90s Request: Rick de Leeuw van Tröckener Kecks haalt het paard van André van Duin van de gang 90s Request: Rick de Leeuw van Tröckener Kecks haalt het paard van André van Duin van de gang

"Onze grootste hit was het buitenbeentje van ons repertoire"

, Tim van der Steen

90s Request: Rick de Leeuw van Tröckener Kecks haalt het paard van André van Duin van de gang

"Onze grootste hit was het buitenbeentje van ons repertoire"

Tim van der Steen ,

Het is '90s Request week op 3FM dus blikken we met 3voor12 Radio terug op artiesten die gigantisch waren in de jaren negentig. Vandaag spreken we Rick de Leeuw, destijds van Tröckener Kecks. De band speelde 20 jaar lang alle poppodia plat en gaf ruim 1500 shows. Hoe was dat voor De Leeuw? En waar houdt hij zich mee bezig sinds Tröckener Kecks er in 2001 mee ophield?

Rick de Leeuw was vocalist van Tröckener Kecks van zijn achttiende tot zijn veertigste. Met Hart En Ziel was de grootste hit van de Amsterdamse band. De Leeuw: "Het nummer was een beetje een buitenbeentje in ons repertoire. We waren eigenlijk een rockband en Met Hart En Ziel was het meest poppy liedje dat we hadden. Als ik het nu hoor begrijp ik wel waarom het toen een hitje was. Er zit een enorm opgewekte levenslust in."

Sinds Tröckener Kecks er in 2001 mee ophielden heeft De Leeuw niet stilgezeten. Zo gaf hij een stuk of negen boeken en dichtbundels uit en schreef hij voor heet blad Zin. Daarnaast bleef hij ook muziek maken. Zo trad hij onlangs nog op met Ruben Block van Triggerfinger en bracht hij een soloplaat uit; Beter Als. "Die plaat heb ik gemaakt met een onwaarschijnlijk goed clubje Belgische muzikanten. Daarmee hebben we vervolgens ook een theatertour gedaan. En daarna wilde ik heel graag een CD maken met nummers die voor een deel aan de vergetelheid moeten worden onttrokken. Nummers die je met mijn muzikale achtergrond ook niet direct zou verwachten."

Volgende week komt dat album uit, en op die plaat staat onder andere De Glimlach Van Een Kind van Willy Alberti. "Die hebben we in een soort Tom Waits-achtige setting nieuw leven ingeblazen." Ook Er Staat Een Paard In De Gang van André van Duin moest er aan geloven. "Ik vind André van Duin een briljante tekstschrijver. Hij maakt alleen al zijn liedjes voor carnaval en dat is maar vier dagen per jaar. We hebben nu het paard van de gang gehaald om hem ook de rest van het jaar een plek in de wereld te geven."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12