Ship Happens: op over the top chique en lelijk cruiseschip op Noordzee dobberen Ship Happens: op over the top chique en lelijk cruiseschip op Noordzee dobberen

Festival met horizontale dance-programmering in 7 zalen, zwembaden, strippoker, all-you-can-eat en meer

, Ingmar Griffioen

Ship Happens: op over the top chique en lelijk cruiseschip op Noordzee dobberen

Festival met horizontale dance-programmering in 7 zalen, zwembaden, strippoker, all-you-can-eat en meer

Ingmar Griffioen ,

Dansen op volle zee op een cruiseschip; het idee van festival Ship Happens is niet nieuw, maar zeer tot de verbeelding sprekend. Het kost minimaal €325,- (per persoon, €650,- voor een standaard hut) en je moet wel geduld hebben tot 6 t/m 8 mei 2016, maar dan beloven de firma's Meubel Stukken en Tadaaa ook wat. "3 dagen varen op zee, 2 overnachtingen, eten zoveel je wilt in 5 sterrenrestaurants en toegang tot alle festiviteiten aan boord." Je moet wel voor eind juli al reserveren. "We moeten 1160 hutten verkopen, anders gaan we echt het schip in. Maar we durven het wel aan, er zijn er nu al ruim driehonderd weg."

Meubel Stukken, zaten die pas niet ook achter de valse berichten (hoofdzondes) van Valtifest? "Dit is dus geen grapje van Valtifest", reageert Gemma Veel van Tadaaa. Zij zat vroeger ook bij Meubel Stukken en doet Ship Happens nu als co-productie. "Het feest is pas over twee jaar, omdat wij de hele boot willen hebben. Normaal kun je een cruiseboot nooit charteren omdat die per hut geboekt worden. Het was dus een hoop gedoe om een rederij te vinden die de nek uit wil steken." De Italiaanse rederij MSC (Mediterranean Shipping Company) zou dat willen. "We hebben een paar maanden gekregen om het rond te krijgen. Als dat lukt zitten we over twee maanden in Napels om de deal te tekenen."

€325,- tot €450,- voor een luxe hut neertellen?

Maar gaan mensen écht nu zoveel geld (per persoon €325,- tot €450,- voor een luxe hut) neertellen voor een festival over twee jaar? Veel denkt van wel: "We verkopen het echt op de experience. Mensen weten dat feesten van Meubel Stukken altijd lachen zijn en dat je echt niet bang hoeft te zijn dat je je verveelt. Als je iets niet leuk vindt, dan zijn er tegelijkertijd nog zes dingen dankzij de horizontale programmering. Het gaat om het idee, concept en de experience, en neem maar van mij aan dat we dat top gaan invullen." En waar gaat de cruise heen? "Nergens heen, want alles gebeurt aan boord. We gaan gewoon rondjes varen op de Noordzee. We wilden naar of Kopenhagen of Antwerpen, maar dan werd het kaartje te duur door de brandstoftoeslag."

70.000 tons of metal en gay cruises

"Ik liep al tien jaar met het idee dat het me helemaal te gek leek om een drijvend festival te doen. Dat je in Amsterdam nergens heen hoeft, alleen je koffertje pakken met feestkleding, op de tram stappen naar de Amsterdam Passenger Terminal en uitvaren." Ze is niet de eerste. In Miami ligt het beruchte Holy Ship (door Joost van Bellen bezocht tijdens de WMC), er waren metalcruises als 70.000 tons of metal en Veel hoorde ook van gay cruises.

'Als zeemeermin, captain Iglo of haaibaai feesten als zeebeesten'

Vorige zomer bezocht Veel met Peter van der Meulen van Meubel Stukken een boot van cruisemaatschappij MSC. "Het was over de top chique en lelijk en dat moet maar net je smaak zijn, maar we hoeven in ieder geval weinig decorstukken mee te nemen." Aan boord merkten ze ook dat er heel wat meer mogelijk was dan verwacht. De bemanning wilde niet in plastic schenken (alleen bij de zwembaden). "Ze zeiden: 'Nee hoor er is zat personeel om iets direct op te ruimen'. Er is een flinke ruimte waar je - eenmaal buiten de territoriale wateren - mag roken, dat sprak ons erg aan. Daar mag je straks alleen naar binnen op vertoon van een pakje tabak. Ze lieten ons de pokerruimte zien, waarop Peter meteen zei: 'Ok, dat wordt strippoker'."

Hoewel er nog geen artiesten geboekt zijn (uit de teaser blijkt alleen dat Joost van Bellen draait), zijn de plannen groot. Zo meldt Veel voor de eigen crew en artiesten 100 hutten gereserveerd te hebben. De resterende 1160 moeten ze in iets meer dan een maand van de hand zien te doen. "Zoals het er nu uitziet, zou het zomaar kunnen dat het voor die tijd al uitverkocht is. We hebben nu al ruim driehonderd hutten verkocht." Mochten er eind juli niet genoeg reserveringen met aanbetaling binnen zijn, dan gaan de trossen in 2016 dus niet los. "Dan krijg je het bedrag uiterlijk eind augustus 2014 teruggestort op je rekening", stelt de organisatie, die iedereen oproept om "op je zeepaard, als kleine of grote zeemeermin (m/v), captain Iglo, haaibaai of in je beste pinguinpak te komen feesten als zeebeesten."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12