Pinkpop: Betoverend Bombay Bicycle Club te subtiel

Huppelindieband schuwt het Grote Gebaar

Door Menno Visser, foto Bart Notermans ,

Er zijn bands die van de ene op de andere dag doorbreken, en bands die jarenlang doorploeteren in de marge. Tot die laatste groep behoort het Britse Bombay Bicycle Club. Ze stonden hier twee jaar geleden ook, maar slechts weinigen zullen dat zich nog herinneren. Ook dit keer is het weer niet hun grote doorbraakoptreden. Helaas.

HET CONCERT:

Bombay Bicycle Club, Pinkpop Brand Bier Tent, maandag 9 juni 2014

DE ACT:

Londens lekkerst bekkende bandnaam heeft in eigen land een vaste schare fanatieke fans opgebouwd. Hun eerste drie albums werden goud. Hun jongste album So Long, See You Tomorrow, dat in februari uitkwam, kwam daar zelfs op nummer 1 binnen in de albumlijst. In Nederland is de band stukken minder populair: alleen de single Shuffle van het vorige album werd overdag op 3FM gedraaid. Wel verkochten ze de grote zaal van de Melkweg eerder dit jaar uit.

HET NUMMER:

Always Like This, een single van het eerste album, krijgt een geweldige losse shuffle, waardoor het prima valt bij deze tropische temperaturen. Het publiek klapt spontaan mee en de band geniet daarvan.


HET MOMENT:

Het is bijna aandoenlijk hoeveel moeite deze band heeft met het Grote Gebaar. Misschien dat dat komt, omdat het onduidelijk is wie de frontman is: er zijn twee zangers die beurtelings zingen en achtergrondzangeres Liz Lawrence treedt soms ook naar voren. Niemand heeft de leiding, dus er is ook geen Chef Meeklappen. Op de meeklapmomenten heeft de band juist weer de neiging allerlei reuze muzikale arrangementen in te lassen, die niet meeklapbevorderlijk zijn.


HET PUBLIEK:

Dunt lekker uit, waardoor er genoeg bewegingsruimte ontstaat voor de diehard meedansers. Het is misschien ook wel wat te veel gevraagd om zonder voorkennis dit soort muzikale hoogstandjes onder deze tropische omstandigheden tot je te nemen.

HET OORDEEL:

Wie van originele, subtiel gearrangeerde indie met arty visuals houdt, zit bij Bombay Bicycle Club gebakken. De band is er de afgelopen jaren alleen maar beter op geworden. Vooral zangeres Liz Lawrence is een goede aanvulling aan de band, het nummer Home By Now, waar ze solo zingt, behoort tot de hoogtepunten van de set. En het is misschien maar beter ook dat we de klasse van Bombay Bicycle Club nog even geheim houden, dan blijft er genoeg dansruimte voor de connaisseurs over.