Hollandse Nieuwe 47: 3voor12 Lokaal presenteert vers talent

Zestien talenten uit het Lokaal-netwerk

Coördinatie Ingmar Griffioen, samenstelling en tekst door 3voor12 Lokaal ,

Onder het motto van 'never change a winning team' is daar alweer de tweede Hollandse Nieuwe-sampler, die helemaal is samengesteld door 3voor12 Lokaal! We gaan van het al door 3voor12 Radio opgepikte Eindhovense Bells Of Youth via Utrechtse rapper Reazun (Kytemans Hiphop Orkest) naar Friese zeemansliederen en Zeeuwse metal. Voor de tweede editie leverden 11 van de 14 sites vers materiaal aan. Hollandse Nieuwe 47 staat nu op de Luisterpaal en in dit artikel lees je er alles over.

Belangrijk: De samenstelling gebeurt geheel door de 3voor12 Lokaal-sites, die ieder maandelijks een of twee acts mogen aandragen. Je vindt alle lokaalsites op de lokaalkaart. Het heeft geen zin meer om 3voor12 landelijk te mailen met Hollandse Nieuwe suggesties. Hieronder vind je de tracklisting vergezeld van links naar de acts en daar weer onder staat de motivatie per act.

Tracklisting:
1. Bells of Youth – He Said / She Said (3voor12 Eindhoven)
2. ReaZun - Beter dan dat (3voor12 Utrecht)
3. Maggie Brown - Atlantic (3voor12 Amsterdam)
4. Villa Zeno - Self Made Woman (3voor12 Gelderland)
5. WANDER - Dive Deeper (3voor12 Utrecht)
6. Les Djinns - Midnight Riders (3voor12 Limburg)
7. Knotted Sheets - Mother (Edit for NEW) (3voor12 Gelderland)
8. J'lectroniq - Luminous Lullaby (3voor12 Groningen)
9. A Million Squeeks Will Do You No Harm - Oh My Bottomless Pit Of Despair (3voor12 Eindhoven)
10. Meadowlake - Nova (3voor12 Groningen)
11. Texas Radio - Black Crow (3voor12 Overijssel)
12. Geert & The Chiefs - What You Do (3voor12 Zeeland)
13. The Night Porter - Dead Flies (3voor12 Noord-Holland)
14. June - Pon ki pon (3voor12 Breda)
15. Hilbrandt - Jacob (3voor12 Friesland)
16. Tellurion - The Architect (3voor12 Zeeland)

1. Bells Of Youth – He Said / She Said (3voor12 Eindhoven)
Voor het 3voor12-publiek inmiddels misschien wel geen onbekende meer: Roosmarijn draait de single al even in 3voor12 Radio en de band was de gemene deler van bijna alle Popronde-verslagen op 3voor12, het rondreizend festival waar Bells Of Youth een van de sensaties was. Wat wil je met vijf langharige vrouwen (waarvan maar liefst drie uit Eindhoven), die zo mooi samen kunnen zingen en dan ook nog eens aanstekelijke liedjes schrijven? Op 23 maart presenteren ze hun debuutalbum in Paradiso, het voorproefje ervan is op 14 maart in de Effenaar tijdens Club 3voor12/Eindhoven (en deze zaterdag al op Club 3voor12 Den Haag).

2. ReaZun – Beter Dan Dat (3voor12 Utrecht)
ReaZun ken je misschien wel als de Franstalige rapper uit Kytemans hiphoporkest en misschien ook door zijn gastbijdragen op Tududuh’s album Storm Murale. Samen met producer Nav heeft hij een Nederlandstalig soloalbum gemaakt. Het door Delic (Opgezwolle) gemixte ‘Ik, Ben Hartman’ heeft een basis in de hiphop, maar bestrijkt ook een breder muzikaal spectrum. Live worden ReaZun en Nav ondersteund door Omar Soulay (MC), Niels Broos (toetsen) en Yori Olijslagers (drums). Donderdag 20 maart is de albumrelease in Tivoli de Helling. ‘Beter Dan Dat’ is de eerste single.

3. Maggie Brown (3voor12 Amsterdam)
De gelaagde gitaarpop van Maggie Brown is breekbaar en melancholisch. De langgerekte stukken zonder vocalen neigen naar post-rock en versterken dat gevoel nog meer. De band houdt bewust controle. Zo houden ze de spanning in deze track constant vast tot de gitaareruptie aan het eind. Atlantic is de tweede single van hun titelloze debuut dat op 7 maart uitkomt.

4. Villa Zeno - Self Made Woman (3voor12 Gelderland)
Met het aankomende debuutalbum slaat Villa Zeno een nieuwe richting in. De liedjes zijn kleiner, groter, viezer en vetter. Villa Zeno haalt alles uit de kast en schuwt ook synthesizers, blazers, strijkers, computers, vrouwenstemmen en drumloops niet. Dat de bandleden zijn geboren in vier verschillende decennia, hoor je terug in het unieke bandgeluid. In hun muziek worden de 60's, 70's, 80's en 90's op subtiele wijze verenigd. Op het album zal ook een duet met de frontvrouw van Mister & Mississippi te horen zijn. Binnenkort meer hierover op 3voor12 Gelderland!

5. Wander – Dive Deeper
In  2009 stopte de toonaangevende post-rockband We vs. Death. Een fijne troost is dat het stoppen van die band een aantal mooie nieuwe projecten heeft opgeleverd. Een daarvan is Wander, met drie ex-We vs. Death-bandleden in de gelederen: Marten Timan, Wouter Kors en Thomas Sohilait. Maar dat betekent niet dat Wander ook post-rock speelt. Samen met Matthijs Thomassen maken ze indierock gevat in compacte liedjes. Alleen in de melancholische trompet en sommige gitaarlijntjes horen we iets van de geschiedenis van de bandleden terug. ‘Dive Deeper’ is afkomstig van de EP Swimmer die sinds medio januari op Bandcamp is te vinden.

6. Les Djinns - Midnight Riders (3voor12 Limburg)
Dit Midden-Limburgse kwartet bundelt vintage rock met een beetje jazz ‘n blues en mixt dat met moderne, subtiele beats en van tijd tot tijd een flinke scheut psychedelische saus. Les Djinns speelt op zondag 9 maart in de Nu of Nooit finale, waarvan de winnaar op Pinkpop speelt!

7. Knotted Sheets - Mother (Edit for NEW) (3voor12 Gelderland)
Ook dit jaar brengt Nieuwe Electronische Waar (NEW) een compilatie uit met twaalf tracks van een nieuwe lichting talentvolle producers. Op NEW 9.0 is het de beurt aan Adam Link, Dotlights, Hemisphere, Levingtquatre, Knotted Sheets, Marsman, MSNTHRPX, Phacts., Quibus, Strapatsen, Visitors en She Has A Cold, Cold Heart. Knotted Sheets is de tweede track in deze compilatie en was vorig jaar al vertegenwoordigd op NEW 9.0, en laat met avontuurlijke tracks horen weer een grote stap vooruit te maken. Download hier de hele NEW-compilatie.

8. J'lectroniq - Luminous Lullaby (3voor12 Groningen)

J'lectroniq, je Groningse assistent die nooit teleurstelt wanneer je toe bent aan een fijne portie ambient triphop voor de donkere late uren. Luminous Lullaby is zo'n track waar je op wegdroomt, en pas weer uit ontwaakt wanneer het is afgelopen. Jasper Bosgraaf laat zich beïnvloeden door soul, jazz, indie en hiphop en met succes: hij wordt goed opgepakt door muziekblogs. Nu de rest nog.

9. A Million Squeeks Will Do You No Harm – Oh My Bottomless Pit Of Despair (3voor12 Eindhoven)
De noiseman van NIKOO heeft, zoals zo’n beetje iedereen bij NIKOO, nog een zijproject: A Million Squeeks Will Do You No Harm. Het is noise in zijn meest kunstzinnige vorm: niet alleen maar wringen en schuren, maar ook prikkelen en tintelen. Eerste single 'Oh My Bottomless Pit Of Despair' is daar een goed voorbeeld van. Geen beat te bekennen en toch super spannend. 20 maart verschijnt een eerste release op het nieuwe Eindhovense label Barreuh records.

10. Meadowlake - Nova (3voor12 Groningen)
Meadowlake is een post-rockband die er geen geheim van maakt dat er goed naar Sigur Ros is geluisterd. Maar geen probleem toch? Als je het maar goed doet, en dat geldt zeker voor deze Groningers. Nieuwe single Nova doet het iets rustiger aan dan de meeste nummers uit het repertoire, maar een groots geluid kan ook mooi zijn in het klein, zoals dit nummer bewijst.

11. Texas Radio - Black Crow (3voor12 Overijssel)
Texas Radio is een vijfkoppige band uit het kunststadje Diepenheim. Rock ’n roll, blues en psychedelica worden in een ketel gegooid met een snufje Tom Waits, een beetje Allman Brothers en een lepeltje The Doors. Bands uit de platenkast van hun ouders dus. De nummers worden vol bravoure en zo hard mogelijk gebracht. "Hard Gaan" noemen ze dat zelf. in 2013 wonnen ze de Grote Prijs van Twente, speelden op Popronde, de Zwarte Cross en Oerol en brachten de eerste cd Texas Radio in eigen beheer uit.

12. Geert & The Chiefs – What You Do (3voor12 Zeeland)
Geert & The Chiefs is de band rond de Zeeuwse Geert van Oorschot met Niek Koster op toetsen, Jaimy Manuhutu op bas en Bart Kuijpers op drums. Dit is hun nieuwe single en titeltrack van de EP 'What You Do'. Het nummer is opgenomen in Barn In The Meadow studio. Het liedje is geproduceerd door Ed Struijlaart en gemixt door Huub Reijnders.

13. The Night Porter - Dead Flies (3voor12 Noord-Holland)
Waar sommige genres vaak in het verdomhoekje verdwijnen, weten Noord-Hollandse muzikanten deze vaak juist weer opnieuw op de kaart te zetten. Zo ook: The Night Porter, oorspronkelijk een zijproject van grungeband Fill Bloom, vertaalde de songs die ze jarenlang lieten liggen naar akoestische muziek. Precies 10 jaar na de opnames van Nirvana's Unplugged In New York brengen ze hun EP One Of The Ravens uit, waarvan dit de openingstrack is. 

14. June - Pon Ki Pon (3voor12 Breda)
June nam vorig jaar de EP ‘Tantrums’ op in Amsterdam met de Britse producers John Mitchell en Ben Humphreys. Dat was een eerste stap naar een nieuw, onorthodox indiepop-geluid voor de band uit Zundert. June sleutelde begin dit jaar zelf in de eigen anti-kraaktstudio ‘Pon Ki Pon’ in elkaar. Een opgewekt, harmonieus nummer, vol detail: meerstemmige zanglijnen en sterke grooves aangevuld met trompetten, mellotron en farfisa. Luister ook naar June op Bandcamp.

15. Hilbrandt - Jacob (3voor12 Friesland)
Opzwepende, Nederlandstalige zeemansliederen met een duister tintje. Mocht je de mannen van Hilbrandt willen typeren, dan is dit misschien wel de meest correcte wijze. De tweemansformatie, bestaande uit Laurens van der Meulen (Meindert Talma, HET VATICAAN) en Emiel Joormann (beter bekend als singer-songwriter Willie Darktrousers) presenteren met het donkere Jacob, de eerste single van het aankomende debuutalbum Haven.

16. Tellurion - The Architect (3voor12 Zeeland)
Het Zeeuwse Tellurion maakt modern metal met djent invloeden. Het vijftal heeft zich voor  'The Architect' laten inspireren door mensen die iedere dag opnieuw een eigen wereld visualiseren. Deze architecten van hun eigen droomwereld zijn altijd opzoek naar het ultieme Nirvana. Ze hopen dat het hiernamaals er voor hun echt zo uit ziet. Het nummer komt van hun net uitgebrachte debuutplaat 'Tellurion', welke gemasterd is door Jochem Jacobs. Lees de recensie hier. Een interview met de band is hier te lezen. De plaat is te vinden op Spotify.

Luister nu naar Hollandse Nieuwe 47
Vind je dat jij of je band ook thuishoort op een Hollandse Nieuwe sampler? Meld jezelf dan aan bij de lokaalsite in jouw regio! Check de landkaart.