rondhangt met de juiste mensen en nu stilaan naar voren geschoven wordt. Een rapper met een zachte uitstraling, maar toch wel degelijk een van de jongens. Afgelopen jaar ook gezien met Ronnie Flex en Bokoesam.
Kiesza - Hideaway
Oh ja, Hideaway van de roodharige Canadese popzangeres Kiesza is dit jaar al een gigantische hit geweest. Zo’n echte, met tientallen miljoenen plays op YouTube en Spotify. En ze vlamde bij MTV’s EMA in Glasgow. Ze kon mee in het circus waar choreografie en uiterlijk vertoon belangrijker zijn dan het liedje, maar ze wist ook mensen die juist daar een hekel aan hebben te charmeren met een stoere, slimme uitstraling. Ja, 2014 was al haar jaar, maar haar ster rijst voorlopig nog wel even door. Zullen we haar op Pinkpop zien?