12 tips voor Roadburn 2014

Van Noothgrush en Nothing tot Crowbar, Magma en Napalm Death

Ingmar Griffioen ,

Roadburn 2014 staat op het punt van aanvang. Vanavond spelen de eerste bans in Cul de Sac, morgen brandt het officiële vierdaagse festijn los in alle zalen van 013 en Patronaat, Tilburg. Maar wat moet je nu eigenlijk echt gaan zien van die ruim honderd acts? Wij vroegen het aan experts van Incubate, KamikazePR, Neurotic Deathfest/013 en de HARDE kern van 3voor12 Tilburg. De ondervraagden tippen zowel de nieuwe garde (Nothing) als de oude: Napalm Death en Old Man Gloom, met (ex-)leden van Isis, Converge en Cave In.

MARINKE KERKHOFF, MUZIEKPROGRAMMEUR INCUBATE

The Body, vrijdag in Patronaat
De intensiteit van Om, de traagheid van Low, de producerkunsten van The Haxan Cloak. En extreem en bruut. Dat is The Body, een duo dat verontrustende zwarte noise produceert. Heel naar en fascinerend. Kwijlend vooraan staan dus vrijdag in Het Patronaat, en blijf daar na afloop vooral hangen: na The Body speelt supergroep Corrections House, lijkt me fijn ‘bijkomen’.

Noothgrush, zaterdag in 013 Main stage
Noothgrush werd opgericht toen ik nog net zo hard krijste als de zanger. Vervolgens is de band er tien jaar tussenuit geweest en heeft een aardige cultstatus verweven. Slechts één full length staat er op hun naam, en een shitload aan demo’s en splits. Sinds 2001 slingeren ze hun loodzware sludge/doom weer live de wereld in. Op Roadburn openen ze de mainstage op zaterdagmiddag. Stevig ontbijt dus, en dat is altijd een aanrader!

Nothing, donderdag in het Patronaat
‘Guilty of Everything’ van Nothing stond hier de afgelopen maand op repeat. Een nogal verslavende en genre-overschrijdende plaat, zowel mijn indie- als ook hardcore liefhebbende vrienden lopen er mee weg. Shoegaze, dromerig maar ook venijnig, gebracht door muzikanten met een flink hardcoreverleden. Live schijnt het keihard te zijn en ik verheug me erop om die geweldige nummers de bocht uit te horen vliegen. Europees debuut op Roadburn!

RUUD LEMMEN, HOOFD PROGRAMMA 013 TILBURG EN BOEKER NEUROTIC DEATHFEST

Crowbar, donderdag in 013 Main Stage
Een album wat af en aan zijn weg naar mijn cd speler (en later mijn itunes bibliotheek) weet te vinden is het album 'Broken Glass' van Crowbar. Niet wekelijks, maar vaak als ik in de stemming ben om zware laaggestemde sludge te horen dan kom ik uit bij deze klassieker. Live is het ook altijd een muur van geluid, dus ik ben blij dat ik ze weer eens live kan zien - perfect voor Roadburn.

Old Man Gloom, zaterdag 013 Main Stage
Met leden (en ex-leden) van Isis, Converge en Cave In de gelederen kan het eigenlijk al niet meer stuk. Old Man Gloom overtuigt op plaat al helemaal, maar live schijnen ze de af en toe wat langdradig aandoenende post-rock stukken gedeeltelijk over te slaan en lekker hard en snel 'to the point' te komen. Ze komen voor het eerst naar Europa en gezien alle drukke schema's zullen ze vast niet snel wéér langskomen. Verplichte kost dus, in ieder geval voor mij, maar vast ook voor het gros van de Roadburn-gangers.

Bölzer, zondag in 013 Green Room
Zoals andere jaren loop ik na drie dagen Roadburn achter de kiezen grotendeels op mijn laatste restje tandvlees rond. Er moet dan ook altijd heel wat gebeuren wil ik nog echt genieten van een band tijdens de tradionele Afterburner. Perfecte (of eerder broodnodige) ingrediënten hiervoor zijn bands die wars zijn van elke vorm van subtiliteit. Zie daar Bölzer. Een compromisloze en eigenzinnige kruising van black, death en doom metal.

ALFRED VAN LUTTIKHUIZEN, CHEF KAMIKAZEPR EN SNAREN-/SNORRENMAN JOHN COFFEY

Napalm Death, donderdag in 013 Main Stage
Waarom: Omdat tot ver in de jaren 90 de gitaren van Napalm Death nog steeds klonken alsof ze door een stofzuiger opgenomen werden. Nostalgische vette sound!

Crowbar, donderdag in 013 Main Stage
Waarom: Ook van 'voor mijn tijd’, zelfde stofzuiger sound. Traag en recht voor je raap. Hoe vet moet het geweest zijn om de metal om te buigen naar een nieuwe vorm!

Monster Truck, zaterdag in 013 Green Room
Waarom: Dezelfde reden waarom ik Nickelback ooit nog eens live hoop te zien. Gewoon stil staan, met het hoofd knikken en als dan het epische rock-refrein er in knalt: bierglas in de lucht!!

WOUTER EN MAARTEN DE WAAL, REDACTIE 3VOOR12 TILBURG

Beastmilk, donderdag in 013 Main Stage
De zanger van Beastmilk heeft op Roadburn al tot twee maal toe grote indruk op ons gemaakt als frontman van het Finse paganistische folkgezelschap Hexvessel. Met Beastmilk gooit hij het over een heel andere, meer door de duistere zijde van de jaren tachtig beïnvloede boeg. De band bestaat pas enkele jaren en heeft dus nog niet veel uitgebracht, maar we hebben ons laten vertellen dat het vinyl nu al bijna niet aan te slepen valt. Gaat dat dus zien op donderdagmiddag in 013.

Magma, vrijdag in 013 Main Stage
Het idee om een festivaldag te laten cureren door een belangrijke artiest uit het veld, heeft de afgelopen jaren steevast bijzondere en onverwachte resultaten opgeleverd. Dit jaar begint de (mede) door Mikael Åkerfeldt van Opeth samengestelde vrijdag meteen zeer veelbelovend met een flink optreden van progressieve jazzrocklegende Magma. Blijf vervolgens trouwens vooral even bij het hoofdpodium hangen, want freakfolkgroep Comus wist ons enkele jaren terug ook erg te bekoren.

Joe Buck Yourself!, zondag op de Afterburner in Cul de Sac
Je zou deze bezeten punker met zijn eenmansmachinerie misschien niet direct op dit festival verwachten, maar mocht je op de Afterburner spontaan behoefte gevoelen aan wat (on)gezonde lichaamsbeweging, dan is deze kerel niet te missen: dat bewees hij eerder al meermaals in wat toen nog de Bat Cave heette. Deze zondag zit hij te zweten in de Cul, en als we het daar dan toch over hebben, de lokale helden van Yama en Ggu:ll spelen de dagen ervoor op dezelfde plek – ook te gek.

Roadburn Festival 2014, van donderdag 10 t/m zondag 13 april in 013, Patronaat en Cul de Sac, Tilburg. Het festival is uitverkocht. 3voor12 Tilburg doet verslag in dit dossier, 3voor12 maakt audio-opnames.