Boemklatsch stopt: uitsmijter met dikke mix en Boemklatsch in 12 tracks

Zaterdag slotfeest met 1001 champagneflessen en black tie in Tivoli Oudegracht Utrecht

Ingmar Griffioen ,

Na meer dan 10 jaar zit de Boemklatsch-missie er bijna op. Wat begon met het 1001 blikken bier feest (drie dj's, een mc en twee vj's in een leeg huis met 1001 bierblikken) komt zaterdag ten einde met de laatste liveshow in Tivoli, Utrecht. Voor het zover is blikken dj's Cas Boland (Illvester), Mike Mago (Michiel Thomassen) en Sjammie The Money (Sjam Sjamsoedin) terug met een knalharde, drie uur durende mix met meer dan 200 tracks: "De grootste klappers gaan we zaterdag ook draaien." Beluister nu de Boemklatsch zwanenzang en lees over 12 essentiële tracks.

Na dat eerste huisfeest gingen de mannen van Boemklatsch steeds meer hiphopfeestjes geven, wat ze via de Histos 'Oude Buis' boot (waar de eerste echte Boemklatsch in 2002 was) naar vaste avonden in EKKO en later in Tivoli en andere steden bracht. "We hebben veel hiphopavonden gehost met optredens van Blackalicious tot De La Soul tot KRS-One." Was het aanvankelijk vooral hiphop met soul en funk, later ging het breder via onder andere de Dum Dum feesten richting breakbeat, broken beat, baltimore, favela, dubstep, electro, drum 'n'bass, jungle, bass, future-garage, trap en techno.

Boemklatsch stond garant voor goede feestjes en werd een graag geziene gast op menig club- en festivalstage. Live groeide het Utrechtse collectief vanaf 2011 gestaag via de Boemklatsch Equalizer (zestien pilaren waarop VJ Mark Assies synchroon met de muziek projecteerde). "We hebben sindsdien waarschijnlijk meer dan 1001 x opgetreden. Van Lowlands, Berlin Festival, het Servische Exit, Creamfields, de Bevrijdingfestivals, en veel veel dancefestivals zoals 5 Days Off, STRP, Sonar in Barcelona en Solar Weekend."

Waar het label Bmkltsch Rcrds wel blijft bestaan, gooien ze na ruim 10 jaar live de handdoek in de ring. En dat is best een ding, merkt Cas Boland. "Het is een 'end of an era'. Zaterdag komen heel veel dingen samen. Via het Facebook-evenement zie ik dat heel veel mensen van het eerste uur komen." Voor de sloteditie wordt het losse van de feestjes, waar iedereen welkom was, voor een keer losgelaten: "Lachen om nu wel een keer dresscode te doen, dus iedereen komt in black tie." Is het zondag echt klaar met Boemklatsch live? "Jay-Z en Black Eyed Peas zijn natuurlijk een keer of tien gestopt, maar wij stoppen écht als collectief en organisator van feestjes. We zijn dan ook bij ons boekingsbureau Barkers weg. Het is heel dubbel: we gaan al die dingen, zeker ook het uitbrengen van onze platen, natuurlijk wel écht missen. Maar tegelijkertijd voelt het ook goed."

De afscheidsshow in Tivoli Oudegracht moet verder een ouderwets feestje worden: "Muzikaal zal het iets minder van de hak op de tak gaan dan de mix, maar de volle breedte komt zeker aan bod en we gaan alle grote klappers opleggen. Het wordt één groot feest met alle grootste tracks die we ooit gedraaid hebben, en we hebben nog een live surprise-act in petto."

Te zien: Boemklatsch, zaterdag 5 april 2014 @ Tivoli Oudegracht, Utrecht. De show is nagenoeg uitverkocht. Dansen met Delsing besteedt zaterdag ook aandacht aan het Boemklatsch-slot en deze mix. Luister van 2.00 tot 6.00 uur op 3FM.

Hierbij 12 tracks die grote impact op ons hebben gehad + korte motivatie (zitten ook in de mix)

1. Slum Village - Fall in love
Een van onze all time favorite hiphop tracks. Geproduceerd door the great J Dilla. Een prachtige track met zoveel emotie en bounce tegelijkertijd. Een hiphop track met enorm veel soul. In de tijd dat we nog vinyl gebruikten, draaiden we deze altijd op onze eerste huisfeestjes, in EKKO en De Helling. Een favoriet ook van onze like minds uit die tijd: C-mon & Kypski, Kyte, Illicit, 6 of Your Best Friends, Nobody Beats The drum: de Utrechtse scene van die tijd.

2. Roots Manuva - Witness the Fitness

Uk hiphop van de bovenste plank. Een gruwelijke vocalist met een, nu nog steeds, relevante beat; een combo die niet stuk kan. Dit was voor ons ook een van de eerste echte introducties met de "UK sound" en we zijn hooked ever since. Heavy bass, killer lyrics en een van de grappigste videoclips aller tijden ook overigens. Live was Roots helaas altijd te stoned. We hebben hem 3 keer gezien en het daarbij gelaten. Deze hit is echter tijdloos!

3. Redman - Time 4 Sum Aksion
Simpelweg een track die voor ons het gevoel oproept, waarom we ooit begonnen zijn met het organiseren van feesten. De vroege nineties Erick Sermon beat, de aanstekelijke punchlines die we (in mijn geval deels fonetisch) mee stonden te blèren zoals: "Straight from the Land of the Lost. I'mma hit you with the funk force. That make you run your rap style back to the crack aisle". Wat een heerlijke track! Zit dit nu te typen met een smile van oor tot oor….Een 'rowdy' track, echt een nummer voor jongens in hun begin 20 die lomp willen doen op de dansvloer.

4. Status IV - You Ain't Really Down (Jazzanova Hey Baby beats)
Er was een tijd dat we veel broken beats draaide. We draaiden toen ook al veel in andere steden, nog wel alleen in het clubcircuit. Van 4Hero, Seji tot Bugz in The Attic. Deze Jazzanova remix markeert voor ons deze periode. Super soulful en sexy.

5. Benga - Cruncked Up
Eerste dubstep-plaat. Hiphop was in onze ogen al een tijdje ingekakt. De eerste keer dat we deze track hoorden had een enorm Wow-effect. Zijn wobble en het ritme. Een plaat voor energie en sfeer op de dansvloer. De 'rewind' was niet per se ons ding, maar bij deze is ie menigmaal ingezet. Veel gedraaid op onze vast avond in Bitterzoet. 

6. TC & Distorted Minds - Jump
Geïnspireerd door een legendarische opbouw en drop van dit nummer door Andy C op
Dour festival, zijn we deze track veel gaan draaien. Drum 'n' bass moest bij ons wel altijd goed gedoseerd en getimed worden, anders was er niks meer over van de dansvloer (letterlijk). Toen we vanaf 2007 alle festivals aandeden was drum 'n' bass vaak een goede afsluiter om na al het andere hiphop, dubstep en electro-geweld nog ff echt kapot te gaan.

7. Solid Groove - This Is Sick (Original Mix)
Een plaat die net voor het hele fidget gebeuren speelde. Solid Groove / Switch heeft een grote rol gespeeld in de jacking beats van toen. Voor ons een klassieker. We hebben wel tien platen van Switch gedraaid. Switch was met Diplo het begin van Major Lazer en tal van prachtige producties geleverd. We hebben hem een keer geboekt in De Helling voor een flinke prijs. Er kwam slechts honderd man, maar we hadden het voor geen goud willen missen.

8. Crookers - Knobbers
Crookers, de jaloersmakende electro-hit-machine uit Italië. In die tijd stonden we - na weer een nacht lang doorhalen - op met het motto: 'Een Crookertje in de morgen is een dag zonder zorgen'. Een zeer goede remedie tegen heftige katers. Elke track die ze uitbrachten was een dansvloer knaller. Powerrrr. In de begindagen van onze vaste zaterdagavond DumDum in Tivoli Oudegracht.

9. Afrika Hiteck - Out in the Streets
Steven de Peven en zijn boys in Amsterdam waren altijd on point met nieuwe tunes. Deze hebben hoorden we voor het eerst van hem in de backstage van Paradiso op een of andere after. Een en al energie deze track en de subtiele opbouw naar het einde toe is ook erg speciaal voor ons. Super gebruik ook van het vocal sample. Was niet per se altijd een floorkiller, maar desalniettemin veel gedraaid, gewoon omdat ie zo vet is.

10. Proxy - Raven
De eerste 30 seconden zijn horrifying en daarna komt er een soort semi hiphop-beat in die ons direct kippenvel geeft. De hele track bouwt vervolgens op naar de meest intense sitdown break die we ons kunnen herinneren uit onze glorie-beukdagen. Toppunt was Lowlands, waarin de break ook nog eens eindeloos gelooped werd, waardoor de grootste knaaghazen meerdere keren te vroeg opsprongen en weer naar beneden getrokken moesten worden door hun maatjes. Toen de drop er eindelijk ingegooid werd, barstte er een complete madhouse los waarbij in mijn herinnering crowdsurfende picknicktafels en rolstoelers door de lucht vlogen en onze host Atactic, ondanks het aanstekelijke enthousiasme, niet meer kon doen dan het publiek te vragen om elkaar alsjeblieft heel te houden. Het euforische gevoel van dat moment is erg gemakkelijk op te roepen en daar danken we onze Russische vriend op mijn knietjes voor.

11. Kölsch - Loreley (original mix)
Misschien niet de meest voor de hand liggende track voor een BK-set, maar wat een fantastisch nummer om een set mee af te sluiten. Super euforisch en met een geweldige opbouw. Ontelbare clubs en festivals lieten we hiermee voor het laatst ontploffen. Meestal als toegift. Een gouden formule: eerst kapot gaan. Eindigen en dan met deze als toegift euforisch naar huis. Good memories!

12. Boys Noize - & Down

Dit was de afsluiter van onze eerste keer op Lowlands in de Bravo.  Het was een openbaring voor wat we met BK konden bereiken. Dit was voor ons het begin van ons grote succes. We zijn ook nooit meer zo zenuwachtig geweest als op die avond. Het had de grootste impact van alle gigs. Pfff. Wat een tijd.

TRACKLISTING

  1. Oc Time's Up

  2. Krs-One    Rappaz Are In Danger

  3. Krs-One    Sound Of Teh Police

  4. Slum Village    Funk The Police

  5. Slum Village    Fall In Love

  6. The Roots    What They Do                

  7. Rapahael Saadiq Ft. Q-Tip    Get Involved                

  8. Red Astaire    Follow Me                

  9. Jawat!    Batterij                

  10. Opgezwolle    Strik Je Veter!

  11. Opgezwolle    Tjappies & Mamies

  12. Stickz    Hamvraag                

  13. Duvel    Wie Is Ut?                

  14. DKD    Future Rage                

  15. Mark De Clive Lowe    Slide                

  16. Ty    Wait A Minute                

  17. Bugz In The Attic    Move aside

  18. STATUS IV    You Ain't Really Down (Jazzanove remix)

  19. George Fitzgerald    Feel Like                

  20. Maelstrom    It's Allright                

  21. Solid Groove    This Is Sick                

  22. DJ Mujava    Township Funk                

  23. Julio Bashmore    Battle For Middle You                

  24. Teddy Pendergrass    Get Up, Get Doswn Get Funky Get Loose

  25. Dennis Coffey    Gimme That Funk                

  26. Banbarra    Shack Up                

  27. Charles Wright & The Watts 103rd Street Rhythm Band    Express Yourself                

  28. Meters    Just Kissed My Baby                

  29. Meters    Hand Clapping Song                

  30. Meters    Cissy Strut                

  31. Johny Guitar Watson    Superman Lover                

  32. Shirley Bassey    Spinnin Wheel (DJ Spinna remix)                

  33. The Mohawks    The Champ                

  34. Bobby Bird    I Know You Got Soul                

  35. Eric B & Rakim    I Know You Got Soul                

  36. Rakim    Guess Who's Back                

  37. The Masterminds    Bring It Back                

  38. Audio Two    Top Billin                

  39. Luniz    I Got 5 On It                

  40. Cypress Hill    How I Could Just Kill A Man                

  41. Redman    Time 4 Some Aksion                

  42. De La Soul    Ooooh                

  43. De La Soul    Ring Ring Ring                

  44. De La Soul    Rolling Skating Jam Called Saturday                

  45. Larry Tee    Licky (Herve Remix)                

  46. Dusty Kid    The Cat                

  47. Renaissance Man    Spraycan                

  48. Bingo Players    Get Up (Diplo Remix)                

  49. Gtronic    Ironman                

  50. Les Petits Pilous    Wake Up                

  51. Project Cyborg    Feels So Cyborg                

  52. Bloody Beetroots    Warp 1.9                

  53. Boris Dlugosh    Bangkok                

  54. Proxy    Raven (Boemklatsch LL Sitdown Edit)                

  55. Birdy Nam Nam    The Parachute Ending (Vitalic Remix)                

  56. Onyx    Throw Ya Gunz                

  57. Jeru The Damaja    Come Clean                

  58. Blahzay Blahzay    Danger                

  59. Beasties Boys    Get It Together                

  60. Beasties Boys    The New Style                

  61. Pharcyde    Drop                

  62. Nas    Represent                

  63. Nas    Mad You Look                

  64. Incredible Bong Band    Apache                

  65. Switch    A Bit Patchy                

  66. Futureheads    Worry About It Later (Switch Remix)                

  67. Spankrock    Bump (Switch Remix)                

  68. Mystery Jets    Hideaway (Switch Remix)                

  69. Switch    Brick N Lace                

  70. Freeform Five    No More Conversations (Switch Remix)                

  71. Ben Westbeech    Dance With Me (Switch Remix)                

  72. Bugz In The Attic    Don't Stop The Music (Switch Remix)                

  73. Fatboy Slim    Champion Sound (Switch Remix)                

  74. Radioclit    Divine Gosa (Switch Remix)                

  75. Bonde Do Role    Divine Gosa                

  76. Dj Sandrinho    Berimbau                

  77. Buraka Som Sistema    Kalemba (Wegue Wegue)                

  78. Cleck Cleck Boom    Voltair                

  79. Mr. Carta    Vem Nhanha                

  80. M.I.A.    Bucky Done Gone                

  81. Bonde Do Role    Gasolina (Fake Blood Remix)                

  82. Boysnoize    Jeffer                

  83. Boysnoize    Lava Lava                

  84. I Robot    Frau (Boysnoize Remix)                

  85. Boysnoize    &Down                

  86. Feist    My Moon My Man (Boysnoize Remix)                

  87. Justice    Phantom (Boysnoize Remix)                

  88. Boysnoize    Yeah                

  89. Royce Da 5'9"    Boom                

  90. Gangstarr    You Know My Steez                

  91. Gza/Genius    Shadowboxin                

  92. Wu Tang    Protect Ya Neck                

  93. Ol' Dirty Bastard    Shimmy Shimmy Ya                

  94. Phaoroh Monche    Simon Says                

  95. Kazey & Bulldog    Big Truck                

  96. Dave Nada    Where Brooklyn At?                

  97. Kw Griff    Ain't None Of Yall Safe                

  98. Debonair Samir    Samirs Theme                

  99. Diplo    Buy It, Use It                

  100. Diplo    Work Never Over                

  101. Diplo    Blow Your Head                

  102. Crookers    Knobbers                

  103. Rye Rye    (Crookers Remix)                

  104. Kid Cudi    Day N Night (Crookers Remix)                

  105. Crookers    Let Me Back Up                

  106. Crookers    Love To Edit                

  107. The Chemical Brothers    The Salmon Dance (Crookers Remix)                

  108. Fever Ray    Seven (Crookers Remix)                

  109. Adam Sky Vs. Mark Stewart    We Are All Prostitutes (Crookers Remix)                

  110. Crookers    Massive                

  111. Acdc     Thunderstruck (Crookers Remix)                

  112. Roots Manuva    Witness The Fitness (1 Hope)                

  113. Dr. Octagon ft. DJ Q-Bert    Bare Witness                

  114. Handsome Boy Modeling School ft. DJ Shadow & DJ Q-Bert    Holy Calamity (Bare Witness 2)                

  115. DJ Shadow    Organ Donor                

  116. Jurassic 5    Swing Set                

  117. RJD2    Good Times Roll Pt. 2                

  118. C-Mon & Kypski    Shitty Bum                

  119. C-Mon & Kypski    Burning Hot (Boemklatsch Remix)                

  120. Boemklatsch Ft. Faberyayo    Spikkeltjes                

  121. Boemklatsch    Think Big                

  122. Boemklatsch    Nukes of Hazard (Bigger Than Boemklatsch edit)                

  123. Baskerville    One Dollar Dave (Boemklatsch Remix)                

  124. Nobody Beats The Drum    Quit Your Job                

  125. Dialated Peoples    Work The Angles                

  126. A Tribe Called Quest    God Lives Through                

  127. A Tribe Called Quest    Oh My God                

  128. Tha Alkaholiks    Daam                

  129. Rasco    Bustin Out The Perpetrators                

  130. Mobb Deep    The Learning                

  131. Mobb Deep    Shook Ones Pt.2                

  132. Medina Green Ft. Mos Def    Crosstown Beef                

  133. Mos Def    Ms. Fat Booty                

  134. A Tribe Called Quest    Bonita Applebum                

  135. Fugees    Killing Me Softly Accapella                

  136. Fugees    Ready Or Not (Aphrodite Remix)                

  137. Aphrodite    All Over Me                

  138. The Ganja Kru    Super Sharp Shooter                

  139. Roni Size    Brown Paper Bag                

  140. Dillinja Ft. Skibadee    Twist 'Em Out                

  141. M Beat Ft. General Levy    Incredible                

  142. Adam F    Circles                

  143. Natural Born Chillers    Rock The Funky Beats                

  144. Adam F    Original Jungle Sound                

  145. Tc (Ft. Distorted Minds)    Jump                

  146. Tc    Tap Ho                

  147. Prodigy    Voodoo People (Pendulum Remix)                

  148. Prodigy    Voodoo People (Trap Remix)                

  149. Uz    Trap Shit V7                

  150. Loudpvck    Dolly Parton                

  151. Dj Assault    Ass N Tities (Smokey Illson Remix)                

  152. Uz X Crnkn    Booty 2 The Ground                

  153. Sir Mix-A-Lot    Baby Got Milk (Emoh Remix)                

  154. Jay-Z & Kanye West    Niggaz In Paris (Mimosa Remix)                

  155. Girl Unit    Wut                

  156. Mayhem X Antiserum    Brick Squad Anthem                

  157. Wacka Flacka Flame    Hard In The Paint (Crizzly Remix)                

  158. Plastic Funk & Tujamo    Who                

  159. Buraka Soms Sistema    Hangover                

  160. Emalkay    Fabrication                

  161. Freestylers    Cracks (Flux Pavillion Remix)                

  162. Zeds Dead    Hit Me                

  163. Chase & Status    Eastern Jam                

  164. Hudson Mohawke    Thunder Bay                

  165. Tc (L-Vis 1990 Edit)    Where's My Money                

  166. Benga (L-Vis 1990 Doubble Step Edit)    26 Basslines                

  167. Rusko    2 N A Q                

  168. Benga    Cruncked Uo                

  169. Kromestar    Serial Killers                

  170. Requake    Blunt                

  171. Ini Kamoze    World A Music                

  172. Damian Marley    Jamrock                

  173. Africa Hitech    Out In The Streets                

  174. Krampfhaft    I Needed You                

  175. Tnght    Higher Ground                

  176. Kolsch    Loreley