Roadburn tipt Scorpion Child voor Lowlands

Walter Hoeijmakers: "gave 70ies rock à la Led Zeppelin en Wolfmother"

Ingmar Griffioen ,

Een van de sensaties van de vorige Lowlands was Goat, een band die we een paar maanden eerder op Roadburn opnamen. Op het huidige Pinkpop-affiche zien we Ghost, een Zweedse metalgroep die hier al in 2011 voet aan de grond kreeg op Roadburn. 3voor12 Radio belt Roadburn-directeur Walter Hoeijmakers dan ook met de vraag: welke act uit je line-up tip je voor Lowlands? "Scorpion Child is een Texaanse groep, die gave seventies rock in de stijl van Led Zeppelin maakt en heel erg het gevoel van Wolfmother heeft."

Scorpion Child is dus de Geheimtipp voor Lowlands (en andere festivals dit seizoen). Hoeijmakers "De band heeft een ontzettend goede frontman en ook de juiste, ontzettend goede liedjes. Het is de spannende band in het huidige seventies rock genre. Vooral de single Polygon of Eyes is bijzonder. Ik ben ook erg blij dat de band op Roadburn staat."

3voor12 Radio wilde ook van Walter Hoeijmakers weten wat het geheim is van zijn festival, dat in 2001 Masters Of Reality met toenmalige gelegenheidsleden Josh Homme en Nick Oliveri op bezoek kreeg. De creatief leider van Roadburn vertelt uitgebreid over het ontstaan van zijn festival, de bescheiden uitgangspunten en de grote oogst van de laatste jaren. Inmiddels verkoopt Roadburn, dat 85% buitenlandse bezoekers trekt, zo hard uit dat de hotelkamers in Tilburg voor dit weekend al een half jaar uitverkocht zijn.

Curator Mikael Åkerfeldt (Opeth) haalt folk naar Roadburn

Roadburn is trouwens heel wat meer dan stonerrock en metal. Het festival herbergt bijvoorbeeld ook psychedelica, seventies rock, doom en... folk. Zo programmeert Opeth-frontman Mikael Åkerfeldt, die dit jaar een deel van de vrijdag cureert, de Zweedse zangeres/multi-instrumentaliste Promise and the Monster. Walter licht meer bands uit het programma en vertelt over hoe hij een curator aanmoedigt de grenzen van Roadburn op te rekken.

Eerbetoon aan overleden Selim Lemouchi op Afterburner

Roadburn is ook de plek waar The Devil's Blood het eerste optreden deed, de band van de vorige maand plotseling overleden Selim Lemouchi. Die zou met zijn nieuwe band optreden en krijgt op de zondagse Roadburn Afterburner een eerbetoon. Geïnitieerd door zijn zus Farida, die samen met andere oud-bandleden in 013 aantreedt. Een emotionele Walter Hoeijmakers is daar fier op: "Het feit dat zij dat hier willen doen en dat Roadburn een festival is waar zij zich veilig voelen, dat vind ik heel bijzonder."

Luister het hele interview hieronder terug en (daaronder) lees je de 12 tips voor Roadburn 2014.