Lowlands 2014: Crowdsurfen mag bij Cage The Elephant

Energieke zanger vulkaan van energie

door Menno Visser, foto's Jelmer de Haas ,

Festivaldirecteuren hebben ook zo hun voorkeuren. Te pas en te onpas verklaart Mr. Lowlands Eric van Eerdenburg zijn onvoorwaardelijke liefde aan de Amerikaanse rockband Cage The Elephant. Vandaar dat ze drie jaar na hun vorige optreden hier weer mogen aantreden, net zoals vorige keer in de India.

HET CONCERT:

Cage The Elephant, Lowlands India, zaterdag 16 augustus 2014

DE ACT:

Drie albums heeft de rockband uit Kentucky nu afgeleverd. Ze leken door te breken na hun tweede, Thank You Happy Birthday, waarop ze geïnspireerd werden door The Pixies. Op hun laatste album Melophobia proberen ze een meer eigen geluid te ontwikkelen, maar die plaat is wat minder succesvol. 

HET NUMMER:

Ze heben meer crowdpleasers, als 'Aberdeen', 'In One Ear' en 'Shake Me Down', maar het aloude 'Ain't No Rest For The Wicked' van hun allereerste album blijft toch wel de killer.

HET MOMENT:

'I expect to see some dancing...,' zegt Matt Schultz meteen al aan het begin. Understatement van het jaar. Hij heeft vast een vrijbrief gekregen van Van Eerdenburg zelf om wel te mogen crowdsurfen. Als een beest gaat Schultz de rest van de show te keer. Bij het voetballen houden ze tegenwoordig bij hoeveel meter een speler tijdens de wedstrijd loopt. Die cijfers hebben we voortaan ook graag bij Cage The Elephant. Wedden dat ze Jett Rebel in het aantal gelopen meters verslaan?

HET PUBLIEK:

Meer dan er in de India past. En nu Eric van Eerdenburg toch meeleest: er had nog meer publiek in de India gekund, als die dranktent niet zo slecht gepositioneerd was tegen de achterkant.

HET OORDEEL:

Voer voor fotografen, die frontman Matt Schultz. Energieker kun je je geen zanger wensen als band. Hij sleept het publiek en de band in zijn enthousiasme mee. Jammer dat het laatste album niet zo sterk is, geen enkele nieuwe song is bovengemiddeld. Daarom blijft de band een beetje steken in hun ontwikkeling. Tel daarbij op dat rock het tij toch al niet mee heeft in het dancegeweld van het moment. Cage The Elephant blijft daarom een leuke liveband met een paar sterke nummers uit het verleden. Je zou de sympathieke en hardwerkende band meer toewensen, maar meer zit er helaas niet in. Voor eeuwig in de India. Sorry, Eric...

DE FOTO: